ATARI Centronics interface - ACI 1_3

By Administrator at apríla 28, 2010 23:34
Filed Under: Atari

 

Kedysi dávno bol veľký problém tlačiť z ATARI ak ste nemali k dispozícii originálnu tlačiareň od ATARI, interface ATARI 850 bol len veľkým nenaplneným snom a tak sa "flekovalo" ako sa len dalo. Problémom bol SIO protokol, sériový prenos 19 200 Bd, oslovenie zariadenia, odpoveď atď. Riešilo sa to rozličnou cestou, pripájali sa tlačiarne na joystickové porty, posielali sa data sériovo na joystickový port, kde odrotovali pomocou hardwaru a ešte na mnoho iných spôsobov. Hlavne to bolo dané tým, že absolútne sme nemali žiadne technické podklady a tak sa všetko riešilo od základu nanovo. Osobne som napríklad vysledoval celý prenos dát na tlačiareň cez logický analyzátor a verte mi než som to dal do podoby aby sa dal protokol popísať uplynulo hodne času, mne to vtedy zabralo asi tak 2 mesiace. Tomuto sa ale venovať nechcem. Existuje viacero zapojení, ktoré komunikovali cez SIO a na druhej strane mali priamo výstup Centronics. Jedno zariadenie som priamo odskúšal a fungovalo bez problému, postavil som ho a behalo bez najmenších problémov. Druhé zariadenie mám len schému, popis a obsah Eprom (ešte to musím prepísať z papiera) ale nevidím dôvod prečo by nemalo tiež fungovať. Uvedené ACI zariadenia komunikujú priamo ako požadované zariadenie P:, preto fungujú všetky príkazy pre tlačiareň tak, ako keby bola pripojená originál tlačiareň.

Len tak na spomienku:

Pretože som mal tlačiareň zo sériovým vstupom tak som urobil program ktorý vysielal cez joy port sériovo Data do vtedy mne dostupnej sériovej RS232 tlačiarne. Ešte bol v ceste zaradený prevodník na úrovne RS232 (stačil na to čip LM741 a jeho napájanie ±12V, uvedené napätia som mal priamo k dispozícii). Fungovalo to tiež, akurát bolo potrebné počas tlače vypínať obraz aby sedelo časovanie. Software "sedel" na 6.stránke a bolo to funkčné, ale výstup priamo cez P: na paralelný port bol vtedy dočasne nesplnený sen. Blikanie displeja pri tlači bolo naozaj nepríjemné.

V roku 1989-90, nekameňujte ma prosím, už si to nepamätám presne, diali sa vtedy dôležitejšie veci, som mal nakoniec postavený interface s procesorom 8085,  použitá RAM mala "celých" 2kB (čip 6116), Eprom 2716 /program sa zmestil do 1kB/, komunikácia prebiehala cez USART 8251, ktorý bol "znásilnený" elektronickým prepínačom tak, že komunikoval s ATARI rýchlosťou 19.200 Bd, prijímal rovnakou rýchlosťou a posielal DATA na sériovú tlačiareň COMSCRIBE - síce len 600 Bd, ale výstup bol na 12 ihličiek čo bolo na text skutočne perfektným výstupom a keď sa to tak vezme výstup 60 znakov za sekundu zase tak pomalý nebol. Na sofware zapracoval p.Kasanický z Košíc, ktorého takto na diaľku zdravím. Interface som používal asi 4 roky bez jediného problému. Schému už nemám, zobral ju čas, ešte zaujímavé bolo, že procesor bežal na neuveriteľne nízkej frekvencii, pretože to stačilo z hľadiska rýchlosti prenosu a dobre sa to dalo deliť v USARTe, rozhodne to bežalo na clocku proceosru = 307.2kHz. Fungovalo to naprosto fantasticky a počas celej doby používania bez najmenších problémov.

 

Ak sa nemýlim, potom niečo z toho p.Kasanický uverejnil v Amatérskom rádiu aj keď tam bol ako procesorová jednotka použitý Intel 8080. No ale už dosť bolo spomienok, poďme na to!

 

Dve verzie Atari2Centronics vyšli v časopise Amatérské rádio, zapojenia sa vyznačujú väčšou zložitosťou - nejako sa začať muselo ... a vtedy tých informácií bolo k dispozícii podstatne menej ako dnes, asi sa to už stavať nebude, zapojenia čo ešte mám sú už obvodovo podstatne jednoduchšie (budú uverejnené).

 

Prvé zapojenie vyšlo v ME_89:

Atari2Centronics1.pdf (2,02 mb)

 

 

Druhé zapojenie vyšlo v ME_90:

Atari2Centronics2.pdf (1,41 mb)


Pre tých čo to zaujíma je dobré si dopredu pozrieť datasheet pre procesor Intel 8748, obidve zapojenia sú prerobené na tento typ mikroprocesora - pretože nevyžadujú ďalšie externé súčiastky.

(627 kByte)

Intel 8748 datasheet

(zipped pdf)

Tematicky budú popísané dve zariadenia s názvami ACI-1 a ACI-2. Pretože používajú rovnaký typ mikroprocesoru je aj ich zapojenie do istej miery veľmi podobné.

____________________

ďalšie časti ACI:

ATARI Centronics interface 2_3

ATARI Centronics interface 3_3

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:45 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: