3x OS - Atari XF551.

By Administrator at mája 05, 2017 10:00
Filed Under: Atari

 

Dnes teda nasleduje sľúbená úprava disketovej jednotky Atari XF551 na 3x operačné systémy. Vlastné systémy zaberajú vždy veľkosť 4kByte, teda potrebujeme celkove 12kByte miesta, preto použijeme Eprom typu 27128 - z nej využijeme 75%, čo nie je až také zlé riešenie. Použitý prepínač má 3 polohy, pričom v strednej polohe nie je zopnutý žiaden výstup. Vyberieme z pätičky pôvodnú Eprom 2764, napálime nový obsah do pamäte Eprom 27128, dodáme 2 odpory a vyhneme na 27128-ke piny č.2 a č.26 tak, aby sa už nedali zapojiť do pätičky - takto potom dokážeme prepínať jednotlivé OS medzi sebou. V tomto zapojení sa už neráta s tým že by sa využila niekedy v budúcnosti nepoužitá spodná ¼ pamäťového priestoru Eprom 27128. Ak by ste chceli použiť v budúcnosti aj tento priestor tak odporúčam použiť 2 binárne spínače (toto ale teraz neriešim, 4x OS nie je k dispozícii). Uvedený spôsob prerábky takto "zmrzačí" iba túto jednu Eprom a nie je potrebný žiadny zásah do základnej dosky disketovej jednotky, teda ak potrebujeme vieme odloženú Eprom 2764 kedykoľvek vrátiť na pôvodné miesto. (Lenže kto si raz skúsil Hyper-XF - ten sa už tak ľahko k pôvodnému OS nevráti ..., Hyper-XF ale vyžaduje zapojiť aj mikrospínač, ktorý sníma založenie diskety - nebudem to tu ďalej rozvádzať, bolo to popísané v 10 dieloch možných úprav disketovej jednotky Atari XF551.)

 

Poradie OS v pamäti Eprom:

0000 - 0FFFh - voľné miesto, nepoužité {unused}

1000 - 1FFFh - OS Turbo XF551

2000 - 2FFFh - OS Hyper-XF

3000 - 3FFFh - OS original XF551

 

Ak takto upravenú a napálenú Eprom vložíme do pôvodnej pätičky (pozor na správny kľúč pri zakladaní) a nepripojíme žiaden prepínač máme okamžite k dispozícii pôvodný OS dodávaný k disketovej jednotke Atari XF551, takto som si to naplánoval aby sa dala jednotka používať ako pôvodná hneď po založení novej Eprom. V každom prípade sa jedná o zásah do zariadenia a preto ako vždy platí:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Ale dosť bolo rečí, poďme na schému, použitý prepínač má 3polohy, pričom v strednej polohe nie je zopnutý žiaden kontakt:

 

 

Potrebný obsah na napálenie do pamäte 27128, už len zdôrazním všetky tri OS sú určené pre pôvodnú jednotku 5.25":

3xOS_XF551.BIN (16,00 kb)

 

A takto to napríklad môže vyzerať ak si urobíte prepínač 3x OS na svojej disketovej jednotke na prednom paneli, nezabúdajte na to že prepínač má aktívne zopnutie vždy na opačnej strane ! Ja mám ten prepínač na ľavej strane preto, lebo jednu jednotku s takto umiestneným prepínačom pre 2x OS už mám a nechcem aby som mal na každej jednotke prepínače inde - mrdník nemilujem.  Ešte upozorním na jednu drobnosť - vľavo hore vedľa páčky mám zabudovaný Reset aby som nemusel pri prepnutí na iný OS vypínať disketovú jednotku. Maličkosť, ale poteší (stlačím Reset, prepnem na iný OS, pustím, hotovo ...). Disketa by pri prepínaní OS samozrejme nemala byť založená zo zatvorenými dvierkami, nikdy neviete či by sa tam niečo náhodou predsa len nezapísalo. Prepínač pre OS umiestnite podľa ľubovôle (trebárs aj na zadnom paneli, akurát potom nemáte informáciu ktorý OS práve beží), dĺžka prívodných vodičov nie je rozhodujúca, pretože sa jedná len o statické prepínanie adresných vodičov. Ak ten zabudovaný Reset nemáte - odporúčam vypnúť disketovú jednotku, prepnúť na požadovaný OS a následne jednotku môžete zase zapnúť - v každom OSna začiatku vždy príde k tomu, že sa hlavička po zapnutí vystaví na 0-tú stopu.

 

Takže moje riešenie zapojenia prepínača:

Pri pozornom sledovaní obrázkov je vidieť že naľavo hneď vedľa páčky je vidieť zabudovaný "čudlík" pre Reset.

 

Poloha 1, OS Hyper-XF.

 

Poloha 2, pôvodný OS pre XF551.

 

Poloha 3, OS Turbo XF551.

 

Na staré kolená, teda po 30 rokoch máme aj na disketovú jednotku Atari XF551 konečne viacero OS. Viem že zberní fandovia neradi robia zásahy do zariadenia (teda skôr nerobia absolútne žiadne zásahy) a je jasné že pre nich tento článok nie je určený - na druhú stranu my čo radi robíme úpravy si zase konečne zgustneme ...


Je už len a len na Vás či takéto riešenie využijete a použijete. Všetkým rovnako "postihnutým" želám príjemné chvíle a pohodovú zábavu pri tejto prerábke !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:17 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: