Atari 1050 - ICD US doubler. Part 5.

By Administrator at júna 07, 2018 08:00
Filed Under: Atari

 


Ešte sa vrátim pár riadkami k US doubleru - nie preto že by to bola moja zamilovaná téma, ale keď sú niektoré veci ktoré sa oplatí spomenúť tak ich tu uverejním. Pri používaní a následnom otvorení sa mi zdala celá časť dosky US doubleru nejaká "teplejšia", t.j. nie horúca, ale zato dosť teplá. Tak som zobral datasheety čipov, ktoré sú tu použité na motherboarde a v rozšírení US doubler a zvýšená teplota je potom už dosť jasná - niektoré čipy fakt "papajú" miliampére len to tak hvízda. Dosť často sa píše o probléme s čipom RIOT - 6532, že celkom často odchádza. Vážení, ten čip má odber celý 1W ! (A to je naozaj hodne - zvlášť ak mu tam podkuruje "pod deklom" alebo inak povedané "pod nosom" aj vlastný chladič FD jednotky a je to celé ešte kryté perforovaným plechom ktorý tak isto zhoršuje odvod tepla.) No a preto že ja nemám rád len také bla, bla a nič konkrétneho - poďme si to osvetliť na názornom obrázku, kde sú datasheetové odbery najdôležitejších čipov (sú uvedené v milliwattoch). Pritom si treba uvedomiť že tu je pridaný iba jeden čip 6810 a teda že odbery ostatných čipov boli vysoké aj pred modifikáciou - t.j. slušne to hrialo aj pred prerábkou.


Základná doska Atari 1050 spolu už zo založenou doštičkou

- US doubler doska ála Radim Polášek -

 

Ak použijete pôvodné piggy back riešenie, t.j. čipy RAM 6810 nalepené na seba, tak tam sú tepelné pomery zjavne ešte horšie, pretože čipy sa vzájomne zohrievajú. Ak si zoberieme do úvahy že 6810 je RAM o veľkosti 128 byte tak jej príkon je naozaj hodne vysoký. Uznávam že asi to reálne až taký veľký problém nebude - RAM čipy jazdia v pohode aj takto a teda zjavne zvládajú celkom slušný tepelný rozsah pri ktorom stále pracujú bez problémov. Tu je potom možné medzi čipmi nechať cca 5mm medzeru, ktorá zlepší chladenie RAM čipov. To že sa to potom o tých 5mm zvýši na výšku - toho sa netreba báť, miesta na výšku je tam dosť. Pri doštičke od Radima Poláška pre US doubler nič takéto nie je potrebné riešiť. (Bodlo by ak by existovali CMOS verzie jednotlivých čipov.)

Aby bolo jasno - za vysoký príkon čipov Radim fakt nemôže ... Smile


Pôvodné možné zapojenie ktoré nemá

žiadnu medzeru medzi čipmi - sú priamo

položené na seba.

foto: atariage.com

 

Takže to, že naše zariadenie má celkom slušný odber je dané technológiou začiatku 80-tych rokov a nejaké zázraky zo znížením odberu nemôžeme čakať. Ale ak niečo upravujeme tak je dobré snažiť sa to riešiť tak aby nám potom to zariadenie ešte dlho dobre slúžilo a teda že budeme spokojní - a tom to celé vlastne je.

 

P.S: - konečne som si prešiel kompletne atr súbor pre usdoubler tools - no, je tam toho naozaj hodne, fakt to stojí za to !

_____________________________________________________

10.06.2018

Vrátim sa ešte pár slovami k "oplechovaniu" - základná doska disketovej jednotky Atari 1050 je štandartne krytá v mieste ústredných čipov perforovaným pocínovaným plechom, táto krabica tu slúži ako dodatočná ochrana proti rušeniu (vyžarovaniu) do okolia. Samozrejme aj plech zhoršuje chladenie, takže keď sa pozriete okolo seba - všetci ten plech odkladajú a už nepoužívajú - ak si urobíte US doubler (alebo Speedy 1050 či ktorékoľvek iné rozšírenie) - buď by už nebolo na jeho nasadenie miesto alebo pri jeho nasadení by už hrozil skrat. Zase raz niečo za niečo - nedáte plech naspäť = lepšie chladenie čipov. Rozhodne lepšie chladenie ocení najmä čip 6532, pretože ten je tepelne namáhaný najviac. (Mimochodom - práve tento čip sa pri jeho poruche nezháňa práve najľahšie.) Štandartný prejavom ak "odíde čip 6532 do kremíkového neba" je to že disketová jednotka sa po zapnutí roztočí a následne vypína motor floppy disku v intervale 2 sekúnd a toto sa opakuje stále dokola - na 99% je potom potrebné vymeniť tento čip.

 

Takto vyzerá  v originále základná doska Atari 1050

predtým než s ňou začnete čokoľvek robiť.

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

7. 6. 2018 8:10:56 #

trackback

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Atari 1050 - ICD US doubler. Part1.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: