ATARI Centronics Interface - ACI 2_3.

By Administrator at mája 02, 2010 02:27
Filed Under: Atari

 

Popis interface ACI-1:


Jedného pekného dňa niekedy začiatkom roka 1990 (? 91...) sa mi dostal do rúk interface na pripojenie CENTRONICS tlačiarne pre naše ATARI, mal som ho k dispozícii na dva dni. Celé to bolo v krabičke, ktorá sa pri troške úsilia dala bezpečne otvoriť - krabička povolila, vovnútri bola 8048-ka  + latch 74LS373 + Eprom 2732 v pätičke ... je  jasné že obsah Eprom je využitý iba z 1/4 t.j. má veľkosť 1kB. Tak som si povedal že to celé prevediem do 8748, bude to menšie a treba aj nasadiť menej súčiastok.

 

Upozorňujem na to, že prepínače som nepoužil, pretože ich nebolo treba, prepínače sú všetky v polohe OFF a tak teda presný popis čo ktorý z nich robí dodnes neviem.

 

Kto si to chce postaviť skutočne ako originál, môže, ale potom treba na spodnej strane Switch boxu ešte prepojiť výstupy na uvedené piny procesora.

 

Tu v schéme som to prepojenie zo Switch boxu len popísal, pretože by sa podľa mňa vytratila jednoduchosť zapojenia - kto to ale chce použiť má tu všetko na "tanieri". Ja som už použil  čip i8748H, ktorý má priamo v sebe Eprom pamäť a tak sa znížila spotreba a aj potrebné miesto na inštaláciu (ušetrili sa 2 obvody - latch + samotná Eprom).


 

Pripojené tlačiarne boli všetko ihličkové EPSONy, nebol najmenší problém v komunikácii - ak nereagovali, potom treba na výstupnom konektore Cannon uzemniť piny č.14 a č.16 - zistené po praktickej realizácii interface.


Pretože v počítačoch ATARI 800 XL v tej dobe bola kopa voľného miesta, interface som dal priamo do jeho skrinky nad výstupný konektor zbernice - je tam dosť miesta, zozadu bolo vidieť iba 25 pinový konektor pre pripojenie kábliku CENTRONICS. Odber dosahoval cca 25mA, čo zdroj počítača absolútne bez problému zvláda. V zariadení boli použité 4 kusy kondenzátorov, 2x 3.3pF /u mňa použité 10pF/, 1x 4.7uF/tantal/ a 1x 22uF/tiež tantal/, dôležitý je použiť x-tal 6MHz, jeho hodnotu je potrebné dodržať, pretože od tejto frekvencie sú odvodené všetky časovania interface. Ja som do zapojenia pridal ešte kapacitu C5, keramický kondenzátor M1.


Celkom dobrou vecou sa ukázalo vyviesť reset interfejsu priamo na zadný panel počítača - je to jednoduché, stačí dať paralelne ku kondenzátoru C3 mikrospínač. Pri zopnutí mikrospínača príde k resetu ACI.


Zariadenie som otestoval, beží perfektne spoločne aj s disketovou jednotkou, ale o niečo neskôr som si dal na pekných pár rokov s ATARI pokoj, takže nemám otestovanú funkciu Switch boxu a už sa asi do toho ani nebudem púšťať.  Podľa zapojenia to asi má v sebe nejaké testovacie veci + asi auto line feed atď.


Ako som sa už zmienil, zapojenie behá aj bez Switch boxu, t.j. skutočne sa dá vyrobiť veľmi malé a tak nezaberie veľa miesta. Kto to chce zo Switch boxom, odporúčam zakúpiť 6x DIL switch.


 

Obsah Eprom:

ACI-1 bin Eprom


Postavil som tento interface v počte cca 10 kusov, vtedy som vždy bez problému zohnal originály i8748H. Síce to bolo niekedy v období rokov 1990÷1993, všetky išli na prvú dobrú a nebol s nimi nikdy žiaden problém, všetky boli urobené bez prepínačov. Niektoré som zabudoval priamo do Atari, t.j. na zadnej stene bol urobený otvor pre CANNON konektor 25 pinov female, kde sa priamo potom pripojil káblik k tlačiarni. Čo je zaujímavé je to že sa tu ako na jednom z mála zariadení používa na vzorkovanie signál CLOCK OUT. Tak isto je prekvapivé použitie kondenzátorov 3.3pF, datasheet tu odporúča použiť 20pF hodnotu, ja som použil 10pF ako zlatú strednú cestu. Odber pri použití procesoru s koncovkou H je iba pár desiatok mA.

Vyskúšal som aj nasadiť ochranu čipu - do cesty Busy, Strobe a D0÷D7 som zaradil ochranné odpory 220Ω - tak isto to fičalo bez najmenších problémov.


Základným pravidlom pre bezproblémový chod ak to bolo riešené mimo počítača

- pripájať to vždy k počítaču pri jeho vypnutom napájaní.

 

 Interface ACI-1:


 

To isté zapojenie - ale bez použitia switch boxu:

___________________________________________________________

 

15.03.2023

Pridám ako by mohlo nostalgické zapojenie vyzerať na čipoch výhradne od firmy Intel a to i8035 (i8048), i8212 a i2716, treba počítať s o niečo väčším odberom ("vďaka" čipu i8212), ale do 130mA sa to určite vlezie, skôr to bude menej. V prípade ak je k dispozícii procesor s koncovkou H je odber ešte o pekných pár desiatok mA menší. Pre tých čo nepoužívajú kazetový magnetofón mám infomáciu že ten je odberom na tom horšie, je to niekde okolo 150mA. Hlavný rozdiel je v tom že je tupoužitý procesor bez internej Eprom, alebo procesor s internou ROM ktorá je pinom 7 (EA) pripojenom na +5V vyradená z činnosti.

Ale je to taká pekná Intel "strojovňa" ...

 

 

Nasleduje súbor 2x 1kB, binárka, obsah je rovnaký aj v Lo 1kB aj v Hi 1kB, proste aby bola "zaplnená" celá Eprom typu 2716, je jasné že sa beží vždy iba na zvolenom 1kByte Eprom. Prepojka musí byť vždy zapojená v jednej z dvoch možných pozícií..

ACI1_2x.bin (2,00 kb)

_____________________________________________________

ďalšie časti:

ATARI Centronics interface 1_3

ATARI Centronics interface 3_3

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

3. 5. 2010 8:06:24 #

dzejar

mam asi 10rocnu laserjet hp1100 na paralel port, dala by sa pripojit?

dzejar Slovakia |

3. 5. 2010 11:32:05 #

igi

Dala, ak emuluje tlačiarne EPSON, ostatné novšie chodia iba v grafickom móde a tam sa to nedá - teraz z hlavy neviem či toto hp1100 dokáže. Igi.

igi Slovakia |

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: