8bit computer Sharp.

By Administrator at novembra 18, 2021 07:02
Filed Under: SBC8085-NCB85

Pred pár dňami som sa stal majiteľom 8bitu značky Sharp (videl som, plesol som sa po vrecku a je to už doma, cena bola pre mňa prijateľná). Nie, nie je to MZ8xx a ani niečo podobné to nie je, je to podstatne menšie a teda ľahko prenosné. Je to pocket computer Sharp PC-1403H. To H na konci značí že má k dispozícii celých 32kB RAM (i keď priznám sa neviem čím by sa to dalo zaplniť, leda tak že sa urobí jeden program z ktorého menu sa budú vyvolávať viaceré podprogramy), bez označenia H na konci má to potom 8kB RAM. (Aj PC-1403 sa dá prerobiť na 32kB RAM, ale vyžaduje to už hardvérový zásah.)

Displej je 24 znakov 5x7, príkon je "celých" 0.03W. Napájajú to 2x CR2032, prístup k nim je po odšróbovaní 2 šróbov. Vcelku nešikovné riešenie, ale stačí si uvedomiť že celá mašinka je riešená tak aby mohla byť napájaná priamo z pomocných periférií a teda baterky sú potom šetrené ako sa len dá. A na vlastné batérie vydrží tiež dosť dlho.


Sharp PC-1403H

 

Prvé dojmy ?

Pravý dolný roh ukazuje, že niekedy niekomu vypadol z ruky, ale náraz absorboval kraj krytu. Samozrejme, o tomto ma pôvodný majiteľ neinformoval.

Na všeličo som prišiel aj priamo bez manuálu, na vlastné spustenie Basic programu som ale bez návodu (má cez 230 strán) neprišiel. (Treba stlačiť Basic aby prešiel do RUN módu a potom stlačiť RUN + Enter).  Space som tiež chvíľu hľadal (označenie klávesy je SPC ...).

Je to malé, šikovné, dokáže priamo pracovať ako vedecká kalkulačka a dá sa to tiež prepnúť do Basicu. Je to ako stvorené na testovanie nejakých malých podprogramov, s tým sa dá behať po svete, toto sa mi hodí.

Jedná sa o plnohodnotný 8bit, CMOS CPU je Hitachi SC61860, takt procesoru je 768kHz (konečne niečo čo má v sebe pomalší procesor ako má Commodore 64 Laughing). I keď, našiel som zapojenie ako sa dá pretaktovať na 1.25MHz, vtedy je už podstatne rýchlejší ako spomenutý počítač. Vďaka spomenutej rýchlosti procesoru sa nejedná o žiaden rýchlik, ale to ani nebolo cieľom tohoto počítača.

Čo je zaujímavé mimo toho že sa predával v roku 1986 je popri veľkosti RAM aj použitá kapacita ROM, je nezvyčajne veľká (teda na tú dobu), má celých 72kB.

Ak si nájdem čas nejaké tie drobnosti ešte k tejto mašinke napíšem.

(Na kovaného ataristu je takéto niečo mať doma celkom slušná haluz, ale o to je to zaujímavejšie.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

18. 11. 2021 7:40:39 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: