Atari + Commodore software on same side of a floppy.

By Administrator at mája 27, 2021 07:11
Filed Under: Atari

Dnešný titulok už napovedá o čo sa jedná. Pripravený software pre Atari a aj Commodore  - ale všetko je na tej istej strane diskety, čiže netreba disketu otáčať a po jej založení do disketovej jednotky je možné software priamo nabootovať na konkrétnom stroji (A alebo C.)  Ako je to možné ?

 

Najprv si pripomeňme, že existujú diskety (označujú sa ako "flippie"), kde je na jednej strane software pre Commodore a na druhej strane pre Atari (alebo naopak, podľa toho ktorý priaznivec ktorej značky to práve číta). Založíme disketu, prevedieme boot na type počítača ktorý máme a beží to na našom počítači.


Ukážka flippie diskety:


zdroj: atariage.com, autor:Idelsarte

 

Tu je to jasné, jedna strana pre jeden typ, druhá stran pre druhý, nič sa s  ničím nebije, úspora je tak isto jasná, stačí jedna disketa a distribúcia pritom beží pre 2 typy. Obidva počítače zdieľajú fyzický formát diskety 5.25" a 48 TPI, čiže toto je rovnaké.

 

Ale ako je to u na začiatku spomenutej diskety kde je všetko na jednej strane ? Je to vôbec možné aby to priamo bootovalo do 2 rozličných systémov bez toho aby bolo treba na strane počítača prevádzať nejaké "psie kusy" ? Áno, ide to a v ďalšom to trošku popíšem.


zdroj: atariage.com, autor: Fred_M


zdroj: atariage.com, autor: Fred_M

 

Základ je v tom, kde jednotlivé počítače ukladajú svoje dáta: Commodore začína na stope 18 a teda ak začneme ukladať od 18-ky smerom nahor (k 35-ke) tak sa sa údaje s Atari neprekryjú. Atari začína na stope 0, voľné je to potom pre použitie po stopu 17. Ak sa pohybujeme v uvedených medziach tak je možné mať naraz na diskete programové vybavenie pre obidva počítače a je možné priamo nabootovať z diskety. 

Samotný voľný rozsah je dosť malý a preto sa napríklad dala využiť oblasť nad stopou 35 pre Atari.

Výhody ? Je jednoduchšie mať všetko na jednej strane, pretože stačí disketa ktorá má overenú jednu stranu (treba pripomenúť že vtedy sa vyrábali tzv. jednostranné diskety, druhá strana (funkčnosť) takejto diskety sa neoverovala), je to lacnejšie. A tvorba diskety bola 2x rýchlejšia, čo tiež nebolo zanedbateľné. Pri prípadnom použití kvalitnej diskety mohla byť na druhej strane umiestnená ďalšia dávka programového vybavenia.

Nevýhody ? Vhodné pre kratšie programové vybavenie - aby sa to zmestilo všetko na jednu stranu diskety.

Akonáhle ceny diskiet išli nadol tak sa opodstatnenie vytrácalo, pre flippie disky mohli byť už aj dlhé programy, pretože bola k dispozícii celá strana diskety pre konkrétny typ počítača.

Celý článok je vlastne len pripomenutím ako sa kedysi (1985) uberali cesty vývoja programového vybavenia a šetrilo sa miesto kde sa len dalo. Osobne mi nie je známe že by sa u nás vtedy niečo podobné fyzicky objavilo a že by to niekto používal. Ako zaujímavosť aj po tých rokoch to určite stojí za to pripomenúť.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 5. 2021 16:16:51 #

trackback

05_2021 Blog, Notes.

05_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: