5" LCD TFT monitor.

By Administrator at marca 29, 2010 17:16
Filed Under: Atari

Tak sa nám blížil Forever 2010 a ja som na neho nechcel ísť iba s malým čiernobielym televízorom a začal som sa pozerať po "šuplíkoch" (= domácich zásobách ...). Pred časom (minulý rok) som zohnal z GME 5" LCD display s označením F-MH500V. Bol piatok, 19.3.2010 cca 7 hodín ráno, mal som v ten deň voľno. Začal som zo stavbou, o 9.00 som odbehol do mesta vybaviť povinnosti, išiel som do predajne GME na nákup (stavebnica nf zosilňovača), vrátil som sa o 1/4 na 12 a asi tak o 16.00 bolo hotovo a to mi ešte na poslednú chvíľu zahaproval regulátor hlasitosti, našťastie som mal doma podobný potenciometer, aj keď  o poznanie menší. Odhadujem celú stavbu tak na cca 4.5 hodiny času, veď som robil a chystal si aj iné veci. Najviac času zabralo rozmýšľanie nad tým ako to urobiť, čo bude nasledovný krok a či to nebude zase brániť iným veciam v umiestnení.

Displej využíva ako nosnú konštrukciu kovový rámček a tak pri požiadavke na čo najmenšiu veľkosť je ho možné zabudovať do zariadenia bez plastového krytu, čo som vo výsledku použil aj ja.


Napájanie displeja:


Čo bolo najzaujímavejšie je to, že popis konektorov nezodpovedal presne tomu čo som kúpil, ale našťastie to zase až tak zložité nebolo.

Napájanie dipleja sa prevádza cez štvorpinový konektor, jeden pin je nezapojený (nc), nachádza sa pri pohľade zozadu vľavo dolu. Červený vodič .... +12V, čierny vodič .... 0V, žltý vodič - video vstup, kompozitné video normy PAL.


Regulácia jasu podsvietenia:

Reguláciou jasu podsvietenia môžeme zlepšiť kvalitu obrazu pri zmene svetelných podmienok. Regulácia sa prevádza pomocou lineárneho potenciometra hodnoty 100k. Potenciometer je pripojený na trojpinový konektor (Bright), pri pohľade zozadu sa nachádza vpravo dole - nasleduje pripojenie:

Červený vodič - jedna strana potenciometra, čierny vodič - bežec potenciometra, žltý vodič - druhý koniec dráhy potenciometra.

Tu dopredu upozorňujem že som nakoniec použil potenciometer o hodnote 10k/lin, pretože potom už mi pri zmene jasu obraz neblikal. Ak použijete predpísanú hodnotu 100k/lin, tak v podstate regulácia nefunguje a obraz trvale bliká. Je na pováženie že sa obraz chová stabilne až pri hodnote 10x menšej ako je predpísaná, tu niekto niečo nedotiahol - alebo nedomyslel a nastupuje systém DSS - dorob si sám ... poprípade ZSTS - zisti si to sám. Kurvítko v praxi ? ... alebo blbý potenciometer 100k.


Parametre displeja:

model - F-MH500V

uhlopriečka - 5"

RGB rozlíšenie - 320x234

rozostup bodov - 0,107(h)x0,319(v)

svietivosť - 300cd/m2

zorné uhly - nahor: 15%, dole: 35%, vľavo, vpravo: 55%

Napájanie - 12V/450mA (katalógový údaj) - v reále to bolo 370mA

vstup - video PAL

teplota okolia - 10- 30 stupňov Celzia, vlhkosť 70% RH max

_________________________________________________________________________

Po "vykuchaní" samotný displej má nasledovné rozmery:

šírka   - (width) 127mm

hĺbka  - (depth)   17mm

výška  - (height)  93 mm

 

Je jasné, že ešte potrebujem nejaký malý nf zosilňovač, najlepšie nejakú skladačku, aby to bolo rýchlo hotové a funkčné. Kúpil som v GME stavebnicu nf zosilňovača označenú ako KMJ7233, je to "výkonový" nf zosilňovač s výstupným výkonom 1.9W s nesymetrickým napájaním od 1,8V až do 15V. Plošák má rozmery 40x50mm, takže sa naň miesto niekde nájde. Poskladať ho z tejto stavebnice bola práca na cca 10 minút. Pretože nepotrebujem výkon 2W, kúpil som si reproduktor s väčšou impedanciou - 50 ohmov, i tak krásne hlasito hraje a výkon je naozaj dostatočný - tých cca 0.2W na výstupe stačí, neozvučujem sálu. Teraz otvorím zadnú stranu skrinky, vľavo dolu je konektor na pripojenie napájania + videovstup 4pinový, vpravo dolu je vidieť 3 pinový konektor na jas (Brightness):



Vykuchal som displej a začínam tvoriť vlastnú skrinku, použil som na to cuprextitovú dosku, dobre sa reže, vŕta a hlavne ju mám..., vrchný potenciometer je na ovládanie jasu, spodný je určený pre hlasitosť.



tu sa už vyvŕtali otvory pre poteciometre a pre uchytenie displeja na hlavnú dosku, otvory pred potenciometrami sú pre prípadné prevlečenie prívodných káblikov k potenciometrom (nejako sa cez ten cuprexit musím dostať !):



bočný pohľad na to isté, len aby bolo vidieť ako je to urobené, pekne je vidieť že displej je skutočne tenký, pre potenciometre sú vyvŕtané pomocné dierky, aby sa nestáčali:



pohľad predná stena, bez displeja:



pohľad zadná stena:



osadený nf zosilňovač + napájanie displeja + zapojený regulátor jasu - pozor čo šuplík dal, mám tam teraz 10 k/linear - v pohode, predpísaný je 100k, nf zosilňovač má napájanie cez filtračnú cievku (33uH), aby sa sem neprenášalo rušenie zo spínaných zdrojov, napodiv je to veľmi účinné, dôležité je ale aj správne zemnenie nf. zosilňovača do jedného jediného bodu:



v podstate už celé zapojenie mimo reproduktora, tu je už vymenený potenciometer hlasitosti, jednoducho stratil na jednom konci odporovej dráhy kontakt a mne nešlo úplne stíšiť hlasitosť, tak nastalo hľadanie v šuplíkoch a "rezervy" sa našli doma a dalo sa to dokončiť a nemusel som letieť zase do obchodu:



a spolu s reproduktorom, na druhej strane je urobený otvor cca 6 mm priemer, nech má kade "vyfukovať" vzduch, je tu vidieť aj narýchlo urobená zošikmená podložka pre optimálny uhol sledovania obrazu. Podotýkam, išlo to na druhý deň na Forever a tak to bolo treba urobiť rýchlo a efektívne.



Takto to vyzeralo na Foreveri (toto som ale fotil doma, pretože tam si foťák nezobral), na ľavej strane konektory odzvrchu smerom nadol:

- video IN

- audio IN

- 12V



a ešte jedna:



Moaré vzniklo pri fotení (interferencia LCD displeja a fotoaparátu), obraz je pri priamom sledovaní čistý. Odber pri 12V (používam spínaný zdroj) je 0.37A, t.j. o niečo menej ako je napísané v katalógovom údaji. Po chvíli sa monitor naozaj len mierne zahreje, ale nie je to nič strašného, displej je iba na dotyk teplý - nie horúci! (príkon je necelých 4.5W), zatiaľ mi najdlhšie bežal v kuse cca 10 hodín, dobrý prístup vzduchu na zadnú stenu displeja účinne monitor chladí.


Ešte na záver rozmery tohoto "diela":

- hĺbka  (depth)  40mm

- šírka   (width) 150mm

- výška (heigth)  93mm


Celková hĺbka zariadenia by v skutočnosti mohla byť ešte menšia, mám také distančky, ktoré majú až 20mm na výšku - tak som ich použil. Pri použití distančiek 15mm alebo ešte lepšie 12mm (ktoré doma ale neboli) by bola hĺbka ešte o poznanie menšia. Pre lepšiu predstavu ešte pridám tieto bočné pohľady:



Pekne vidieť že je tam ešte hodne voľného miesta, spokojne to teda môže mať aj o centimeter (alebo o 8mm) menšiu stavebnú hĺbku, zase v tejto verzii je to hodne stabilné, nemá tendenciu sa celý displej preklápať - a to sa pre toto zapojenie ráta.



Tu z druhej strany idú postupne zľava doprava tieto konektory - video, audio, napájanie 12V. Poskladané, otestované a na druhý deň to išlo na Forever 2010 ... vydržalo to cestu tam, pobyt na Foreveri a aj cestu domov.

 

5" LCD monitor je šikovný svojou veľkosťou na prenášanie a na zapojenie tam kde nie je veľa miesta.  Pre trvalú prácu by bol vhodnejší tak monitor o veľkosti 8"9". Len kde monitor takej veľkosti zohnať ... ale aj tak je to displej maximálne šikovný na takéto akcie - nezaberá príliš veľa miesta a výstup na displej je ešte stále dobre v tejto veľkosti (5") dobre a bezrpoblémovo čitateľný.

 

Nakoniec ešte prikladám GME návod:

f-mh500v-cznavod-1.pdf (207,58 kb)

_______________________________________________________

11.02.2014

P.S.: používal som to tak doteraz a pred pár dňami som to rozobral, prestaval na spôsob malého klasického monitora, proste dostal som chuť urobiť z toho niečo iného ..., možno to zase raz popíšem ...

_________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 4. 2010 0:58:33 #

krupkaj

Skoda, ze to je jenom 5". Chtelo by to trosku vetsi, nejlepe tak 9"

krupkaj Czech Republic |

1. 4. 2010 10:40:58 #

Admin

Tak aj to asi časom bude, teraz rozmýšľam nad tým, ako do tohoto displeja zabudovať spínaný 12V a 5V zdroj (všetko v jednom).

Admin Slovakia |

6. 4. 2010 0:49:44 #

krupkaj

nemam strach, ze vetsi LCD budou, ale spis se bojim toho, ze uz vsechno bude ve formatu 16:9, coz pro Atari neni nejvhodnejsi nebo, ze takove zobrazovace sprane nepoberou signal z Atari (s tim uz je problem ted, protoze atarko nema video signal zrovna podle normy...)

krupkaj Czech Republic |

24. 11. 2010 9:11:37 #

Igi

To krupkaj:
počase som našiel toto:
www.biga.sk/index.php
to že má odspodu repro je v našom prípade výhoda, nevýhoda  pomer 16:9
potom som našiel ešte toto:
http://www.unlock.cz/lcd.php#lcd8tv
nevýhoda - cena...

Igi Slovakia |

14. 7. 2018 13:26:35 #

trackback

5" LCD TFT monitor ver.2.

5" LCD TFT monitor ver.2.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: