Atari 1050 - firmware version E.

By Administrator at augusta 26, 2021 10:00
Filed Under: Atari

Tieto prázdniny máme skutočne veľmi potešujúcu "úrodu" obsahu Eprom pre disketovú jednotku Atari 1050. Uhorková sezóna sa vďaka tomu už zmenila na sezónu celkom zaujímavú. Je k dispozícii už aj asi najstaršia dostupná verzia firmware s označením "E", síce má v sebe asi aj najviac chýb ale na preštudovanie a zaradenie do archívu to na zahodenie určite nie je. Vyzerá to tak že táto verzia sa dodávala s jednotkami ktoré mali v sebe základnú dosku ktorá mala v svojom strede vývody pre výkonový tranzistor a boli tam aj vývody pre stabilizátory napätia. Podľa dostupných informácií sa takýchto disketoviek vyrobilo cca 1700 kusov. Firmware je určený iba pre disketový radič WD2793 a je napálený v Eprom, neskoršie verzie boli najčastejšie už napálené v PROM pamäti. Na nasledovnom obrázku je pekne vidieť nastavenie prepojok pre osadenie pamäťou Eprom.

 

 

Najpríjemnejšou vecou pri tom všetkom je skonštatovanie že púhou výmenou obsahu Eprom 2732 za novší firmware dostaneme k dispozícii disketovú jednotku zbavenú detských nemocí. Najpoužívanejší je firmware verzie J, K alebo L. Rozhodne ak máte takéto niečo (starý firmware) vo svojej jednotke vymeňte si firmware za čo najnovší !


1050-revE.bin (4,00 kb)

 

Týmto sme sa zase o kus posunuli v časovej osi smerom dozadu, sme už niekde na začiatku dodávania disketovej jednotky Atari 1050, to je už celkom slušný výkon. Možno sa časom naďabí aj na verziu F (fakticky len minimum rozdielu oproti verzii H) a tým by bol asi zoznam oficiálne vydaných firmware kompletný.

No, zase si počkáme a uvidíme ...

___________________________________________________________

Koho to zaujíma viac (aj foto dosky motherboardu):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rozne-verzie-different-versions-Atari-1050.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 8. 2021 12:17:56 #

trackback

07-08_2021 Blog, Notes.

07-08_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: