Atari XF551 - 3.5" floppy drive.

By Administrator at mája 21, 2018 17:43
Filed Under: Atari

 

Hneď na začiatku upozorním že síce tu o tom píšem - ale touto cestou nejdem. Teda prerábkou 5.25" FD mechaniky na jednotku s rozmerom 3.5". Tento článok bude iba suchým výpočtom vhodných 3.5" FD mechaník, ktoré boli niekým otestované a dajú sa použiť na 720kB naformátovanie 3.5" diskiet. Tak isto si treba uvedomiť, že tieto mechaniky potrebujú napájanie už iba 5V, 12V časť jednotky XF551 je potom nepoužitá. Na uloženie vlastnej FD jednotky v lôžku stačí použiť štandartný plastový medzikus určený pre uloženie 3.5" FD jednotky. Tak isto je ešte potrebné vymeniť datový káblik, musí mať na sebe koncovku pre 3.5" jednotku (pôvodný nestačí, leda ak máte nejaký medzikus, ktorý prevedie z pôvodného konektoru pre 5.25" na 3.5" jednotku - stále sa občas dajú zohnať).



Takže - 3.5" jednotky vhodné na prerábku:


TEAC FD235HF 3240-U
TEAC FD235HF 5165-U
TEAC FD235HF 6291-U
Mitsubishi MF353 B
Epson SMD-300 (celá rada)
Sony MPF420-1
Samsung SFD-321B
ALPS F31T71C

 

Ak niekto takto prerobenú jednotku má, dajte vedieť, každý poznatok sa hodí aj nám ostatným, aj keď to osobne doteraz nepoužívam. Ako na túto prerábku som už popísal aj s príslušným software vybavením (teda hlavne firmware) v časti o Atari XF551 a tak isto je vhodná B verzia OS Hyper XF od S.Dorndorfa.

 

 

Jednoducho mňa táto prerábka zatiaľ ničím nepriťahuje - aj keď musím priznať že hlavne použitie ako 720kB drive spolu s Hyper XF OS - to môže byť skutočne zaujímavé. A hlavne - žiadnu takúto 3.5" FD mechaniku som doteraz nezohnal, čiže aj tak to nemám ako vyskúšať. Ja si preto doteraz vystačím s mojimi reálnymi jednotkami 5.25" - takže sorry za to, že dnes som naozaj mimoriadne stručný, pretože k tomu nič ďalšieho už asi nenapíšem. Tak isto je asi najlepšie ak máte priamo k dispozícii diskety 720kB (stále používané na počítačoch Atari ST, Amiga a pod.).


Tiež je zaujímavá jedna vec - nikto nikde sa nezmieňuje ani slovíčkom o tom či je tu odstránený problém automatickej správnej indikácie hustoty nanovo založenej diskety, alebo je zase potrebné vyvviesť mikrospínač tak ako vo verzii pre 5.25" (myslím tým pre OS Hyper-XF verzie B určený pre 3.5" mechaniku). Na to že som za tie roky videl všelijaké prerábky Atari XF551 na webe na 3.5" FD mechaniku tak takáto informácia tu jednoducho totálne chýba. Dosť nepochopiteľne sa o tom naozaj nikto nezmieňuje, je to naozaj prekvapivé. Buď je teda všetko totálne v poriadku a potom neviem prečo to nikto neospieval, alebo problém zostal a vládne podozrivé ticho - môžete si vybrať. Takéto dvojité možnosti ma veľmi nenadchýnajú. Asi skutočne nebudem mať inú možnosť ako si to niekedy sám vyskúšať na vlastnej koži. 


Bohužiaľ už naformátované HD diskety sa tak isto nehodia, vraj hodne bezproblémovo fungujú HD diskety ktoré ale boli na samom začiatku naformátované na 720kB, len nemám osobne možnosť teraz sám ako to zatiaľ reálne overiť - ale je to dosť často spomínané.

 

Použitie 3.5" mechaniky v jednotke Atari XF551 sa dá v mnohom prirovnať k Hlave XXII:


- maximálna možná kapacita formátu je 720kB, čo síce HD (1.44MB) mechanika umožňuje, ale mohlo by to fungovať iba s disketami DD (720kB), pritom ale nie je zaručené že v inej mechanike sa to bude dať dobre prečítať (záznamový prúd je správny, mechanika sa vie prepnúť na DD)
- máloktoré HD mechaniky 3.5" zapojené do Atari XF551  sú v nej schopné prevádzky, t.j. aby vôbec komunikovali, zato DD mechaniky poväčšine idú bez nejakých problémov
- HD mechanika nevie kvalitne naformátovať HD disketu na DD (720kB), bráni tomu spomínaná iná technika zápisu (HD disketa potrebuje väčší zápisový prúd, t.j. ak ju použijeme ako DD disketu tak záznamový prúd je pre uloženie dát príliš malý = nespoľahlivý záznam)
- DD mechanika síce na DD disketu zapíše bez problémov, ale skúste DD diskety v dostatočnom počte dnes zohnať ... sú príliš vzácne, čo zase bráni nejakému väčšiemu možnému rozšíreniu
- DD mechanika skoro vždy nevie preformátovať HD disketu na potrebný DD formát ak už na ňu bol niekedy zapísaný HD formát, popritom zostáva stále problematickým malý záznamový prúd ktorý spôsobuje znova nespoľahlivosť zápisu

Ak aj napriek tomu všetkému popísanému  predsa len niekto neodolá (teda máte doma dobrú DD FD mechaniku 3.5" a máte aj dostatočný počet DD diskiet), tak tu máte podrobný návod ako na takúto prestavbu z 5.25" FD mechaniky na FD mechaniku 3.5" :

xf551-3.5"-mod

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 5. 2018 18:25:41 #

trackback

05_2018 Blog, Notes.

05_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: