4x OS (firmware) Atari XF551.

By Administrator at decembra 04, 2017 18:40
Filed Under: Atari

 

3x OS v Atari XF551 tu už bolo, popísal som to prednedávnom, teraz nasleduje úprava disketovej jednotky Atari XF551 na 4 operačné systémy - (nemyslel som si že sa toho dožijem ...). Popísal som pred pár dňami ďalší OS pre XF-ku a preto teraz už vieme Eprom 27128 naplno zaplniť - nielen na ¾ ako bolo doteraz. Raz darmo 100% je viac ako 75%. Pripomeniem - vlastné systémy - každý zaberá vždy veľkosť iba 4kByte, teda t.j. tu máme obsadených 4x 4kByte a preto potrebujeme celkove 16kByte Eprom pamäť a tak použijeme Eprom typu 27128. Výhodou je to že stačí túto novú naprogramovanú Eprom založiť do pôvodnej pätičky a pridať prepínač - das war alles. Použitý dvojitý DIP switch umožňuje prepnúť nastavenia na 4 možnosti = 4x rôzny firmware pre disketovú jednotku Atari XF551.

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Rozoberieme disketovú jednotku - zase nehodlám popisovať koľko šróbov a kde treba uvoľniť, predpokladám že to tu čítajú inteligentní jedinci a teda že aj vedia čo robia. Vyberieme z pätičky pôvodnú Eprom 2764 (označíme ju, následne ju dobre odložíme - ak pre nič iného tak pre strýčka Príhodu, ak píšem dobre myslím tým to že ju aj po čase skutočne zase vieme nájsť - ak by ju náhodou bolo treba), napálime nový binárny súbor do pamäte Eprom 27128, následne po skontrolovaní obsahu Eprom verifikáciou na nej opatrne vyhneme piny č.2 a č.26 tak, aby sa už neboli v kontakte s pätičkou a pridáme k tomu ešte celé 2 odpory + dvojitý DIP switch - takto potom dokážeme prepínať jednotlivé 4 firmware vzájomne medzi sebou podľa našich potrieb.


Pozor potom pri následnom zakladaní Eprom 27128 do pätičky po pôvodnej Eprom 2764, dodržte kľúč označenia pamäte pri jej založení do základnej dosky Atari XF551.

 

Takto vyhneme pin č.2:

Dtto potom  ešte treba urobiť aj s pinom 26

 

Uvedený spôsob prerábky vyžaduje upraviť iba túto Eprom 27128 a nie je už potrebný žiadny ďalší zásah do základnej dosky disketovej jednotky, teda ak potrebujeme vieme odloženú pôvodnú Eprom 2764 kedykoľvek zase vrátiť na pôvodné miesto (a disketová jednotka potom pracuje štandartne tak ako pred úpravou). Dvojitý DIP switch vyvedieme buď na predný panel, alebo na zadnú stenu (tam je ale potom k nemu o poznanie horší prístup). K DIP switchu nám potom stačí priviesť iba 3 vodiče aby sme vedeli prepínať na Eprom pamäti 27128 pre nás štyri potrebné binárne stavy (prepíname tu adresné vodiče pamäte Eprom A13 a A12), pomocou ktorých prepíname medzi 4x 4kByte blokmi čo sú už samotné jednotlivé OS. vodiče od prepínača smerom k Eprom pamäti môžu byť dlhé, pretože sa jedná iba o statickú prevádzku (na A12 a A13 nie je dynamická prevádzka, takže prívody v žiadnom prípade nezhoršia vlastnosti Eprom pamäte).


Pozrime sa na poradie jednotlivých 4x OS in one Eprom (firmware) v pamäti Eprom 27128 a aké pamäťové pozície jednotlivé operačné systémy v nej zaberajú:


0000 - 0FFFh - OS original XF551 /ver 7.7/+ patch B.Wooley

1000 - 1FFFh - OS Turbo XF551

2000 - 2FFFh - OS Hyper-XF

3000 - 3FFFh - OS original XF551 /ver 7.7/

 

Najlepšie to celé ozrejmím na jednoduchej schéme celého zapojenia:


 

Nasleduje vlastný binárny súbor kde sú už spomínané OS zo schémy pripravené na napálenie do Eprom 27128:

4xOS_XF551.BIN (16,00 kb)


Iným možným riešením je použiť namiesto DIP prepínača dva miniatúrne páčkové prepínače zapojené na rovnaký spôsob(tak isto k nim stačí priviesť iba 3 vodiče na prepínanie 4 stavov) - zase raz použijte iba to čo sa Vám lepšie hodí (páčkové prepínače sú rozhodne šikovnejšie a dajú sa rýchlejšie prepínať - tak isto stačí hmat na to aby ste poznali čo je práve zapnuté - teda ak je to na zadnej stene, DIP switch je zase o poznanie menší a teda zaberie podstatne menej miesta), obidve riešenia sú si vo výsledku funkčne rovnocenné a preto sa s tým ďalej už nebudem zaoberať. Svojím spôsobom to môže byť občas celkom na nervy ak máte toľko možností na výber, ale ako vždy si človek časom vyberie čo sa mu práve hodí a poväčšine potom stačí používať jednu, alebo maximálne dve pozície na tomto prepínači k plnej spokojnosti. Nuž vždy je lepšie keď sú k dispozícii nejaké ďalšie možnosti na výber ako kedysi keď bol len jeden OS a kedy sa s ním vliekli aj jeho niektoré problémy - buďme radi že sa to teraz po tých rokoch dá zmeniť k lepšiemu (ak chceme). Atari XF551 je naozaj celkom slušná disketová jednotka.

(Poznám maníka, ktorý má cca 1000 diskiet 5.25" a dodnes stále používa neprerobenú jednotku Atari XF551 a je s ňou totálne spokojný - takže toto je zase ďalší extrém z druhej strany. Kam sa zaradiť je vždy na majiteľovi disketovky.)

Ja zase dám na čas disketovkám pokoj (dúfam ... za to nič nedám), i keď ako sa mi čoraz častejšie ukazuje že mi vstupujú do cesty neznáme premenné ktoré neviem vo výsledku príliš ovplyvniť, takže ak napíšem že na túto tému už nič nemám nového tak sa skoro okamžite objavia ďalšie nové informácie o ktorých som v danom okamžiku zápisu na blog nemal vedomosť. No, asi to tak má byť.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 6. 2018 16:53:30 #

trackback

12_2017 Blog, Notes.

12_2017 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: