4x OS computer Atari 600XL, 800XL, 800XE, 130XE, 65XE.

By Administrator at decembra 11, 2017 15:40
Filed Under: Atari

Po dlhokánskej dobe sa vraciam k tomu ako si urobiť 4-násobný prepínač do počítača - vďaka tomu potom môžeme prepínať medzi 4x OS, čo sa občas naozaj môže hodiť. Ak máte tých počítačov doma viacero tak jeden z nich si takto prerobiť je naozaj dobrá vec - predsa jednu mašinu používame najčastejšie a teda ak má v sebe všetky vychytávky sa maximálne hodí. Prednedávnom som písal že mám doma viacero počítačov - ale ani v jednom momentálne nemám QMEG, takže určite je načase to napraviť a dať veci do želaného stavu. Na začiatku si musíme dopredu pripraviť štyri operačné systémy podľa svojho výberu a následne ich napálime do pamäte Eprom 27512 (64kByte). Táto Eprom je totiž 4x väčšia ako pôvodná pamäť pre OS ktorá bola doteraz v počítači (Eprom 27128 = 16kByte). Čiže vyberieme z pätičky pôvodný OS a budeme tam potom zasúvať Eprom 27512. Ešte predtým než ju tam zasunieme musíme na tejto Eprom vyhnúť do vodorovnej polohy piny č.1 a pin č.27 - síce zmrzačíme túto Eprom ale zase na tie 2 vývody potrebujeme pripojiť kábliky určené na prepínanie 4 operačných systémov.

A ako riešiť ovládanie takejto novej Eprom (veď tam predsa máme 4 OS naraz !) ?

Ukážem niekoľko riešení toho istého vždy tochu inak - nech sa nenudíme, niečo si z toho možno vyberiete.

 

Nasleduje upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Výhoda je tá že na základnej doske Atari počítača nerobím vôbec žiadny mechanický zásah - a to sa u niektorých jedincov zvlášť ráta (inak by sme museli preškrabávať plošný spoj okolo pinu č.1 a pinu č.27 aby tieto neboli vodivo spojené zo svojím okolím). Pozdáva sa to aj mne, Epromy typu 27512 mám viac ako dostatočne na sklade takže ak nejakú z nich na toto obetujem nie je veľmi o čom rozmýšľať. Pretože sa nepoužíva ani žiaden medzikus tak sa nezvyšuje konštrukčná výška takto založenej Eprom - to je tiež slušná výhoda.


Názorný obrázok ako na to.

Na naprogramovanej Eprom sa vyhnú smerom nahor piny č.1 a č.27.


Prvé zapojenie ukazuje ako som to riešila kreslil kedysi v roku 2011. Fuj, ten čas naozaj nejako letí  ... Tu je možné použiť na prepínanie miniatúrne páčkové prepínače, tie majú tú výhodu že aj keď sú umiestnené na zadnom paneli tak aj po hmate vieme ako sú nastavené a teda tým pádom aj vieme ktorý OS je zapnutý, nepotrebujeme potom žiaden indikátor na prednom paneli ktorý OS je práve zapnutý. (Dosť často používané, akurát občas pre svoje okolie "nezmyselne" treba siahať na zadnú stenu aby ste boli v obraze čo máte zapnuté.)


To isté zapojenie ako na predchádzajúcom obrázku - ale kreslené už v roku 2017. Eprom 27512 je už nakreslená priamo tak ako sa založí na miesto pôvodného 16kB OS. Nie je tu vyvedená žiadna indikácia ktorý OS práve je zapnutý, preto je tu dobré ak je DIP switch vyvedený na prednom paneli počítača - priamo vidíme čo je zapnuté, potom zase už netreba nič ďalšie riešiť.


Dĺžka prívodných vodičov od prepínača smerom k Eprom nie je rozhodujúca ani v jednom z nakreslených zapojení (myslím tým ak dĺžka vodičov k A14 a A15 nepresiahne rozmer základnej dosky), pretože tieto adresné vodiče sa používajú iba v statickom režime pri prepínaní adries v Eprom, teda tú ktorú 16kByte banku z nej práve používame. 


Dtto zapojenie, ale pretože vlastním rotačné prepínače 2x 4 polohy je možné zapojenie upraviť aj na toto použitie. Ak je oska vyvedená na horný panel zase je možné označiť si na prepínači všetky 4 pozície a zase jednoznačne vieme čo je práve zapojené. (Ten prepínač 2x 4 polohy totiž nie je príliš dlhý a tak sa dá do počítača dobre umiestniť).

 

A zase rotačný prepínač 2x 4 polohy, ale už aj s indikáciou ktorý OS je práve zapnutý. Použitie rôznofarebných LED nie je podmienkou, kľudne a veľmi dobre použiteľné sú povedzme 4x zelené LED, hlavne ak ich dáte pekne vedľa seba - potom sa určite nestratíte v tom čo je zapnuté. Ako vidíte možnosti sú rôzne a nie sú naozaj zložité. Odpor 3k3 pre LED pravdepodobne bude treba ešte zväčšiť aby LED svietili iba mierne, jednoducho zvoľte odpor tak veľký aby Vám LED "nesvietili do ksichtu na plné pecky", môžete skúsiť odpor napríklad 5k6 alebo 6k8. Zase tu stačí použiť pre LED iba jediný odpor, pretože v jednom okamžiku vždy svieti iba jedna jediná LED. Tu je te prepínač umiestnený na zadnom paneli bez ďalšieho značenia polohy - na to čo je práve zapnuté nás upozorňuje LED indikácia.


Indikačná časť s čipom 74LS138 (oranžovo ohraničené na poslednom obrázku) sa dá bezo zmeny použiť aj v predchádzajúcich schémach v tomto článku, len ju stačí pripojiť na tie správne vodiče - A14 a 15.


Niečo "pre vrtákov":

Ak máte k dispozícii rotačný prepínač 3x 4 polohy a viete ho "napratať do počítača" - ušetríte kompletne čip 74LS138 a tretiu polohu prepínača potom využijete na indikáciu pomocou LED ktorý OS práve beží. Je to triviálne zapojenie (ani ho nekreslím) - akurát je už prepínač príliš dlhý a teda oska asi bude musieť byť vyvedená iba na zadnú stranu počítača, čo by nevadilo, indikácia LED-kami tu predsa je !


Pomôcka:

Pod Win si nachystáme jednotlivé OS ktoré majú vždy veľkosť 16kByte pod označením napríklad OS1.bin, OS2.bin, OS3.bin a OS4.bin

Následne skočíte na command line a napíšete príkaz

copy OS1.bin/bin + OS2.bin/bin + OS3.bin/bin + OS4.bin/bin 4xOS.bin

tento príkaz zlúči tieto 4 operačné systémy do jedného 64kByte súboru s novým názvom 4xOS.bin ktorý potom použijete na napálenie do Eprom.

Potom vyhnete spomínané nožičky na napálenej Eprom, založíte ju na jej miesto (nahradíte pôvodný OS), pripojíte vodiče k prepínaču a zapnete počítač. Následne volíte jeden zo štyroch OS ktoré ste si práve namontovali do Vášho počítača.

No a to je vlastne všetko.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 6. 2018 16:53:30 #

trackback

12_2017 Blog, Notes.

12_2017 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: