ATARI Supra Hard Disk.

By Administrator at júla 12, 2010 18:21
Filed Under: Atari

Dnes malá zmienka o ATARI Supra Hard Disk drive - existoval už v roku 1986, vtedy ešte ani budúce PC nemalo HDD. Informácií je dosť málo, ale zase patrí sem - bez debaty. Je to fakticky jeden z prvých pevných diskov pre 8bitové počítače, vtedy túto možnosť pripojenia nemalo príliš veľa počítačov. Cena zodpovedá dobe.


 

 

Použitie disku z počítačom rady XE vyžadovalo použitie dodatočného adaptéra. Celá jednotka je pomerne veľká a váži asi 4 kg. SupraDrive disky boli pre-rozdelené do dvoch (verzia 10 MB) alebo troch (verzia 20 MB) oddielov. Prvý oddiel je ako D1: má diskety SD alebo DD (v závislosti od spôsobu zvolenej). D2: bolo rezervované pre bežné jednotky, zatiaľ čo D3: = zvyšok bol venovaný oddiel disku (20 MB verzia mala ešte oblasť D4:).


 

Supra Hard disk bol predávaný spolu s MyDOS 4.0. Zaujímavé je to, že zariadenie má tabuľku rozdelenia disku v pamäti EPROM. Výmena disku a zmena oddielu vyžaduje zmenu obsahu EPROM-In rozhrania.


 

Obsahoval MFM disk - či to bol už ako tu na obrázku "odkapotovaný" Seagate ST-225 - ten mal síce kapacitu 20 Mbyte, Supra mal 10 Mbyte - takže tam bol asi jeho predchodca ...


to isté v inom uhle a vo farbe (a ešte viac odkapotované):



Ak to bol už HDD z "vyššej rady" tak vyzeral asi takto:



ale ak bol starší a z nižšej rady tak mal dvojnásobnú výšku (preto tento disk asi nebol za použitý v tomto zariadení):

(aj keď tu váham, pretože na výšku by tam ten disk sedel, v zadnej časti by už potom bol len napájací zdroj)


Výhody: rýchly prístup

Nevýhody: len konkrétny typ DOSu, veľká spotreba, hlučnosť - tie disky proste kúrili ostošesť, odber 12V/5A 30 sekúnd pri rozbehu nebol problém, odber z vetvy 5V si už nepamätám, hodne "papal" aj MFM radič - odborníci dúfam prepáčia


ST 225 som zažil podrobne na vlastnej koži a viem čo to bolo dostať z neho poriadny výkon cez utilitu Spinrite - ale to bolo na PC v DOSe a v roku 1988/89 a PC bolo typu XT  (8088) a bežalo to na 10 MHz. Vtedy sme si hovorili že tých 20MByte miesta na HDD sa proste ani nedá zaplniť - Bill Gates by vtedy z nás mal radosť ... no a už hodne dávno sme túto vetu nepoužili.


_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:37 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: