4x OS Atari in 1 Eprom.

By Administrator at januára 21, 2019 12:51
Filed Under: Atari

 

Zase raz len celkom stručný článok (skôr sa jedná o odkaz) - user s nickom Montezuma informuje o tom (na poľskom Atari fóre) že user Mr.Robot z AtariAge nakreslil v KiCADe podľa môjho návrhu doštičku pre jednoduchú inštaláciu 4x OS do počítačov rady Atari XL a XE - čo ma samozrejme teší.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Na ďalej uvedenom odkaze nájdete všetky podklady pre výrobu tohto "medziksichtu", ktorý sa namontuje na pôvodné miesto ROM (Eprom) pôvodného operačného systému v počítači a následne sa založí naprogramovaná Eprom 27512 ktorá má 64kB pamäťového miesta = 4x 16kB OS. Potom už len ostáva vyviesť  - najlepšie na zadnom paneli počítača 2 prepínače a pripojiť k nim následne kábliky. Kto by ale do toho nechcel ísť môže pri otvorenom počítači používať prehadzovanie 2 jumperov, aj to niekomu za itých okolností môže vyhovovať. V odkaze (poľské Atari stránky) je  mimo iného tiež odkaz na článok v ktorom je nakreslená schéma zapojenia.


http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=15785


Ako vždy - takto urobená doštička umožňuje elegantné riešenie rozšírenia počítača (mimo funkčnosti je to aj vzhľadovo pekné).

Len z voleja ma napadá uložiť do Eprom typu 27512 pôvodný OS, OS s turbo rutinami pre disketu a OS QMEG. Tú štvrtú možnosť čo si tam uložiť už nechám na Vás.

Poznámka:

V článku som opravil prvotnú informáciu a autorovi, ďakujem za pochopenie.

 

Priamy link na stránku:

https://atari8bit.net/4xos/

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

22. 1. 2019 8:30:41 #

Mycash

Zajímavý čtení, jen škoda že na tom Atari opravdu pěknej SW není, je to jako se super schopnostmi ladit mrtvého koně. Nebo se pletu? Co se vyplatí na těchto poladěných mašinkách pouštět. Kdysi jsem měl 800XL na programování a občas na nějakou hru, ale C64 to jasně překonala a pak další a další a třeba Raspberry PI umí mraky věcí, proč nevyužít své znalosti zde?

Mycash United States |

22. 1. 2019 9:35:15 #

Admin

Krakonoši,
ťažko sa to vysvetľuje niekomu kto má takto vyhranený názor. Pozri si oldcomp.cz a možno pochopíš že sme skupina zameraná práve na staré počítače.
Zabudol si upozorniť na malý detail - najnovšie RPI beží na 1.3GHz, kdežto Atari na 1.79MHz, veľkosť RAM radšej nezmieňujem.
Inak by som mohol tiež tvrdiť že Ryzenu sa nič nevyrovná - akurát to nevypisujem do debát, pretože to nemá zmysel.
Napr. v USA je skupina cca 50.000 userov malého Atari a komunita týchto nadšencov by s Tebou určite hlboko nesúhlasila.
Predpokladám že vieš čo je to koníček. Aj modelár postaví Čmeliaka a pritom máme raketovú techniku - akurát si človek musí vybrať to čo ho baví.
Pozri si nadpis môjho blogu - len sa držím čo je v ňom napísané. Nakoniec tento rok sa oslavuje 40 rokov od uvedenia 8bit Atari počítača na trh, čiže to že je to dávno za zenitom som tak nejako už aj ja dávnejšie zaregistroval.
Ak Ti obsah nevyhovuje - prosím, potom hľadaj iné informácie inde.
S pozdravom,Igi.

Admin Slovakia |

22. 1. 2019 10:27:10 #

trackback

01_2019 Blog, Notes.

01_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: