Atari 1050 - ICD US doubler. Part 2.

By Administrator at marca 25, 2018 19:54
Filed Under: Atari

Kolega Radim Polášek (obrázky pochádzajú od neho a sú zverejnené s jeho láskavým súhlasom) na základe pôvodného článku o ICD US doubler (odkaz je na konci článku) vytvoril malú základnú doštičku, na ktorej sa nachádzajú obidva potrebné čipy 6810. Výborné na takto realizovanom zapojení doštičky je to, že netreba pamäťovým čipom 6810 vyhýbať nožičky a tak isto nie je potrebné niektoré nožičky vyhnúť smerom nahor a tak isto sa čipy nepájkujú priamo na seba. Táto pomocná doštička to všetko elegantne rieši svojím zapojením.

 

Doštička je naozaj minimálna a sedí tak nízko nad motherboardom že tu sa nevyžaduje použitie filtračných kondenzátorov. No, je to síce trošku proti mojej srsti - ja by som ich tam "narval" aj tak, zjavne to ale chodí aj tak a naprosto bez najmenších problémov (mnou overené). Pozeráte sa na stranu plošného spoja.

 

Rozmer je iba taký že sa tam zmestia 2 pamäťové čipy 6810 a na druhej

strane je iba konektor pre zastrčenie do pôvodnej pätičky čipu 6810.


Strana čipov a pätičiek.


No a takto to potom vyzerá už po osadení tejto doštičky do základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050. Je to naozaj mimoriadne šikovné, nezaberá to zbytočne miesto - a naozaj to vyzerá podstatne lepšie a úhľadnejšie ako v prvej časti popisované piggy-back riešenie. (A určite aj lepšie ako keby som to zapojil na univerzálke, i keď ak robím len jeden kus zariadenia tak použitie univerzálky považujem za celkom dobré riešenie.) Na fotografii ešte nie je osadená Eprom 2732 s novým programom pre US doubler - tu v tomto okamžiku som sa ešte nerozhodol ktorý dostupný firmware tam nakoniec dám (existuje niekoľko verzií). 


O tom že Radim toto riešil (návrh samostatného plošáku) a vyriešil som sa dozvedel až na tohtoročnom Foreveri, takže informáciu som nemohol doteraz dodať - pretože som o tom nevedel, ale rád sa s takouto informáciu ak o nej viem následne podelím ... tak som Radima požiadal či by mi ním navrhnutú doštičku pre US doubler neposlal.

A Radim o pár dní doštičku poslal ... a stavalo sa.

Pôvodne som si to chcel postaviť riešené na univerzálke (nechcel som vyhýbať nožičky na RAM čipoch 6810), ale keď sa naskytla príležitosť dostať sa k takto parádne urobenej doštičke - neváhal som ani sekundu. Výsledok ? - mám to doma natrvalo.

__________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 5. 2018 17:46:50 #

trackback

Atari 1050 - ICD US doubler.

Atari 1050 - ICD US doubler.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: