5x 5.25 floppy disk changer Vista V1200.

By Administrator at januára 17, 2017 19:00
Filed Under: Non-Atari

 

Teraz pri prehliadaní si starých časopisov som v roku 1982 objavil reklamu na zariadenie Vista V1200. Jedná sa o changer (menič) pre 5x 5.25" disketu, teda dohromady máme k dispozícii celých 6MByte priestoru (počítajte so mnou 5x 1.2MByte = 6MByte). Ak dobre počítam tak už odvtedy uplynulo 35 rokov ... Ak prihliadneme k roku kedy sa to predávalo bola to vec kapacitne priamo neskutočná, ale na druhú stranu kde sa to dalo využiť ? Rýchlosť prenosu bola ako na disketu, tu sa zázraky nekonali, cache RAM tam vtedy určite nebola. Zaujímalo by ma koľkože takýchto výmen by tie diskety vydržali. Je zjavné že sa to menilo pekne v niečom čo by sme mohli hrdo nazvať cartridge (sami to tak pomenovali), alebo zásobník, alebo neviem ako to presne nazvať. Použité riešenie vo výsledku výrazne predĺžilo stavebnú hlbku zariadenia, niekde tie diskety napakované byť museli, že. Proste naládovali ste si diskety do "zásobníka" a potom ste celý pack naraz vrazili do zariadenia. Čisté a pohodlné riešenie. Vzhľadom k tomu že informácií je na webe o tom ako šafránu je jasné že nejaké veľké rozšírenie a masový predaj san nekonal. Je možné že tomu uškodilo to, že IBM PC niečo takéto nepotrebovalo a ostatné počítače tej doby tak veľkú kapacitu možno nevedeli využiť. A bola to doba razantného nástupu malých HDD, vtedy už o veľkosti 5, 10, 15 a 20 Mbyte. Áno, boli už aj 40MByte disky ale za astronomické sumy, takže to spomínam len preto aby ste vedeli že som ešte stále v obraze tej doby ... A tu pri porovnaní z hľadiska prístupovej doby a rýchlosti zariadenia sme boli niekde úplne inde - ale aj zo spomínanou cenou. Takže na vine mimo iného je možné zlé načasovanie uvedenia na trh. Pamätáte si SyQuesty ? Najprv veľké haló, ale boli aj veľké problémy s kvalitou uloženia, samo sebou problémy boli aj s čítaním. Bernoulliho disk bola tiež parádna vec, ale rotačné záznamové média s priamy prístupom vzduchu na médium jednoducho s princípu veľmi spoľahlivé byť nemôžu, tobôž ak sa ukladali desiatky MByte. Toto z princípu bolo určite spoľahlivejšie, predsa len tu nebola ešte použitá taká vysoká hustota záznamu. Celkom by ma zaujímalo ako sa ukladali dáta ak ich veľkosť v jednom súbore presiahla hodnotu 1.2MByte ... alebo 6MByte kapacita musela stačiť každému, čo ty na to Bill ? Cena cez 1500.- USD tiež nebola zrovna ľudová.


Tak si tú reklamu na Vista V1200 v kľude preštudujte (vtedy ešte nevedeli že Vista sa vyskytne v úplne inej súvislosti):

Vista_V1200.pdf (1,75 mb)

Aspoň vieme ako vyzeral predchodca CD - changeru ...


 

A vtedy sa už objavili aj konkurenčné zariadenia s približne rovnakou kapacitou, s iným riešením a neporovnateľne rýchlejšie, nakoniec cena tomu tak isto zodpovedala:


Genie 5Gbyte

 

Genie - väčšie kapacity


Napriek tomu že sa to nakoniec nepresadilo považujem zariadenie Vista V1200  za vec natoľko zaujímavú že to tu uverejňujem, aj takéto "úlety" predsa stoja za zaznamenanie - aj keď to nakoniec ako mnoho iných vecí nakoniec zmizlo v prepadlisku dejín.

 

 

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:01 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: