Atari 1050 - vrelé diódy CR15 a CR16. Hot diodes CR15 and CR16.

By Administrator at marca 18, 2017 14:00
Filed Under: Atari

 

V posledných dňoch som mal v rukách jednu disketovú jednotku Atari 1050 a pri tej príležitosti som si uvedomil jednu vec - napäťový násobič ktorý vyrába cca 26V z ktorých potom stabilizátor 7812 vyrobí 12V používa v násobiči dve "prťavé" diódy s označením - CR15 a CR16 - a tie sú neviem prečo celkom poddimenzované, mali by byť na prúd minimálne 2A, no - ale nie sú ...  Ak máte disketovku otvorenú, zapnutú a teda v prevádzke (najlepšie je ak sa práve číta, alebo zapisuje) tak si skúste na tie diódy naozaj opatrne siahnuť - asi sa popálite. Bohužiaľ, je to normálny prevádzkový stav.  No a ako sa hovorí čo je poriadne horúce - väčšinou dlho nebude fungovať. Dokonca väčšina jednotiek má diódy zapojené tak že sú "vystrčené" čo najviac nad povrch aby sa dobre chladili. Áno - pomáha to, ale aj tak sú vrelé. Niečo by sa s tým malo urobiť.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

O tom ako kúri chladič (ak neurobíme nejaké tie prerábky) som sa už zmienil v predchádzajúcich článkoch aj ako na to, dnes si preberieme čo sa dá robiť s týmto jedným konkrétnym problémom, pritom existuje vcelku jednoduché a lacné riešenie.

 

Poďme na schémy zdrojov pre disketovú jednotku Atari 1050 aby sme so ozrejmili kde tie zapeklité diódy sú zapojené, uvediem 2 najznámejšie schémy:

 

V prvom zapojení sa používajú iba tie najobyčajnejšie diódy 1N4001, pre ne je to ale naozajstný "záhul", tie prúdy čo cez tečú ich parádne potrápia. Úbytok pri 1A = 1.1V ...  Nakoniec tie prúdy krát úbytok na nich vytvára viac ako 1W tepla - a to púzdro je naozaj mrňavé. Ak to nejde poriadne vyžiariť cez púzdro tak lezie zákonite nahor pracovná teplota. A polovodiče vysokú teplotu "prekvapujúco" akosi skutočne nemusia.

 

Poďme na druhé zapojenie: 

 

 

Tu sú použité diódy 1N5392, no, stačí pozrieť do datasheetu kde pri prúde 1A majú úbytok 1.4V a je jasné že pečú ešte viac ako diódy 1N4001. Je jasné, že ani tieto diódy nie sú žiadna výhra v zapojení. Prečo to takto robili - keď diódy v Graetzovom usmerňovači (CR17, CR18, CR19 a CR20) sú poriadne masívne,cjedná sa o 3A typy, toto je proste naozaj poddimenzované.
Čiže zase som našiel ďalšie kurvítko par excellence v moje obľúbenej disketovke.

 

Poznámka:

Ak sa lepšie pozriete na túto druhú schému zapojenia zdroja sú tam meracie body. Ak merák pripojíme jedným vodičom (-) na zem (T15, alebo TP12) a druhým vodičom (+) na TP13 musíme namerať 5V, potom môžeme (+) presunúť na TP14 a musíme namerať 12V. Hodnoty sú v poriadku aj ak sa líšia o nejakú tú desatinu Voltu. (To pre tých menej znalých.)

 

Čo s tým ?:

 

Najjednoduchšie riešenie je použiť na mieste pôvodných diód CR15 a CR16 Schottky diódy, niekde od 60V a vyššie. Napríklad Schottky SB5100 (100V/5A), alebo Schottky SB260 (60V/2A). Sú podstatne masívnejšie, majú lepší odvod tepla a tak isto aj majú menší úbytok napätia na sebe = menší vývin tepla na nich. Akiste v schémach registrujete uvedené rozličné hodnoty kondenzátorov v zdrojovej časti - raz je tam písaných 6800uF, inokedy 4700uF. Na 100% odskúšané že kapacita 4700uF vždy postačuje (teda ak tam náhodou nemáte už vyschnutý kondenzátor Smile, moje osobné skúsenosti sú také, že všetky kondenzátory v zdrojovej časti boli vždy v poriadku a mali kapacitu vždy o niečo vyššiu ako je uvedené na obale (cca o 20% viac) - a to aj po tých rokoch, zjavne vyrábali kondenzátory inou technológiou).


Nasleduje schéma úpravy:

 

 

Sami vidíte že sa nejedná o žiadnu svetobornú úpravu, akurát to chce dodržať niektoré pravidlá pri odpájkovaní - ale to tí čo s takýmito vecami robia vedia a ostatní by sa do toho nemali radšej púšťať.

 

 

Umiestnenie diód CR15 a CR16 na základnej doske Atari 1050.

 

 

Dtto. Pretože do tejto jednotky pôjde úprava Speedy 1050 tak pôvodné "fľaše" (3 veľké kondenzátory) by už zavadzali. Konkrétne sa ale hlavne jedná o ten najbližší smerom k prednej strane základnej dosky, keďže už to bolo vonku tak som ich vymenil priamo všetky tri za nové, ktoré majú o poznanie menšie rozmery (viď úvodný obrázok článku). Tak isto ešte bude nasledovať výmena stabilizátorov 7805 a 7812 za spínané DC/DC meniče. Potom bude vovnútri podstatne menej tepla ako doteraz.

 

Je jasné že treba jednotku otvoriť a vybrať základnú dosku, ale zase vecami ktoré považujem za samozrejmosť sa tu už nechcem nejako podrobnejšie zaoberať. Dovolím si zase raz predpokladať že do tohoto asi nejde totálny začiatočník. Po prerábke je zase o jeden možný budúci problém menej - a o to práve touto úpravou ide. Je lepšie problémom predchádzať ako čakať kedy to sa to pokazí.

 

Poznámka:

Potvrdené, jedna disketovka Atari 1050 čo som pre časom doniesol Romanovi Fulekovi (archeocomp) mala práve tento problém, jedna z uvedených diód sa prerazila. Našťastie Roman si vedel sám poradiť a problém 100%-ne vyriešil.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:59 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: