Atari XF551 - Sector copy programs - Single, Medium, Double, Quad density.

By Administrator at decembra 02, 2017 10:50
Filed Under: Atari

 

Nadišiel čas sa pozrieť na programy na kopírovanie celých diskiet - teda na sektorové kopírovacie programy a hlavne pre disketovú jednotku Atari XF551. Majitelia tejto disketovej jednotky mávajú problém ak potrebujú kopírovať Quad hustotu (360kB), teda obojstranne použitú disketu, ak ju nepotrebujú vystačia s programami napríklad US Sector Copier 4  alebo SECTORCOPY 1.5 - len bohužiaľ s nimi kompletnú 360kB obojstrannú disketu nakopírovať nezvládneme. Tu spomenuté sektorové kopírky sú jedny z najznámejších, existujú samozrejme aj iné riešenia toho istého, ale tieto sú naozaj najrozšírenejšie a najpoužívanejšie. 

 

Ja len ešte pripomeniem aké hustoty sa dajú použiť pre disketovú jednotku Atari XF551, tučným písmom je vyznačené zaužívané slangové označenie hustoty diskety (pri Medium je v zahraničí asi viacej používaný výraz Enhanced ako u nás, ale budem sa držať u nás rokmi zavedenej praxe).

 

Atari XF551 používané hustoty (density):


- Single side/Single density (90kB)

- Single side/Medium (Enhanced) density (128kB)

- Single Side/Double density (180kB)

- Double side/Double density (Quad) (360kB)


Tu ešte pripomeniem jednu vec - na ktorú sa často zabúda:


Disketová jednotka Atari XF551 má v sebe použitú 5.25" DS/DD mechaniku, teda použitá FD mechanika zvláda naformátovať disketu na 360kB (Quad density) a dokáže na 360kB hustotu naformátovať aj pôvodne 1.2MByte disketu (HD). Síce takúto HD disketu vždy v XF-ke naformátuje na maximálne 360Kb - a samozrejme ju aj vždy následne dokáže bez problémov prečítať - ale zase iba v jednotke Atari XF551 ! Problém nastáva ak takúto disketu chceme prečítať (alebo na ňu zapísať, formátovať) na jednotke Atari 1050, tá si už s HD disketou zaručene neporadí a obsah neprečítame (nezapíšeme). Takže bacha na to s akými disketami pre XF551 pracujete ! Takže aj následné "občasné" problémy čítania diskiet s inými jednotkami sa dajú rozumne objasniť a vyriešiť.

Počítač použitý na fotografie má 320kB RAM (jedná sa o upravený pôvodný Atari 800XE), preto v COMPY SHOP režime vykazuje o 128kB RAM menej - čo nie je na závadu, je to proste žiadaná vlastnosť, Steve - nemám pravdu ? Jediný program ktorý je spokojný s RAMBO RAM rozšírením je COPYMATE a aj ukazuje plnú veľkosť RAM.

 

Uvedené sektorové kopírky sa dajú priamo požívať aj s pôvodnou disketovou jednotkou Atari 1050 kde priamo pracujeme zo Single a Medium hustotou, ak je jednotka prerobená (napríklad US DOUBLER, HAPPY, SPEEDY 1050 a pod.) tak potom spolupracuje výborne aj s jednostrannou Double hustotou. Quad hustota u jednotky 1050 nijakým pádom neexistuje a teda nás tam vonkoncom ani netrápi ako na to. Jednotka Atari 1050 používa mikrospínač aby sa rozpoznalo založenie novej diskety a teda je potom aj automaticky vždy správne rozpoznaná hustota založenej diskety. Toto Atari XF551 v štandartnej výbave nemá a preto tu existuje jav, ktorý spôsobuje veľké vrásky majiteľom tejto jednotky po zmene diskety nie je vždy správne rozpoznaná hustota diskety a prichádza k problémom ak sa začne zapisovať na disketu - zhovadia sa uložené údaje. Riešením problému je používať Hyper-XF ROM spolu s dodatočným hardvérovým vybavením (mikrospínačom), kde je potom tak isto automaticky vždy pri založení diskety rozpoznaná správna hustota diskety. Toto som už ale popísal a tak sa tu tým už nebudem ďalej zaoberať - iba by som sa opakoval.

 

Trošku tu odbočím a len pripomeniem:

Skočím na disketovú jednotku Atari 1050 - ak máte rozšírenie HAPPY existuje pre ňu disketa kde je zabudovaný sektorový kopírák, ktorý dokáže kopírovať chránené diskety.

Dtto sa týka zase jednotky Atari 1050 ak v nej máte zabudovanú Speedy 1050. Pretože je článok hlavne o Atari XF551 tak to tu už nebudem pitvať.

 

Ak nechcete ktorúkoľvek jednotku Atari XF551 prerábať, tak len pripomeniem ako správne v nej bezproblémovo kopírovať diskety - napríklad pri použití sektorového kopíráku SECTORCOPY 1.5:

- nahrajte sektorový kopírák

- založte disketu určenú na kopírovanie

- stlačte START na spustenie kopírovania

- akonáhle sa začnú načítať údaje tak po chvíľke stlačte RESET

- nanovo stlačte START

- teraz je už správne rozpoznaná hustota založenej diskety a bez problémov ju vieme skopírovať

- necháme zbehnúť celú disketu na jeden "záber" (ide to ak máme zabudovanú dostatočne veľkú RAM - najlepšie minimálne 320kB)

- založíme inú disketu a spustíme proces ukladania dát na jej povrch


Viem, vyzerá to síce ako hovadina čo som tu práve popisoval, ale divili by ste sa koľko ľudí vďaka tomu že nepozná tento postup považuje Atari XF551 za strašne problematickú jednotku - čo nie je pravda. Drobná finta - a zrazu veci fičia tak ako majú. Vyskúšajte si to.


No, možno to vyzerá na prvý pohľad trochu "krkolomne" (možno aj na druhý) - ale zato je to zaručene funkčné.


Poďme už na vlastné programy, najprv pripomeniem dve sektorové kopírky ktoré boli vyvinuté pre disketovú jednotku Atari 1050, behajú ale na jednotku tiež s XF551 pre kopírovanie vecí z 1050-ky - akurát nevedia Quad režim. Ak robíte veci smerom z 1050 na XF tak no problem.

 

Veľmi známy program US Sector Copier 4 - (napríklad super si s ním rozumie rozšírenie Happy určené pre disketové jednotky Atari 1050).  Pozná Single, Medium a Double hustotu, na Quad pri XF551 zabudnite - je to určené pôvodne pre disketovú jednotku Atari 1050 ktorá túto hustotu jednoducho nemá. Program samozrejme funguje aj pre neupravenú jednotku Atari 1050 - ale len pre Single a Medium hustotu. Atari XF551 - môžete kopírovať Single, Medium a Double (jednostranne). Bez problémov je možné kopírovanie z disketovej jednotky na program AspeQt v PC a smerom naopak cez SIO2PC. Výborne vie využiť - ak je k dispozícii RAM rozšírenie.

 

Nasleduje super často používaný a aj asi bezkonkurenčne najrozšírenejší program SECTORCOPY 1.5 - zaujímavé je že si s ním nerozumie zabudované rozšírenie Happy určené pre disketové jednotkyAtari 1050 (používajte namiesto neho predchádzajúci Sector Copier 4 a budete spokojní). Pozná Single, Medium a Double hustotu, na Quad kopírovanie ale tak isto znova treba zabudnúť - je to program určený pre disketovú jednotku Atari 1050. SECTORCOPY1.5 samozrejme funguje aj pre neupravenú jednotku Atari 1050 - ale len pre Single a Medium hustotu, s disketovkou Atari XF551 môžete kopírovať Single, Medium a Double (jednostranných 180kB). Výborne funguje s programom AspeQt - je možné bezproblémové kopírovanie oboma smermi. Tak isto výborne využíva - ak je k dispozícii RAM rozšírenie (zvládne potom na jeden záťah nakopírovať do RAM celú Double disketu, toto sa hodí ak máte k dispozícii iba jednu disketovú jednotku a nemusíte potom robiť kolotoč s prehadzovaním diskiet - týka sa to aj predchádzajúceho programu).

 

Program HI SPEED COPY - zvláda všetky hustoty, t.j. Single, Medium, Double, Quad. Nie je práve užívateľsky prívetivý - všetky vstupné data mu musíte zadať Vy, preto je vhodný pre tých čo sa skutočne vyznajú. Preto skutočne bacha na chyby pri zadávaní ... nech si nepokazíte deň.

 

Hodne známy sektorový kopírovací program COPY 2000 V.2.41D, táto verzia zvláda Single, Medium a Double. Quad robí len jednu stranu. Nasledovná verzia 2.51 síce načíta Quad hustotu, ale zapisuje na druhú stranu diskety v opačnom poradí - teda je to nepoužiteľné, takže pozor ! Je možné prepínať medzi diskovými jednotkami, preto aj bez problémov spolupracuje s AspeQt. Staršie verzie (teda s menším číslom ako 2.41) majú v sebe rozličné chyby (bugy) takže ich  vo vlastnom záujme nepoužívajte - ušetríte si čas a aj svoje nervy !

 

No a tu sa dostávame k sektorovým kopírákom ktoré zvládajú bez zložitých nastavovačiek kopírovať Quad hustotu, teda hodia sa pre priamu prácu s disketovou jednotkou Atari XF551 (môžete ich použiť aj pre Atari 1050 - teda ak používate iba Single, Medium a Double hustotu).


Sektorový kopírovací program DISKCOPY je súčasťou systémovej diskety TURBODOS.  Zvláda všetky hustoty (ak máte Atari XF551, čo je naozaj fajn. Spolupracuje aj s programovým vybavením AspeQt. Celkom slušné možnosti všelijakých nastavovačiek. Skúšal som iba vlastný program bez TURBODOS-u - vtedy nedokáže na jeden záťah urobiť kópiu Quad disku (možno aj iné hustoty). Proste načíta časť, zapíše a potom ešte raz. Chodí pekne.

 

Tak isto hodne známy sektorový kopírák COPYMATE V 3.7 pre všetky hustoty. Tu je tých informácií dosť priamo na displeji.

 

COPYMATE V 3.7


Nasleduje COPYMATE V4.4

 

Sektorový kopírák XF-COPY je súčasťou XF TOOLS diskety. Zvláda všetky hustoty, t.j. Single, Medium, Double a Quad hustotu - samozrejme len pri použití disketovej jednotky Atari XF551. Má minimalistický design - poskytuje na displeji skutočne len minimum informácií, zato na druhú stranu bezchybne pracuje.

Tu chcem upozorniť na jednu vec:

Program funguje iba s pôvodným operačným systémom v počítači Atari - nefunguje ak máte v XF551 prepnuté na OS Hyper-XF. Overené je že tak isto funguje aj s firmware verzie 7.7. kde bol uplatnený patch od B.Woolleyho (uverejnený v predchádzajúcom článku).

Ak si viete prestaviť obidve uvedené veci do pôvodného stavu (t.j. pôvodný OS v počítači a pôvodný OS v XF551 - čiže je dobré mať zabudované prepínače) tak je to bezproblémový kopírák. Nespolupracuje s AspeQT, čo je dosť veľká škoda. Bohužiaľ momentálne QMEG nemám v žiadnom dostupnom stroji takže či to chodí-nechodí s QMEGom sa teraz neviem vyjadriť. (Aj to sa u mňa stáva - doma 6 počítačov a v žiadnom momentálne nemám zabudovaný QMEG - sic!.)

 

S pomocou týchto sektorových kopírovacích programov by ste mali vedieť bez problémov skopírovať 99.9% dostupných diskiet a urobiť si z nich bezpečnostné kópie, alebo si s  pomocou AspeQT viete urobiť záložný atr súbor. Mne sa na tieto veci veľmi osvedčila kombinácia Atari XF551 ako D1: a AspeQT ako D2:, pripojenie AspeQt je potom cez SIO2PC.

Pre tých čo to doma majú je výborné mať ďalšiu Atari XF551 nastavenú ako D3: (alebo D2:), vtedy sa už dajú zvládnuť aj krkolomné kopírovačky a tak isto aj vytváranie atr súborov. Ak druhú XF jednotku nemáte k dispozícii (čo je celkom časté) - dá sa to zvládnuť tak isto, len to chce o trošinku viacej rozmýšľania a roboty - ale nie je to nič nezvládnuteľného. Tu sa potom môžete dostať do situácie že občas bude nevyhnutné aby XF551 nebola v systéme ako D1: ale ako D2:, ale to naozaj len výnimočne.
Tak isto sa dá na kopírovanie diskov ako sektorová kopírka použiť MyDOS (konkrétne stlačenie J), ale to je už mimo rozsah tohoto článku, pretože tam zase musíme vedieť čo ideme robiť a koľko sektorov treba odkiaľ kam kopírovať. Nakoniec tých možností ako na to je celkom dosť, dnes som spomenul len niekoľko rozšírených a používaných možností. SpartaDOSSCOPY program atď. Všetky požadované veci sa dajú nájsť na webe. Existujú aj sektorové kopírovacie programy od firmy TOMS, tie sú ale jednoznačne urobené tak, že využívajú rutiny ich OS v disketovej jednotke a teda pokiaľ nemáte mašinu zo zabudovaným OS TOMS tak si z ich sektorovým kopírákom ani neškrtnete. Pritom ich sektorový kopírák zvláda aj 720kB ... no, iný kraj, iný mrav, hlavne vlastný piesoček -ale aj takto sa dá zabrániť rozšíreniu dobrých programov. Škoda a ešte raz škoda.


Nasleduje praktická časť:

___________________________________________________________

Disketa DOS 2.5, ktorá obsahuje:

US Sector Copier 4, Sectorcopy 1.5, HI SPEED COPY, COPY 2000, XF-COPY, DISKCOPY

SECTOR_COPY.ATR (130,02 kb)

_____________________________________________________

Disketa  TURBODOS, ktorá obsahuje DISKCOPY:

Turbo DOS XE (v2).atr (130,02 kb)

_____________________________________________________

Disketa COPYMATE 3.7:

Copymate XE 3.7.atr (64,02 kb)

_____________________________________________________

Disketa COPYMATE 4.4:

Copymate 4.4.atr (90,02 kb)

_____________________________________________________

17.04.2020

Voľné pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/QUAD-SECTOR-COPY-360kB.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 6. 2018 16:53:30 #

trackback

12_2017 Blog, Notes.

12_2017 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: