Atari 1050 - Write protect - trvalé odblokovanie - permanent unblocking.

By Administrator at augusta 25, 2019 12:52
Filed Under: Atari

 

Disketová jednotka Atari 1050 a trvalé vypnutie režimu Write protect - toto riešenie uverejnil pred časom na atariage.com user s nickom nezgar.

Čo k tomu dodať ? Vyberiete konektor J11 a vložíte do stredu takto uvoľneného "štvorkolíku" jeden jumper (tu je použitý modrej farby). Maximálne elegantné neinvazívne riešenie, veľmi jednoduchá úprava, netreba použiť žiadne prepínače, tak isto sa nevyžaduje žiaden zásah do predného panelu - a ak by bolo treba - existuje veľmi jednoduchý návrat do pôvodného stavu (vyberiete jumper a následne zase založíte konektor J11, pozor urobte si pred prevedením celej operácie fotografiu - aby ste to zase niekedy v budúcnosti vedeli vrátiť do pôvodného stavu !). Jediná nevýhoda - po založení jumperu dokážete vždy zapísať aj na prelepenú disketu - čo niekedy naozaj môže byť nežiadúce. Rozhodne je to ale vhodné riešenie pre tých ktorí nemajú radi nejaké invazívne zásahy (nerobí sa žiadne vŕtanie do plastov) do disketovej jednotky a tak isto netreba z prelepených diskiet odstraňovať prelepky. Len to chce akurát potom si dobre rozmyslieť či na takúto disketu aj niečo chceme zapísať - pretože následný dej bude nevratný.

 

Trvalé vyradenie snímača Write protect v jednotke Atari 1050.

Naľavo tranzistor TIP 110 (riadenie otáčok motoru stredového tŕňa),

napravo LM7812 (zdroj 12V).

Obrázok prevzatý z atariage.com, autor nápadu + foto: nezgar.

 

Celá operácia vyžaduje otočiť disketovku hore nohami a vybrať 6 šróbov, potom už máte k uvedeným konektorom dostatočný prístup, rozhodne to nie je nič zložitého na prevedenie. Dtto platí aj pre postup pri zložení - iba v opačnom poradí.


Podobné minimalistické riešenie inej veci rieši od firmy ICD USdoubler, púha výmena Eprom (alebo ROM) + vlastný ICD čip a máme rýchlu disketovku s Double režimom. Zvonku nie je tak isto vidieť žiaden zásah.

 

Toto je teda určené pre tých čo sa v jednotke nechcú príliš "vŕtať" - lepšie riešenie som ešte nevidel.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

10. 12. 2022 12:41:17 #

trackback

07-08_2019 Blog, Notes.

07-08_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: