Atari Speedy 1050 - part 05. Mini Speedy 1050.

By Administrator at júna 02, 2017 09:00
Filed Under: Atari

Atari Mini SPEEDY 1050 - 1


 

 

 

Mini Speedy 1050 - najmenšia verzia tohoto rýchliku pre disketovú jednotku Atari 1050. Aj napriek maximálnej snahe sa mi v našich končinách nepodarilo na toto zariadenie si osobne siahnuť, preto sú to informácie ktoré nie sú úplné. Napriek tomu že na obrázkoch je vidieť 4 čipy  predpokladám že jeden je tam ešte zašitý - a to obvod 74LS00, ktorý nám vytvára potrebný signál R/W pre 8kB RAM typu 6264. Tento čip sa pravdepodobne nachádza pod pätičkou procesoru 65C02 (žeby tam bolo DIL púzdro na 74LS00?). Ak je čip v púzdre SMD, tak umiestnenie je možné aj pod RAM, alebo Eprom. 

_______________________

Doplnok 04.06.2017:

- ako sa zdá podľa najnovších údajov čo som získal Mini Speedy skutočne používa iba tie 4 čipy ... hmm, tak toto mi nevyšlo ..., ale dá sa s tým žiť, aj majster tesár sa utne. Tu už mi potom vychádza že potrebný R/W signál sa vytvára pomocou 1/2 obvodu 74LS139. Tu zase tipujem (už správne, dodatočná pozn.), takže časom uvidíme či sa nemýlim.

_______________________

 

 

Ako vidíte nie je k dispozícii žiadna indikácia kapacity (hustoty) založenej diskety - je to dané minimalistickou štruktúrou tohoto zariadenia, škoda, pretože indikácia hustoty založenej diskety je skutočne užitočná vec - práve preto som si Mini Speedy nepostavil. Definoval by som to asi takto: "Veľa muziky za málo peňazí." A to skutočne. Procesor na obrázku je na takt 2MHz, reálne ale beží zariadenie stále na pôvodnej frekvencii hodín = 1MHz. Ja používam v Speedy 1050 procesor 65C02 na tak 4MHz, iný som nezohnal. Tu v Speedy pobežia bez najmenších problémov všetky verzie procesoru 65C02 (1, 2 a 4Mhz), je to dané iba tým že použijete čo buď máte doma máte alebo čo následne zoženiete. Ďalšia vec ktorá stojí za zmienku je že je tu použitá 32kB Eprom (27256), čo samozrejme umožňuje uloženie viacerých programov priamo v tejto pamäti bez potreby nahrávania software z diskety. S týmto súvisí aj rozdielne mapovanie pamäte tejto verzie Speedy od ďalších popisovaných zariadení. Nakoniec, tu je tabuľka mapovania pamäte:

 

 

Pekne vidieť že tie rozdiely v mapovaní oproti rozšírenej verzii Speedy 1050 existujú. Samozrejme treba mať preč zo základnej dosky disketovej jednotky už spomínané 4 kondenzátory, vyberiete Eprom (alebo PROM), plus vyberiete z pätičky pôvodný procesor 6507. Na jeho miesto potom zasuniete doštičku Mini Speedy 1050. Hotovo, poskladáte, zapnete a funguje. Jediná vec ktorú vidím na prvý pohľad je to, že zdá sa že neexistuje prepínač režimu Slow/Fast, pretože niektoré veci by na tomto rýchliku skutočne nemuseli fungovať (teda v rýchlom režime). Lenže - na fotografii sa nejaký káblik navyše nachádza. Mohol by to byť ten hľadaný prepínač.


Poznámka:

A zase o tom viem trošku viac - pri Eprom pamäti vidíte odpor (asi 4k7, alebo podobne). Sú tam 2 letovacie body, ktoré pripojíte na ON/OFF spínač. Zjavne takto prepíname 2x 16kB banky pamäte Eprom. Z toho vyplýva že 32kB nie je priamo v jednom kuse k dispozícii. Proste prepínate medzi HSS kopírkou a napríklad BiboDOSom. No, niektoré veci začínajú byť jasnejšie. A prepínač Slow/Fast bude klasicky zapojený na pin č.10 čipu 6532 a zem.

Čo ma ale skutočne fascinuje je to že zase (sic !) na celej doštičke nie je ani jeden filtračný kondenzátor nápajania. Buď je to naozaj úplne blbyvzdorné a teda dokáže to žehliť chybu návrhára alebo berte kliešte a cvikajte von z každej dosky filtračné kondíky, sú zbytočné ... (berte to s nadhľadom, prosím).

 

A takto to vyzerá v reáli:

 

 

 

Aj keď som sa fyzicky k tomuto zariadeniu nijakovsky ani za tie roky nedopracoval, binárny obsah Eprom pre jednu z verzií Mini Speedy 1050 vlastním:

(BiboDOS, sektorový kopírák, vlastné Speedy a ešte čosi, 32kB - to je dosť miesta)

Mini Speedy 1050.bin (32,00 kb)


Tu už k tomu asi veľmi nemám čo dodať, je možné že sa nájde niekto kto tieto moje základné informácie doplní - takže sem s tými informáciami ! (Ak ešte nejaké sú ...) Je možné že bude ešte jedna časť o Mini Spedy 1050 ak sa mi podarí niečo - teda nejaké podklady získať.


Stručný manuál v nemčine pre Atari Mini Speedy 1050:

http://www.strotmann.de/~highland/bib/Mspeedy/index.html

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:57 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: