Alternatívny zdroj k Atari 1050, Atari XF551. Alternative PS for Atari 1050, Atari XF551.

By Administrator at mája 10, 2017 10:50
Filed Under: Atari

Dostal som mailom túto otázku:

"Mám Atari XF551, odišiel mi originálny zdroj 9V/AC/3A. Zdrojovú dosku mám prerobenú, používam 2x DC/DC meniče. Pôvodný zdroj neviem zohnať - čo s tým ? Ako ho nahradiť ?"


V podstate je to dosť jednoduché, ak totiž máte už prerobený napájací zdroj priamo na základnej doske disketovej jednotky (je jedno či sa jedná o disketovú jednotku Atari 1050 alebo Atari XF551 - ich zdroje sú zhodné) na DC/DC meniče kľudne môžete použiť  celkom slušne dostupný transformátor 12V/AC/2A. (Pre menej znalých AC = striedavý, DC = jednosmerný.) Dosť často sa dajú nájsť 10V/AC a 11V/AC verzie transformátorov, zase treba aby boli schopné dodať prúd minimálne na 2A. Štandartne sa používa na napájanie transformátor 9V/AC/3A, ale pretože po prerábke ide celkový odber slušne nadol tak naozaj stačí verzia s dodávaným prúdom 2A. Celý reťazec napájania to potom v pohode zvládne, aj filtračné kondenzátory to ešte zvládnu (pri 12V/AC) - je to síce dosť tesné, ale dá sa. Vzhľadom k tomu potom máme teoreticky 16V/DC na vstupe DC/DC meniča pre 5V vetvu a teda približne 32V/DC na meniči pre 12V vetvu. Nezapočítavam tam úbytky napätia na Graetzi a tak isto aj na diódovom násobiči. Skôro to berte tak že táto hodnota môže byť dosiahnutá v kľudovom stave v disketovej jednotke kedy je odber zo zdroja najnižší.

 

Maličká poznámka:

Samozrejme sa dá použiť aj transformátor ktorý je schopný dodať väčší prúd, trebárs 4 až 5A pri 9V/AC. V pohode bude fungovať - jediná vec bude vadiť - že transformátor pretože je na väčší výkon bude citeľne objemnejší a teda zákonite aj ťažší. A aj skrinka na takýto zdroj bude objemnejšia. Nazvem to cestou menšieho odporu - čo máte, to dáte.

 

15V/AC zdroj už neodporúčam, pretože to už nemusí zvládnuť DC/DC menič pre 12V vetvu (väčšinou totiž bežia v pohode do max. 36V/DC na ich vstupe a to by sme už pri 15V/AC na vstupe určite prekročili - teoreticky bude cca 21V na vstupe DC/DC meniča pre 5V a teda cca 42V na vstupe meniča pre 12V vetvu - tak tu by sme už určite narazili, niektoré meniče nedosahujú ani na polovicu tejto hodnoty, takže vždy pozrite datasheet čo to tam vlastne máte nasadené, je to potom vo výsledku omnoho lacnejšie ...) a kondenzátory by nám strieľali jedna radosť, potom to dať do poriadku by už nebola pre nikoho žiadna slasť. Tu použité konkrétne TRACO meniče v pohode bežia do vstupného napätia = 36V/DC a tak teda v uvedených schémach je naprosto všetko v poriadku a nie sú prekročené žiadne vstupné parametre použitých meničov. Ešte sa vrátim k otázke na začiatku článku. Mne z toho vyplýva že prerábku v zdrojovej časti Atari XF551 si zjavne nerobil tento majiteľ sám, pretože ak by ju robil tak by asi vedel ako ďalej postupovať.

O.K., každý práve nedrží v ruke ako profesionál pájkovačku, práve preto si to v tomto článku ozrejmíme, napokon ten majiteľ si asi ani tu popísané niektoré uvedené riešenie neurobí sám ...

 

Poďme na konkrétny príklad jednoho už prerobeného napájacieho zdroja na základnej doske disketovej jednotky Atari XF551, trebárs pri použití takýchto konkrétnych DC/DC meničov (bežia na frekvencii = 500kHz, preto sú aj extrémne malé a priamo dokážu bez ďalších úprav - výmena 1:1 nahradiť pôvodné stabilizátory 7805 a 7812 pri účinnosti cez 95%):

 

 

Povolené vstupné napätie týchto DC/DC meničov je už spomínaných 36V čo aj pri použití napájacieho zdroja 12V/AC/2A je tak akurát. Prečo ? Pretože v ceste 12V zdroja je zdvojovač napätia a až z tohoto napätia sa potom vyrába potrebných jednosmerných 12V. Čiže toto je jedno z možných riešení.

_______________________________________________________________________________

Druhé riešenie používa k napájaniu jednotky (Atari 1050, Atari XF551) spínaný zdroj 24V/DC/1.5A ktorý na toto použitie naprosto vyhovuje, použité meniče tak isto neprotestujú - teda tie čo znesú na svojom vstupe aspoň 24V/DC - nezabudnite si to skontrolovať. Tu je ale už potrebný zásah - vysvetlím prečo. Riešenie vypínača je také, že musíme na zadnú stranu jednotky umiestniť nový vypínač, pretože sa nedá jednoducho použiť pôvodný, museli by sme preškrabávať plošné spoje a "humusiť" základnú dosku - to by sa nikomu nepáčilo, teda ideme radšej cestou menších úprav.


K tejto úprave nám treba 1x switch a 2x Schottky diódy 3A/minimálne na 40V, lepšie na 60V + jeden odlišný napájací konektor. Switch a konektor (SW2 a J2) umiestnime na zadnú stranu disketovej jednotky. Uvedené riešenie umožňuje aj v budúcnosti naďalej požívať pôvodný zdroj (ak sa k nemu nejakou šťastnou zhodou okolností zase dostanete ...)

 

Pozor na to aby ste si potom nepomiešali tieto zdroje medzi sebou a nepripojili takýto zdroj na neprerobenú jednotku !

Najlepším riešením je použiť konektor iného rozmeru - vtedy nepríde ani náhodou k zámene. Na toto prosím pamätajte ! 

 

Možná varianta úpravy v napájacej časti, pridané potrebné vodiče a súčiastky sú vyznačené na modro:

 


Ak sa na to pozriete bližšie - uvedené zapojenie je celkom "blbyvzdorné", teda v tom zmysle že sa nič nestane ak by ste mali nejakou supernáhodou súčasne zapnutý pôvodný zdroj 9V/AC/3A a tak isto aj 24V/DC/1.5A (stále ale počítam s tým že sú použité vzájomne nezameniteľné konektory J1 a J2 !), dôkladné oddelenie diódami v zdrojovej časti nám zabezpečí že sa nič zlého nestane. Diódová logika automaticky zabezpečuje to že jednotka pobeží z toho zdroja ktorý práve dáva vyššie napätie. Viacej (rozumej hlbšie) to tu nechcem rozvádzať aby sme sa nestratili v podrobnostiach, tí čo tomu rozumejú vedia o čom točím, ostatným to bude aj tak jedno.

 

Pretože sa zase vŕtame vo "vnútornostiach" zariadenia, nezabudnite že:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

_____________________________________________________________

Pre tých ktorí si chcú pozrieť viaceré možnosti náhrady pôvodných napájacích zdrojov pre jednotky Atari 1050 a Atari XF551 majú možnosť si niečo na túto tému prečítať tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:59 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: