Atari Speedy 1050 - part 22 - HSS Copy Probleme.

By Administrator at mája 11, 2019 12:22
Filed Under: Atari

 

Materiál ktorý sa zaoberá touto problematikou vyšiel v roku 1988/07. Priznám sa že síce som niekoľko SPEEDY 1050 zariadení postavil, ale s uvedeným problémom som sa pri ich nasadení nestretol (našťastie), inak by mi to hodne vŕtalo hlavou (teda čo s tým urobiť aby to bolo O.K.). Lenže ako sa hovorí čert nespí (a práve Vy môžete mať tento problém) a tak teda dnes si pozrime vec ktorá tento problém odstráni. Jedná sa len o zmenu jediného odporu na základnej doske Atari 1050. A - do dnešných dní som o tomto materiáli nevedel ...  Nezabúdajme že HSS kopírka dokáže kopírovať chránené diskety proti kopírovaniu, teda je veľmi zaujímavé aby software fungoval v tomto prípade naozaj na jednotku.

 

 

Pokúsim sa naozaj voľným prekladom originálu objasniť o čo sa jedná:

 

Problémy s kopírkou HSS? Erwin Reuss
Z časopisu Compy Shop Magazine 7-88 (ABBUC-PD 587)

Niektorí vlastníci SPEEDY 1050 tento problém určite poznajú:


Superrýchla HSS kopírka na systémovom disku bohužiaľ nefunguje vždy správne. Aj keď je možné čítať diskety, pri zápise programu sa končí s chybovým hlásením "Chyba zápisu údajov". Pretože toto je len prípad niektorých diskov, bolo podozrenie, že sa jedná o hardvérový problém. Príčina tohto javu spočíva vo vstupnom obvode Atari 1050, teda jeho riadiacej elektroniky. Tu sú dáta zosilnené v IC typu 3086 a potom postúpené do PIO 6532. Pri tomto zosilnení sa bohužiaľ "odstrihnú" dôležité hrany impulzov, ktoré nemajú rušivý účinok pri nízkej prenosovej rýchlosti. Mikroprocesor v zapojení SPEEDY periodicky vzorkuje vstupný port a zostavuje zodpovedajúce bajty z prijatých bitov. Ak sú vstupné impulzy príliš oneskorené, procesor vzorkuje port presne v okamihu, keď signál nemá pevne definovanú úroveň 1 alebo 0. Po niektorých pokusoch sme konečne našli riešenie problému HSS. Je len potrebné nastaviť väčšie zosilnenie vstupného stupňa (zvýši sa citlivosť na vstupe, teda prichádza aj ku skoršiemu zaregistrovaniu nábežnej hrany). Z tohto dôvodu musí byť menší sériový odpor v prívode „DATA IN“. Testy s niekoľkými pohonmi ukázali, že zmena odporu R72 zo 100kΩ na 50k
Ω prináša požadovaný úspech. Originálny odpor môžete nahradiť novým rezistorom 47kΩ alebo jednoducho dať ďalší odpor 100kΩ paralelne s existujúcim R72. Odpor R72 (100kΩ, jeho označenie = hnedo-čierno-žltý) sa ľahko nájde, nachádza sa medzi pravým SIO konektorom a chladičom v zadnej časti pohonu (pri pohľade spredu na odkrytovanú jednotku). Jeho názov je priamo vytlačený na motherboarde a je ľahko rozpoznateľný.

 

Označenie umiestnenia odporu R72 na časti výrezu základnej dosky Atari 1050 , pozor na tomto obrázku ešte nie sú odstránené kondenzátory pre správnu funkciu Speedy 1050. (Obrázok som použil na ilustráciu kde sa nachádza odpor R72.)

 

Dtto vo väčšom rozlíšení, odpor R72 sa nachádza celkom vpravo v strede obrázku (je to priamo pred SIO konektorom), obrázok je oproti predchádzajúcemu pootočený o 90° smerom doprava, sú tu už odstránené 4 kondenzátory (C56, C57, C58 a C61) ktoré treba dať von z dosky aby zapojenie SPEEDY 1050 mohlo fungovať "na plné pecky". Aby bolo na toto miesto dobre vidieť je odstránený (dočasne, iba kvôli tejto fotografii) pôvodný hliníkový chladič. Celkom dobré a nedeštruktívne riešenie je už spomínané pripojenie druhého, paralelného odporu 100kΩ zo spodnej strany motherboardu k odporu R72, pretože potom nemusíme fakticky nič meniť (ani netreba dávať preč chladič !) - akurát musíme vybrať celú základnú dosku z disketovej jednotky úplne von ..., to ale zase nemusí byť pre každého tým najjednoduchším riešením. Nakoniec rozhodnite sa sami ako na to, obidve spomínané riešenia sú vo výsledku rovnako dobré.

___________________________________

A keď som už v ráži - zatiaľ všetky 3 hlavné kondenzátory z napájacej časti (nazvem ich "svätou trojicou"), teda tie najväčšie ktoré sú na základnej doske aj keď ich mením - všetky mašiny čo som mal v ruke tak tieto kondenzátory držali svoju pôvodnú kapacitu a mierne ju aj prekračovali. Výhoda výmeny týchto kondenzátorov za úplne nové je v tom že sa hlavne zmenší ich celková veľkosť a teda vovnútri je potom "tak nejako voľnejšie". Pozor, jeden je na napätie 25V/DC, ďalšie dva sú na napätie 35V/DC, používam ich na rovnakú kapacitu 4700uF. Takže dobre si pozrite kde je čo osadené aby ste dali kondenzátory na správne miesto a aj dodržali polaritu pri novom osadzovaní. Ak ste leniví a kúpite si 3x kapacity na 35V/4700uF/DC tak toto nemusíte riešiť, potom je jedno ktorý kondenzátor kam osadíte. Vyskytujú sa na základných doskách aj "fľaše" ktoré majú kapacitu 6800uF, ale ako spomínam zatiaľ ako náhrada kapacita 4700uF vyhovela všade.

Nakoniec vidíte to sami - prvý obrázok motherboardu má už tieto kondenzátory vymenené za nové, na druhom obrázku sú ešte stále osadené kondenzátory pôvodné, rozdiel v ich veľkosti je myslím si markantný.

Sorry - toto už je zase iná kapitola kam som zablúdil. Laughing

_______________________________________________

 

Nasleduje originál pdf súboru v nemčine ktorý obsahuje aj obrázky k danému problému:

HSSCopyProbleme.pdf (93,22 kb)

 

Môj dodatok:


Prenosová rýchlosť SPEEDY 1050 dosahuje 78.000Bd, t.j. je to  4x viac ako je  pôvodná štandartná rýchlosť prenosu =19.200Bd. HSS kopírka dosahuje rýchlosť 90.000Bd čo atakuje až 4.7x vyššiu rýchlosť ako je pôvodná hodnota. Je jasné že potom do hry vstupujú aj veci, ktoré pri pôvodnej rýchlosti fakticky nehrali žiadnu rolu (tam nastavenie  vyhovovalo, teraz je nastavenie časovania a tvaru hrán vstupného signálu omnoho kritickejšie). Tiež je dobré si uvedomiť, že tu už vstupujú do "hry" aj kapacity ktoré má zavesené na prívodoch Data In a Data Out aj samotný počítač.

Ak odstránite tieto kapacity tak sa situácia dramaticky zlepší a je možné dosiahnuť rýchlosti až 127.000Bd (čo je už 6.6x viac ako je pôvodná rýchlosť prenosu) - ale samozrejme už nie s disketovou jednotkou, ale funguje to potom bez problémov napríklad zo zariadením SIO2SD, SDrive a pod..  A ako vždy pri zásahoch do zariadenia platí:

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

P.S.: dnes som čítal článok (na retropolise - autor pavt) ohľadne FD jednotiek pre Commodore, autor je unesený rýchlosťou prerobených disketoviek. Commodore si pomáha "barličkou" kedy to celé ide nazvem to "bokom" a tlačí sa to paralelne ďalším káblom do počítača. U nás Atari tu v článku spomínané rýchlosti zvláda priamo cez svoju sériovú zbernicu a SIO pripojenie (cez upravenú FD jednotku, netreba vonkajšiu hardvérovú barličku), o tomto ale zjavne autor spomínaného článku (citujem ho) nevie ... Wink

____________________________________________________________

21.04.2020

Tak som si to včera a dnes otestoval (z iných dôvodov som sa "vŕtal" v mašine a keď už to bolo otvorené ...), mne zmena odporu nepriniesla vyššiu stabilitu, bolo to skôr naopak - v režime Slow zapisovalo No problem, v režime Speedy vypadával záznam pri sektorovom kopírovaní diskeit. Ešteže som si tam urobil mini doštičku pre dodatočný paralelný odpor na R72 (dal som tam 100kΩ odpor), ktorý sa dal pripojiť pomocou jumperu. Stačilo vytiahnuť jumper (riešené tak že stačilo dať preč horný plastový kryt a vybral som jumper) a mal som to v pôvodnom stave - a tak som to už aj nechal. Zase sa mi potvrdilo že ak Vám niečo funguje nemá príliš veľký zmysel skúšať "doplnky".

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

11. 5. 2019 12:27:03 #

trackback

Atari Speedy 1050 - part 00.

Atari Speedy 1050 - part 00.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: