ATARI floppy disk drive XF551, 1_3.

By Administrator at augusta 12, 2010 01:23
Filed Under: Atari

Dosť známa, nie vždy populárna, ale pritom myslím si veľmi dobrá disketová jednotka ATARI XF551. Má zopár "múch", ale s tým sa dá niečo urobiť. Postupom času si ukážeme ako tie nedostatky odstrániť a dostaneme tak k dispozícii naozaj šikovnú disketovú jednotku. Ale k tomu sa dostaneme postupne, step by step.


 

Atari XF551 je stanica pre disketu 5.25 " s ktorou dokáže pracovať s príslušným software aj obojstranne, je prispôsobená na spoluprácu s počítačom 8-bit Atari. Stanica je nástupcom jednotky Atari 1050, vyrábali sa spolu s radom Atari XE.
Stanica môže čítať a zapisovať na disketu formátované v štyroch hustotách: (Single Density = 90kB), jednostranne zvýšená (Enhanced hustota = Medium = 128 kB), (Double Density = 180kB) a double-double (Obojstranné Double Density, tiež známe aj pod pojmom Quad Density = 360kB).
Obojstranný dátový režim záznamu najprv zaznamená na jednu stranu diskety, a potom na druhú v poradí od poslednej stopy.
Štandardná rýchlosť prenosu dát je 18866 bitov/sec a maximálna 38553 bit/sec. Floppy disk má rýchlosť otáčania 300 ot/min, čo umožňuje, že je kompatibilný s ďalšími stanicami pre počítače Atari pôsobiacimi pri rýchlosti 288 ot/min. (nepracuje zoprá programov, ktoré si kontrolujú rýchlosť otáčania diskety, ale tých je naozaj len pár - stačia prsty jednej ruky).
Stanica pracuje pod dohľadom operačného systému DOS, Atari XE 1.0 a s týmto systémom sa aj predávala.
Elektronický systém stanice je postavený na báze procesoru Intel 8040 s externým ROM alebo s Intel 8050 s vnútornou ROM, použitý je radič disku WD1772.
Stanica je dodávaná s externým napájaním 9V/AC/31VA.

Stanica používala 2 typy interných 5.25" disketových jednotiek, ktoré sa dali ľahko rozpoznať bez toho aby bolo treba zariadenie rozoberať:


-
Mitsumi D503V (s obdĺžnikovým LED na prednom paneli jednotky), Disketová jednotka Mitsumi sa predávala pod značkou Newtronics (vlastníkom bola Mitsumi Electric), najčastejšie v čiernom prevedení predného panelu

-
Chinon FZ-502 (okrúhla LED na prednom paneli jednotky)

V zadnej časti stanice sú 2 Atari SIO porty pre pripojenie disketovej mechaniky k počítaču alebo aj  iných periférnych zariadení, na zadnej strane sú 2 mikrospínače pre (DRIVE SELECT = výber čísla disketovej jednotky), konektor pre napájanie (Power) a vypínač ON/OFF.
Teleso stanice je vyrobené z šedého plastu a vizuálne je prispôsobené rade počítačov Atari XE.

Rozmery stanice:
šírka: 190 mm
hĺbka: 300 mm
výška:  70 mm
váha : 2.7 kg



Pre X551 existujú špeciálne pomôcky, príkladom môže byť nemecký XF-Tools. Dodávaný zdroj je v podstate taký istý ako u 1050-ky, tiež má výstup =9V AC/3A.

Jedna nepríjemná vlastnosť - ak počas práce vymeníte disketu a zmenila sa jej hustota (kapacita), tak ju nemusí správne rozpoznať a začína "sranda"......

Druhá vec je to, že nedokáže formátovať druhú stranu diskety, toto sa ale dá obísť hardwarovým zásahom, popis bude v druhej časti o XF551. Moju XF551-ku som už prerobil pre pár rokmi a tak jej foto bude až v tej druhej časti,pretože má na prednej strane niekoľko drobných úprav odlišných od originálu.


Tu je už obrázok mojej XF-ky, nedal som ju na začiatok, pretože sú už na nej urobené úpravy. Tie úpravy som na nej robil vtedy, keď som si nemyslel že to niekedy dám na web...:



Schému zapojenia, opravy sú už zakreslené (06.03.2014), ukázalo sa že existujú minimálne 2 verzie motherboardu, celý článok na túto tému nájdete na:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx

 

____________________

Obsah EPROM:

EPROM XF551

Popis - manuál - cz version:

Manual for XF551 cz (link)

Manual for XF551 polish (djvu)

a ešte nejaký software špeciálne pre XF551:

XF utility software

_______________________________________________________________________________

Odbočím do minulosti.

V roku 1988 som sa "zázrakom" služobne dostal do SRN, takže za diéty sa "išla" kúpiť ATARI 1050, cena bola vtedy 300.- DM, všade ju v Nemecku inzerovali že je k dostaniu. Fajn, len kde ju zohnať ? Nikde nebola v obchode aj napriek inzercii (Norimberg, Hannover), ale bola všade iba tá nová XF551 - cena 440.- DM ... tak som ju s ťažkým srdcom oželel, kúpil som niečo iné. V roku 1990 som zohnal ATARI 1050, s tou som bol 3 roky veľmi spokojný - šlapala ako hodinky. Ako som sa už zmienil pred cca 3.5 rokom som cez inzerát kúpil XF 551 a tak ju teda mám doma už dlhšiu dobu. Prečo to spomínam? Pretože vidím že sa uvádza doba uvedenia na trh rok 1989 - nie, nie, bola k dostaniu už v marci 1988 - bol som vtedy na veľtrhu v Hannoveri a bola v obchode, len ju kúpiť ...

Pri spiatočnej ceste som objavil obchod v ktorom ponúkali modul ATARI 1064 - 64kB RAM pre ATARI 600XL - cena 10.- DM - no nekúpte to za tú cenu ... Smiech ma prešiel na hranici, kde ma colníci presviedčali, že je to disketová jednotka a naparili mi clo 500.- Kčs, čo pri oficiálnom kurze 1 DM=16.- Kčs bolo dosť drahé, že? Pre porovnanie - televízor o uhlopriečke 37cm, farebný cena 600.- DM mal clo tiež 500.- Kčs, lenže tam sa to meralo centimetrom, pamätníci vedia. Presvedčiť sa veľmi nedali a až keď som povedal že to tresnem na zem a rozdupem, som sa dozvedel že chcem okradnúť štát na cle ... Nakoniec to bolo za polovičnú sumu. No, boli to časy .... hneď človek vedel že je doma. Nápisy na krabici boli anglicky, nemecky ale čítať a písať som mal dojem že z tých šiestich v miestosti som vedel len ja.



(konektor na pripojenie do zbernice=miesto na vkladanie diskety=rozumu colníka v roku 1988, nepomohlo ani to že som im povedal, že každý dostane fľašu šampanského ak tam tú disketu "narve")


Tak si stále aj po rokoch hovorím čo by bolo, ak by som naozaj kúpil tú disketovú mechaniku ........., možno by som tam bol na tej colnici v Bratislave doteraz.

______________

Pokračovanie:

druhá časť článku

XF551 2_3

tretia časť článku

XF551 3_3

_______________________________________________________________________________

08.06.2011 - doplnené o nasledovné - v schéme nie sú uvedené tranzistory, jedná sa o typ 2SC1740 - Q1,Q2,Q3. V prípade Q4 sa jedná pravdepodobne o tranzistor 2SA933.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

17. 8. 2018 22:02:32 #

trackback

ATARI floppy disk drive XF551, 3_3.

ATARI floppy disk drive XF551, 3_3.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: