Atari SIO2BT.

By Administrator at januára 07, 2015 09:45
Filed Under: Atari

Čo v nás evokuje názov SIO2BT ? Pre našu komunitu určite sa určite okamžite vybaví stará známa tlačiareň BT 100, v tomto prípade by ste ale boli úplne vedľa. Jedná sa o bezdrátový prenos dát (náhrada disketovej jednotky) a stačí k tomu zariadenie s OS Android (mobil, tablet), ale dá sa to pripojiť aj na notebook, PC. Zariadenie vzniklo počas minulého roku, teda rok 2014 sa priaznivo zapísal pri tvorbe ďalšej periférie pre malé Atari.

 


A teraz teda "pár podrobnejších slov" o SIO2BT.

Vzhľadom k oneskoreniu pri prenose dát cez Bluetooth zariadenie (ďalej len BT), bolo potrebné upraviť aj pôvodný Atari OS - boli zvýšené hodnoty časového limitu (ktoré nemohli byť splnené pri bezdrátovom prenose).

Nástroj pre zaplátanie Atari OS rom súboru pre Atari 800 a Atari XL / XE je k dispozícii ako súčasť projektu, najjednoduchšie sa to urobí výmenou pôvodného OS za nový.
Vďaka Stefanovi Dorndorfovi je tiež možné upraviť QMEG 4.04 pre Bluetooth pripojenie.

Navyše sú tu obrazy disku (* .atr) sú k dispozícii pre Atari XL / XE pre tých, ktorí chcú používať SIO2BT s pôvodným operačným systémom, t.j. ak si nechcete upraviť operačný systém a teda robiť zásah do počítača Atari.


 

Ďalším problémom boli chýbajúce informácie o stave SIO príkazového riadku. Hardware handshaking musel byť nahradený softvérovým riešením pre detekciu Command Frame.
Väčšina vysielačov Bluetooth dostupných na trhu sú založené na čipovej sade CSR BC417143 (Bluetooth sériový port profil). Dva vysielače a prijímače Bluetooth je možné vložiť medzi akýmikoľvek sériovými zariadeniami  (a teoreticky by to malo byť transparentné)  a bude to vyzerať tak, ako keby boli reálne spojené káblom. V praxi chýba skutočný hardvér nadviazania spojenia a meškanie môže spôsobiť problémy v prípade, že protokoly spoliehajú na presné časovanie alebo potrebujú "pokec" na nadviazanie spojenia. A to je presne prípad SIO protokolu.

Pozrime si ako to vyzerá na schéme (aby som nezabudol, autor projektu SIO2BT má nick Montezuma):

 


BT vysielače a prijímače poskytujú RxD a TxD linky (úroveň je TTL), ktoré je možné pripojiť priamo k DATA OUT a DATA IN portu Atari SIO.
Po konfigurácii pre SIO komunikáciu (nastaví sa prenosová rýchlosť = 19200Bd, atď), vysielač Bluetooth je možné spárovať s PC. Ak je zariadenie spárované, Bluetooth Software Stack na počítači vytvorí virtuálny sériový port. Otvorením portov nadviaže spojenie Bluetooth medzi PC a prijímačom. PC môže spustiť softvér emulujúci SIO zariadenie.

Autor sa prispôsobiil jednému z najobľúbenejších nástrojov pre emuláciu SIO zariadenia - AspeQt 0.8.8 - pre komunikáciu cez Bluetooth. Nástroj je licencovaný pod GNU General Public License verzie 2.0 (GPLv2) a jeho úpravy zdrojového kódu sú voľne k dispozícii všetkým.
Tieto modifikácie zahŕňajú:
- Bug fix pre Windows na podporu čísla COM portu vyšší ako 9
- Odstránenie obrázku na pozadí v okne záznamníka, ktorý spotrebováva veľa výkonu CPU (najmä je to viditeľné pri slabých strojoch ako je Raspberry Pi)
- Detekcia príkaz soft bloku (SOFTWARE nadviazanie spojenia)
- Konfigurovateľné oneskorenie pre zápis dát na Atari

Sú potrebné ďalšie oneskorenia pre čítanie a zápis pre Bluetooth, pretože Atari očakáva (podľa špecifikácie SIO) minimálne časové oneskorenie medzi "Potvrdiť" byte a "Complete" Byte.
To načasovanie je kritické a bohužiaľ sa nedá zaručiť pri prenosoch pomocou Bluetooth. Ak by sme mali vyslať dva byty a čakať  X milisekúnd medzi nimi, môže prvý byte uviaznuť niekde v zásobníku Bluetooth a druhý bajt sa "chytí" tak, že pôjde von v nesprávnom poradí  na Atari. Atari by mohol preskočiť na druhý bajt a čakať na ďalší v poradí. Našťastie (po určitom časovom limite), posledný Command Frame sa bude opakovať a komunikácia môže pokračovať.

Pomocou logického analyzátoru a metódou "pokus-omyl" pre prístup musel autor čeliť skutočnosti, že neexistuje žiadna 100% záruka pre rýchlu a bezchybnú komunikácie. Môžem odporučiť nastaviť meškanie na hodnotu 10 milisekúnd (predvolené nastavenie), hodí sa pre väčšinu prípadov, nastavenie väčších hodnôt je vhodné  pre stroje s pomalšími Bluetooth zariadeniami.

Pre SOFTWARE nadviazanie spojenia možno použiť (bez zbytočného oneskorenia) aj lacné  USB2Serial káble (TTL), ktoré nepodporujú hardvérové riadenie toku.

Je tu jedna nevýhoda SOFTWARE riadenia toku, ktorá by mala byť ozrejmená užívateľom. Emulované SIO zariadenie analyzuje dáta z Atari, detekuje prichádzajúci príkaz blok (rámec).  Naše zariadenie teda bude jediné SIO zariadenie na zbernici. Ak však Atari zapisuje dáta na iný fyzické SIO zariadenie na zbernici, je možné že dáta by sa mohli nesprávne interpretovať a prišlo by k chybnému zápisu.

Moje odporúčanie - nie je možné používať iné fyzické SIO zariadení pri práci so soft handshake.

 

 

Ak SIO zariadenie emulujeme na smartphone, nepotrebujeme PC. Mnoho ľudí nosí smartphone zo sebou. Hry je možné stiahnuť z internetu a okamžite nahrať do Atari z emulovaného disku. Jeden deň bysme mohli ísť o krok ďalej a zaviesť nové SIO zariadenia - inteligentné sieťové zariadenia s TCP / IP stack ...
Rozhodol som sa podporiť platformu Android (iOS nepodporuje Bluetooth SPP).
SIO2BT App možno stiahnuť z Google Play Store akýmkoľvek smartphonom s operačným systémom Android 2.2 alebo vyšším.


Software:

SIO2BT software

 

Nuž ostatné je na Vás, pre istotu ešte prikladám link na ukážku zariadenia v chode, ako sa hovorí raz vidieť je lepšie ako 100x počuť ... :

https://www.youtube.com/watch?v=Brw_GES8OkY&feature=youtu.be

 

Úplné podrobnosti nájdete tu, odkiaľ som čerpal "svoje vedomosti":

http://www.abbuc.de/community/forum/viewtopic.php?f=15&t=8132

 

Ja ešte dodávam - prenosová rýchlosť je pevne 19.200Bd, takže emulácia zodpovedá reálnej neupravovanej disketovej jednotke.

___________________________________________________________

21.10.2015

Link na manuál k SIO2BT:

http://abbuc.de/~montezuma/Sio2BT%20Manual.pdf

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:41 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: