ATARI 400 - 32kB RAM.

By Administrator at novembra 18, 2013 23:20
Filed Under: Atari

Počítač ATARI 400 má jednu malú chybu - má vo vienku iba 16kB RAM, čo sami uznáte je hodne málo. Skúsili ste niečo podobné spustiť s disketovou jednotkou ? DOS si ukrojí z RAM a vlastne už nie je k dispozícii miesto na vlastný program, nebodaj ak by ste chceli použiť aj grafiku ...

 

Čo s tým?

 

Najlepšie by bolo mať k dispozícii tých 48kB RAM, ale stále platí, že 32kB RAM je predsa len viac ako 16kB RAM.

Jeden vtedajší výrobca - INTEC vyvinul dosku s 32kB RAM, tu je obrázkový "seriál" ako vymeniť pôvodný 16kB RAM modul (dosku) za "nový" modul s 32kB RAM. Je mi jasné že tých čo tento ešte doma skvost majú nie je veľa, ale aj tak si zaslúžia aby sa tu táto vec spomenula a uverejnila. Samozrejme existuje aj rozšírenie na 48KB RAM, ale o tom zase niekedy inokedy. Treba otvoriť počítač, vybrať pôvodný modul pamäte a založiť tam nový modul s väčšou RAM. Ako na to je už vidieť na jednotlivých obrázkoch, je to naozaj len vecou výmeny modulu, nič netreba inak prepojiť. Originálny návod som síce mal, ale bol v tak mizernom stave, že som ho musel upraviť, vyčistiť, text prepísať a teda nakoniec je to v podobe, ktorá sa dá aj uverejniť:

 

 

 

Základné údaje o počítači ATARI 400 nájdete tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-400-Computer-ATARI-400.aspx

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: