Atari - HAPPY 1050 WARP SPEED.

By Administrator at apríla 19, 2016 18:48
Filed Under: Atari

 

Poznáte HAPPY 1050 rozšírenie ?

 

Doštička, ktorá sa vloží do disketovej jednotky Atari 1050 a urobí z Vášho zariadenia niečo, čo chytí druhý, či lepšie povedané tretí dych. Na prerábku nič zložitého, akurát ja odporúčam urobiť ešte niečo navyše čo v popise inštalácie nenájdete, ale na druhú stranu zase nebudete musieť otvárať počítač ak by Vám HAPPY 1050 rozšírenie odmietalo pracovať. No ale idem pekne po poriadku. Mám doma teraz už 3 disketové jednotky Atari 1050, v dvoch mám SPEEDY 1050 a teda tú tretiu teraz zakúpenú (ktorú som kúpil preto že mala vo veľmi dobrom stave plasty a vôbec som ju nechcel oživovať, pretože som myslel že je po smrti, phhhhhhh ... každý sa môže zmýliť), ktorú som dostal do použiteľného stavu akosi "nad plán" (mala proste byť iba na náhradné diely) a teda by sa patrilo aby tiež vedela double hustotu (180kB) a funovala v rýchlom režime. SPEEDY 1050 mám, takže som sa logicky obrátil na rozšírenie HAPPY 1050. Našiel som schému HAPPY V 3.0, aj binárku do EPROM (onedlho uverejním, má to aj Track displej), ale ako to už býva medzitým som natrafil na novšiu verziu HAPPY 1050, nemá síce v sebe Track displej, ale bez toho sa dá žiť. Kúpil som som si to už pred časom, doštička s rozšírením HAPPY 1050 mi ležala doma nevyužitá a hlavne nepoužitá a čakal na svoju príležitosť. Teraz teda nastal jej čas.

 

Priložené programové vybavenie na jednej diskete obsahuje software, ktorý dokáže zariadenie "prepnúť" na pôvodnú rýchlosť 19.200Bd, pretože niektoré programy sledujú či máte pripojenú originálnu jednotku. Čiže aj pre toto sa našlo adekvátne riešenie a nemusíte sa báť že niečo z obľúbených programov odmietne spolupracovať .

 

Na stránkach Stevena Tuckera som pri hľadaní niečo úplne iného natrafil a našiel novšie HAPPY 1050 rozšírenie, (ak sa tam na stránku pozriete - je tam toho viacej ...), po odložení adresy som sa k tomu na druhý deň vrátil a rovno som objednával:


http://www.atarimax.com/freeshippingsale/

 

alebo to nájdete tu (na tomto linku som si to objednal):

 

https://www.8bitclassics.com/atari-1050-happy-upgrade.html

 

No čo, cena necelých 40.- USD, to zas nie je tak veľa. Objednal som to. Po 2 týždňoch prišla zásielka, pekne zabalené, priložená systémová disketa, návod + link na jeho stránky, kde je podrobný inštalačný návod:

http://www.atarimax.com/happy/happy_install.pdf

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Takto vyzerá vlastná doštička s rozšírením HAPPY 1050.

 

 

Po otvorení Atari 1050 a vybratí základnej dosky máme pred očami nasledovné:

Základná doska ešte s pôvodným procesorom 6507 a PROM pamäťou.

________________________________________________________________________________

Teraz to otočíme o 180°, čo bolo vpravo bude vľavo a naopak.

 

 

Zo základnej dosky vyberieme procesor 6507 a Eprom, alebo PROM pamäť.

Do soklu po procesore 6507 potom zasunieme vlastné rozšírenie HAPPY 1050.

Sokel procesoru 650728 pinov. Správna orientácia vkladanej dosky je vyznačená

priamo na rozširujúcej doske. Tu sa žiadne ďalšie úpravy nerobia.

 

 

Na snímke je vidieť správnu orientáciu dosky pri zasunutí na svoje miesto.

Dajte veľký pozor aby ste ju nasunuli správne na svoje miesto !

Ak sa pomýlite a posuniete vývody a následnete to zapnete tak máte

na 100% zaručenú "mŕtvolku" !

Proste 3x merajte, skontrolujte, ešte raz skontrolujte

a až potom zapnite !

 

 

Detailnejší pohľad.

_______________________________________________________________________________

 

Túto úpravu prevádzam ja, v návode od Stevena Tuckera nie je,

ale dôrazne ju odporúčam previesť!


 

Tento obrázok je detailnejší, na obrázku je dobre vidieť miesto kde tie kondenzátory boli pôvodne osadené

- prosím vycvaknite, vylomte alebo vyletujte nasledovné kondenzátory:

C56, C57, C58 a C61


Ak uvedené kondenzátory necháte v Atari 1050 na pôvodnom mieste je možné že Vám nebude dobre fungovať disketová jednotka v rýchlom (fast) režime s počítačmi rady XE (800XE, 130XE), v týchto počítačoch sú totiž pridané paralelné kondenzátory na Data In a Data Out. Ak ich vyberiete z Atari 1050 tak Vám bez problémov bude fungovať zrýchlený prenos dát aj na neupravovaných počítačoch !

 

Toto v originálnom návode od Stevena Tuckera nenájdete, preto chcem na to naozaj dôrazne upozorniť. Je to síce drobné vylepšenie ale rozhodne stojí za to. U mňa vyskúšané a otetsované na 2x ATARI 800XE (320kB RAM) a 1x ATARI 130XE (128kB RAM)  - rozšírenie HAPPY 1050 mi funguje bez najmenších problémov a bez akýchkoľvek úprav v počítačoch rady XE.

 

(Proste vyberiete tie spomínané kondenzátory a je po vtákoch.) Uvedenú úpravu prevádzam aj pri SPEEDY 1050, takže pre vyššie prenosové rýchlosti je univerzálnym riešením pre obidva typy zrýchleného prenosu dát na disketovej jednotke ATARI 1050 a aj pre radu XE kde potom už netreba robiť žiadne úpravy v počítačoch.


Tak isto to treba urobiť ak máte tých disketových jednotiek zapojených viacero (teda 2, alebo 3, dokonca 4, a to vo všetkých použitých disketových jednotkách), pretože potom by sa tie výsledné kapacity na zbernici sčítali a tak isto by nastali problémy pri vyšších prenosových rýchlostiach (teda pri 3 a 4x vyššej rýchlosti ako je pôvodná rýchlosť 19.200Bd). Pôvodná 19.200Bd ide aj bez úprav - ale to predsa nebolo naším cieľom. Netreba sa toho báť, je to naozaj drobný zásah - teda vybratie tých kondenzátorov.

______________________________________________________

 

 

Systémová disketa umožňuje prepínať na originálnu rýchlosť, má diagnostiku atď.

Základné HAPPY WARP SPEED MENU je na foto.

 

Dosiahnutá rýchlosť prenosu je niekde medzi 54.000Bd60.000Bd, čiže rozhodne zmena k lepšiemu. Ako bonus dostanete nasledovné - namiesto pôvodnej hustoty single (90kB) a medium (128kB) zrazu máte k dispozícii aj novú hustotu double - (180kB) na jednu stranu. A to je hodne zaujímavé. Ak si to dáte do upravenej disketovej jednotky kde viete vypnúť režim write protect - zrazu ide ukladať na obidve strany, teda máte na diskete celých 360kB miesta na záznam. Predtým bolo maximálne 128kB na disketu (pretože sa nedala použiť druhá strana), namiesto 128kB mať 360kB to je celkom slušný a pozorovateľný rozdiel. Priložená systémová disketa obsahuje aj sektorový kopírák, ktorý dokáže kopírovať aj diskety chránené proti kopírovaniu. Jeho výpis je síce mimoriadne úsporný a chudobný (žiadna grafika), ale zase ide ako čert. Dnes síce už vec celkom nezaujímavá, kedysi to bola vec nevídaná (aj SPEEDY 1050 vie kopírovať chránené programy).


Používam OS, kde mám priamo integrované rýchle disketové rutiny a teda okamžite je k dispozícii fast režim, čo je mimoriadne pohodlné. V dnešnej dobe nás asi nie je veľa, ale zase práca cez disketu je o niečom inom ako používať náhradné riešenia cez SD kartu. Takže čo použijete je na Vás.

 

Tu ešte chcem upozorniť:

-  nie je možné použiť sektorový kopírák SECTOR COPY 1.5,

    HAPPY 1050 s ním nespolupracuje !

   (načíta, zapíše ale po reboote neprečíta)

- ak použijete sektorový kopírák na origo diskete = všetko je O.K.

- tak isto môžete použiť US SECTOR COPY 1.4, s ním spolupracuje na 1-ku,

  ( tento program len nekopíruje chránené diskety )

  (tých je ale naozaj len málo, dajú sa spočítať na prstoch obidvoch rúk)

 

Záverom ešte nejaké to programové vybavenie:

Warp Speed DOS 7 (1985)(Happy Computers).atr (90,02 kb)

Happy Warp Backup 7.10 (1986)(Happy Computers)(Side A).atr (90,02 kb)

Happy Warp Backup 7.10 (1986)(Happy Computers)(Side B).atr (90,02 kb)

 

Celá úprava zaberie tak 10-15 minút, čo naozaj nie je veľa. Pred spomínanou úpravou na rozšírenie HAPPY 1050 si môžete dopredu chystať úpravu pre vypnutie write protect režimu čo sa bude vo výsledku mimoriadne hodiť (síce to zaberie viac času ale stojí to za to, namiesto 128kB miesta budete mať vo výsledku na diskete 2x 180kB). K danej téme je to všetko, ostatné si prečítate v inštalačnej príručke od Stevena Tuckera, link na ňu je uvedený na začiatku tohoto článku.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:06 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: