3x Atari OS in 1 Eprom 27512.

By Administrator at januára 25, 2019 14:14
Filed Under: Atari

2x OS som už popísal, 4x OS tak isto - ostala len jedna medzera medzi nimi - a to 3x OS a o tom to dnes bude. (OS - skratka pre Operačný Systém.) Vyplním existujúcu medzeru a konečne to môžem uzavrieť. Dnešným článkom reagujem na mail, kde padla otázka či sa nedá zjednodušiť ovládanie prepínania 4x OS aj za cenu určitého zníženia komfortu. Áno dá sa to, sú situácie kedy nevadí ak pamäť Eprom 27512 využijeme len z 3/4 jej kapacity - potom máme k dispozícii "už iba" 3x OS, čo tak isto ale nie je na zahodenie. Výhoda je tá, že sa ovládanie robí jediným prepínačom typu On-Off-On, čiže na ovládanie je to mimoriadne jednoduché. Zapojenie nemá žiadne záludnosti - len treba mať na pamäti že najspodnejších 16kB je v tomto zapojení (3x OS) nedostupných. Ja toto zapojenie nazývam "zapojenie chudého muža" - za málo peňazí poskytuje i tak hodne muziky. Zapojenie je samozrejme plne funkčné pre všetky počítače rady Atari XL a XE.

 

Nevýhoda ? Práve to že nemôžeme využiť celý pamäťový priestor Eprom, možná voľba je len pre 3 operačné systémy.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

No a teraz už len vlastné zapojenie, ktoré je naozaj iba mierne odlišné od zapojenia pre 4x OS, zase ak to dávame priamo do pôvodnej pätičky kde bola 16kB (ROM alebo Eprom) a vyhneme nožičky číslo 1 a 27 na ktoré potom priamo pripájkujeme uvedené 2 odpory. Takéto riešenie je potom tzv. jednorazové, pretože obsah Eprom už budeme ťažko meniť. Pri dnešnej cene čipov Eprom 27512 to ale nehrá podstatnú rolu. Kto má k dispozícii medzikus (teda pre 4x OS popísaný v minulom článku) má o robotu menej. Následne sa to vloží na pôvodné miesto a natiahne sa kabeláž k prepínaču (jedná sa o 3 vodiče - jeden na pin č.1, druhý na pin č.27 a jeden na zem - označenie Gnd, na obrázku je označený ako Vss, pin č.14). Kabeláž k prepínaču (prepínačom) môže byť v rámci počítača ľubovoľne dlhá, pretože sa jedná iba o statické prepínanie na adresných vodičoch A14 a A15, t.j. neprejavujú sa dynamické parametre dĺžky použitého kábliku.


Názorný obrázok ako na to:

Na už predtým naprogramovanej Eprom sa vyhnú smerom nahor piny č.1 a č.27.


Použitý prepínač má k dispozícii iba 3 prívody - stredný som označil ako 1, dva bočné sú označené ako a 3.


 

Zo schémy je vidieť že v tomto zapojení sa nikdy nedostaneme do stavu kedy je A14 a A15 = 0, preto ani nemôžeme využiť spodnú štvrtinu pamäte čipu 27512, ale tu s tým počítam. Ak vôbec nezapojíte prepínač tak je automaticky aktívny OS číslo 3, t.j. umiestnený v horných 16kB pamäťového priestoru pamäte Eprom.

Dva vhodné prepínače typu On-Off-On ktoré sa dajú ľahko rozpoznať

- dokážu totiž zostať v tzv."stredovej" pozícii. Tu na obrázku sú dvojité

prepínače, nám stačí ak je k dispozícii iba jedna rada prepínača.

 

Tu len poznamenám že ak vlastníme doštičku zo 4x OS môžeme ju veľmi ľahko prispôsobiť práve na toto použitie - proste len zapojíme prepínač On-Off-On a pripojíme k nemu 3 vodiče, takže kto má chuť experimentovať môže.  Tak isto je ľahké zapojenie s 3x OS prerobiť na plnohodnotné 4x OS - akurát musíte naplniť Eprom na 100% a použiť dvojité prepínače, ktoré pripojíte na body 2 a 3 prepínača a budete ich spínať voči zemi - fantázii sa medze nekladú, nakoniec viď článok 4x OS Atari:

4x OS Atari XL, XE

 

Porovnaním schém ľahko zistíte že celá zmena oproti 4x OS je len v použití jediného prepínača.

 

No ale poďme naspäť na zapojenie s  3x OS - keď to celé v počítači zapojíte a zistíte že sa Vám jednotlivé OS neprepínajú v požadovanom poradí - nič sa nestalo, otočte prepínač na paneli o 180° a bude to v poriadku, znamená to len že ste si navzájom prehodili krajné vývody prepínača. Otočiť prepínač v paneli bude rýchlejšie ako tie vývody odpojiť a následne opačne prepájkovať. Smile

 

Už som tu mal na blogu uverejnený prepínač 3x OS pre disketovú jednotku Atari XF551 (bola tam použitá Eprom 27128 = 16kB), teraz teda je tu zapojenie 3x OS pre počítač Atari, akurát Eprom pamäť je podstatne väčšia (Eprom 27512 = 64kB).

 

Zapojenie je naozaj jednoduché, len ako to už býva, nie všetci sú líznutí technikou a práve preto uvedené zapojenie má pomôcť práve tým jedincom, ktorí potrebujú už len postrčiť správnym smerom. K uvedenému zapojeniu už nemám čo ďalšieho dodať.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 1. 2019 14:21:17 #

trackback

01_2019 Blog, Notes.

01_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: