Atari PROM a Eprom - vypadávanie obsahu.

By Administrator at januára 04, 2020 10:55
Filed Under: Atari

Dnes len taký krátky pokec na tému - PROM pamäte v Atari. Musím pripomenúť že Atari je tu s nami už hodne dlho - a blížime sa pomaly k 40-ke ..., niektoré modely už túto métu prekročili (800,400). No a práve preto sa pomaly musíme pripraviť na to že nám môžu postupne "vyprchať" uložené údaje v PROM a Eprom pamätiach. Presnejšie - sú to Eprom pamäte bez okienka = lacnejšia verzia EPROM, určené na jednorázové napálenie obsahu. Občas sa síce môže prepálením správny obsah obnoviť, ale je to bez záruky že to bude O.K.


Konkrétne - v počítači  sú 2 takéto "PROM" obsahujúce BASIC (8kB verzia) a OS (16kB verzia). Že sa niečo deje ľahko zistíme ak nám počítač prestane správne fungovať. Ak je problém v RAM tak skáče do Selftestu a objavia sa červené štvorčeky, pri probléme s OS sa zmení farba pozadia Selftestu zo zelenej na červenú. (OS si pri štarte skontroluje CRC (kontrolný súčet) a ak nesedí tak ide do chybovej hlášky = červená).


Či sa nám to páči alebo nie, po tých rokoch sa už tento problém objavuje a teda treba s týmto javom rátať. Dtto sa týka napríklad firmware v disketových jednotkách Atari. Budem konkrétny - EPROM, alebo PROM v Atari 1050 (2732 EPROM alebo PROM, 4kB, zatiaľ sa nejako neprejavuje, kvalitnejšie súčiastky ?, tu som sa s vypadávaním obsahu doteraz nestretol) a Atari XF551 - tu som sa s uvedeným problémom stretol už niekoľkokrát (2764 EPROM, 8kB). Výmena za novo naprogramovanú EPROM vždy pomohla. Samozrejme je možné tiež vymazať pôvodnú EPROM a potom nanovo do nej nahrať potrebný obsah, ale ak nedrží obsah (teda po 32 rokoch) tak asi ho bude strácať nanovo (a asi aj rýchlejšie), ak máte druhú EPROM radšej skúste použiť tú. (Na druhú stranu ak tam zase vydrží možno ďalších 32 rokov tak s tým ja už problém mať nebudem.)


Samozrejme, rozličných periférií je tiež dosť (teraz si uvedomujem že síce krčím nosom nad magnetofónmi - ale tie takúto súčiastku našťastie nemajú Laughing - ale zato zase majú remeničku a spínacie kontakty Undecided), čiže trable sa očakávať v nasledujúcom období dajú.


Takže - ataristi hlavu nahor, najmä ak o možnom probléme už viete - pre istotu sa predzásobte nejakými Epromami 4kB, 8kB a 16kB - je dosť pravdepodobné že ich možno v nasledujúcom období budete potrebovať (tak isto si zabezpečte potrebné obsahy na napálenie). Nebolo by dobré ak by sme sa na daný problém nepripravili, alebo prinajmenšom s ním nerátali.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 1. 2020 9:29:48 #

trackback

01_2020 Blog, Notes.

01_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: