Atari 130XE - extreme modding + refurbishing ála rEVERz, part 2.

By Administrator at septembra 22, 2021 20:50
Filed Under: Atari

rEVERz extreme modding + refurbishing - Atari 130 XE.

 

A nasleduje posledná, tretia doska ktorá bola v balíku od rEVERz-a, je to najprv totálne vypájkovaná (do poslednej súčiastky !) a potom následne nanovo osadená doska ATARI 130XE ktorá má 64kB RAM. Ani sám neviem nakoľko označiť čo je v tomto prípade extrémny modding a kde sa jedná už o extrémny refurbishing, v niektorých fázach sa mi to prekrýva. Počas vzájomných mailov sa vtedajšia komunikácia dostala aj k nezáväznému plkaniu a prekvapujúcim konečným výsledkom toho je fakt že som sa dostal k tejto doske ! Zdôrazňujem, nebolo to tým že by som mal obzvláštny "ukecávací" talent ale jednoducho vzájomnou komunikáciou tak nejako k tomu prišlo. (Jasne že bez jeho ochoty by to išlo asi len ťažko, že.) Bol ochotný mi tam ešte pripraviť aj pätičky pre dodatočné osadenie eMMU a aj pre čipy DRAM 2x 4464, tie 3 čipy doma mám k dispozícii a (aj som predpokladal že ak mi to príde domov tak to dorobím - už som mal nachystanú nažhavenú pájkovačku a potrebné dobové pätičky ...) chcel som aby sa z toho stalo naozaj plnohodnotné Atari 130XE, s väčšou RAM XE stroje už doma mám, takže takýto model zo 128kB RAM mi celkom chýbal.

 

No, toto som musel fakt hodne zhlboka predýchať pretože som niečo také nečakal ani náhodou a ani som sa na to sám nespýtal, pripadalo mi to príliš odvážne vôbec sám začať niečo na túto tému - nakoniec toto na začiatku vôbec nebolo cieľom mojej komunikácie. Teda neviem, žeby zase platilo: "Lenivá huba - hotové nešťastie ?" Smile

 

Nakoniec sme sa dohodli tak že rEVERz si odloží svoje svoje "veľké" čipy z tejto dosky a z mnou dodanej inej dosky potrebné čipy vypájkuje a osadí do tejto dosky. No, vcelku nevídaný "masaker" (teda rozhodne čo sa týka vzniknutej ďalšej roboty), ale ukazuje sa že rEVERz je skutočne "iná kategória" a zvládol to urobiť naprosto bez problémov. Klobúk dolu !

 

Tu je už doska osadená na svoje nové miesto v mojej case. Nie je v nej ešte osadený čip eMMU a tiež

tu chýba dodatočných potrebných ďalších 2x 4464 DRAM.

V tejto úprave aby to fungovalo už treba aby bol v doske osadený aspoň eMMU čip.

 

V strede obrázku pätička pre čip eMMU, vľavo nahor sa nachádzajú pätičky pre DRAM.

Na doske osadených základných 64kB RAM.

 

Takto vyzerá kompletne prerobená a nanovo osadená časť dosky tohoto počítača.

 

Zopár obrázkov.

 

Rôzne uhly pohľadu.

 

Pretože tie pocínované plechy na modulátore nejako časom predsa len hrdzavejú tak som sem použil

na jeho povrch čiernu samolepiacu pásku - vyzerá to omnoho lepšie.

 

Čip eMMU má na spodnej strane autentifikáciu, doteraz som toto akosi prehliadol, no, človek sa učí celý život.

Mám ho priamo z Best Electronics.

(Čakal doma na túto svoju príležitosť celých 10 rokov.)

 

Už osadená dodatočná DRAM 2x 4464 + osadený eMMU čip, všetko pridané je na svojom mieste.

(Čip nemá pájkované nožičky, jedná sa len o odraz svetla.)

 

Bližší pohľad na osadené čipy 4x 4464 DRAM, t.j. 128kByte v plnom nasadení.

Všetky použité čipy DRAM majú 100ns odozvu.

 

SIO konektor je pekne prichytený k doske pomocou šróbov a matičiek, teda fest pripojenie s ktorým len tak

niečo nepohne. Kondenzátory ktoré spomaľujú možnú maximálnu prenosovú rýchlosť nie sú osadené. 

 

No a tú mám pripravený case ktorý má aj správny popis obsahu počítačovej dosky v ňom.

Toto vyšlo ... teda doska čo je vovnútri  a aj obal !

(Mám k tomu aj kompletné spodné a horné tieniace plechy.)

 

Keď som do dosky vložil môj eMMU čip na jeho miesto - tak som už dlhšie nevydržal a priamo som osadil do dosky do voľných pätíc aj dodatočné DRAM čipy 2x 4464 - takže moja práca na tejto doske bolo osadenie dodatočných 3 čipov ..., ani som sa nezapotil. Smile

Pripojil som klávesnicu, zapol som zdroj, stlačil som OPTION+RESET a zapol som nakoniec aj vlastný počítač. Ozvalo sa známe zarapotanie a bol som v SELF TEST-e. Spustil som test RAM (je tam OS ktorý kontroluje celých 128kB RAM, presnejšie testuje sa 48kB základnej RAM a 64kB dodatočnej RAM) a nechal som to bežať celé popoludnie spolu s ďalšími testami, no problem. Prichytil som sa pri tom že v živote sa mi tak nepáčila obrazovka testu RAM (doteraz to bolo len také nutné zlo) ... a už som sa len kochal. Zaujímavé je že rozšírených A130XE mám viacero a tiež A800XL a A600XL, ale tam som si akosi pri teste tak neužíval, neviem čím to je, ale bolo to naozaj príjemné popoludnie. Myslím si že v tomto prípade je na "vine" tá vytunená základná doska. Teda aby to nevyznelo že to bolo všetko čo som skúsil v ten deň, fungujú aj ostatné veci, vyskúšané, neobjavil sa žiaden problem (ale to ma až tak neprekvapilo, rEVERz je známy kvalitou).

 

 

Ešte stále to musím mierne predýchať pretože už pri písaní prvého článku sa mi rEVERz-ovo prevedené "spätné inžinierstvo" na tejto doske viac ako pozdávalo. Tento stroj má teraz u mňa naozaj výnimočné postavenie a je jasné že toto nikdy z domu nepôjde. Úžasná, profesionálne odvedená robota, neskutočná piplačka pri spätnom osadzovaní (aj zo zháňaním potrebných súčiastok), výsledok je viac ako parádny - a mám to teraz doma, na svojom stole - a je to pritom už plnohodnotná Atari 130XE !

 

Bravo rEVERz, famózna práca ! ! !


P.S.: Tu som priamo do článku ani nepridal upozornenie na to že zásahy do počítača sú na vlastné riziko. Označenie pre skutočne extrémny modding + refurbishing podľa mňa primerane označujú prevedenú prácu na tejto doske. Priznám sa že neviem o žiadnej ďalšej doske pre Atari kde by niekto takto kompletne odstrojil pôvodnú dosku a nanovo ju osadil a zase zfunkčnil.


Za posledných pár dní (ako sa dá ľahko skontrolovať) som sa dostal ku 4 skvelým Atari počítačom  do mojej zbierky, pritom ešte pred pár týždňami som nemal ani len tušenie že môže prísť k takému "Atari zemetraseniu" v mojom kutlochu. Na druhú stranu ale musím priznať že terajší výsledok tohoto zemetrasenia sa mi ohromne pozdáva ...

Teraz už môžem spokojne skonštatovať (konečne !), mám doma "niečo" (a už nielen jednu vec) od rEVERz-a ... a stojí to naozaj za to.

Tento mesiac som fakt spokojný.

___________________________________________________________

Odkaz na prvý, pôvodný článok napísaný pred 3 rokmi (trošku uvedie do problematiky danej témy):

Computer-Atari-130XE-ala-rEVERz

 

Pre tých ktorým sa článok nechce čítať - len jeden, jediný obrázok ako to vyzeralo:

 

Aj takto vyzerala tu spomínaná doska v istom momente ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

10. 12. 2022 13:49:15 #

trackback

09_2021 Blog, Notes.

09_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: