Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Chinon Sankyo FZ-502. Part_2.

By Administrator at septembra 15, 2018 12:18
Filed Under: Atari

FD 5.25" Chinon - páčka na otváranie je vľavo - tak ako na FD Mitsumi.

 

Druhá najpoužívanejšia 5.25" FD jednotka 360Kb ktorá sa dodávala priamo v Atari XF551. S touto jednotkou sa robili až neskoršie dodávky. Bohužiaľ osobne som takúto verziu kompletnej XF551 v rukách nemal, ale už som majiteľom samostatnej FD jednotky a preto ju môžem popísať. Oproti Mitsumi je dlhšia o 5mm, ale pretože jej konektory na zadnej strane sú umiestnené mimoriadne rozdielne nie je možné ju priamo zabudovať do XF551 ktorá mala v sebe ako originál Mitsumi - jednoducho to tam -"nenarvete" - nie je tam na to miesto - myslím tým konektor napájania a datový káblik. Jedine ak by ste použili DC/DC meniče kedy odpadne chladič a premiestnili by ste následne 3 veľké kondenzátory na iné miesto - tak sa to potom dá. Čiže mimoriadne vhodná ak ju máte a mali ste v XF551 túto jednotku Chinon, vtedy je to fakt jednoduchá výmena. Maníci čo si sami upravujú disketové jednotky pripojiteľné k Atari ale takáto "drobnosť" určite nezadrží a bez problémov to namontujú do inej skrinky a bude po vtákoch. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej hornej prednej strane (okrúhla LED).

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 197mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.102kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7


Tu je vidieť že napájací konektor je ešte celkom O.K., pôvodná kabeláž napájania do neho dosiahne (pretože je bližšie k jej vývodom, ale problémom je prívod k FD konektoru - zasahuje priamo tam kde sú napájacie kondenzátory na základnej doske, predĺženiu FD kabeláže sa tu určite nevyhnete.


Bočný pohľad na túto FD jednotku. Tu je dobre vidieť vrchnú "kapotáž" jednotky. Na pravej

strane hore je vidieť konektory pre osadenie jumperov, ešte sa k tomu odstanem.

 

Dtto z druhej strany.


Zásadný rozdiel je v umiestnení jumperov potrebných pre sprevádzkovanie FD, sú schované pod kapotážou, osadené sú 2, ostatné pozície sú voľné, neobsadené. Prvý sprava - terminátor. Druhý sprava - DS0 (identifikácia jednotky). V takto nastavenej konfigurácii priamo funguje, zase vidieť že nastavenie na prevádzku v Atari XF551 je mimoriadne jednoduché.


Pohľad na odkrytovanú 5.25" FD jednotku. Tiež je to veľmi slušne a elegantne urobené.
Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora.


A takto vyzerá podvozková časť.

 

Ak ju máte, chcete prerobiť napájanie na DC/DC meniče a nebojíte sa presunu 3 kondenzátorov máte vyhraté - zase dostanete bezproblémovo funkčnú jednotku. Kto sa do toho pustí asi bude ďalej upravovať, pretože potom sa z toho dá vytrieskať skutočné maximum s čím ani nerátali výrobcovia Atari XF551. (Dajte si to prosím do súvislosti s odstavcom napísaným kurzívou na začiatku článku, proste možno sa to dá aj jednoduchšie.)

 

 


Záver:

Po tejto prerábke XF551 priamo dedí štandartné problémy Atari XF551, čiže lepší stroj z nej neurobí (ale to ani jedna zo 4 spomínaných). Problémy sa dajú odstrániť, ale je to už súbor opatrení, už som to popisoval v 10-dielnej prerábke Atari XF551. Jedným z možných riešení je to čo som sa dozvedel od majiteľa Atari XF551 - používa zásadne iba SpartaDOS a Double hustotu - takže po výmene diskety mu v žiadnom prípade nehrozí možnosť že by jednotka "zblbla" a nerozpoznala správnu hustotu založenej diskety - vždy je to Double hustota a basta ! Jednoduché a možno aj elegantné riešenie problému - pre niekoho. Niekomu to možno naozaj pomôže ak sa borí v problémoch a nemá chuť robiť zásah do zariadenia.

FD jednotka pri svojej práci mi pripadá o poznanie hlučnejšia - je hlasitejší posuv hlavičky, ale nie je to vec pre ktorú by som ju zavrhol. Vyzerá že je precízne riešená, tak isto má zakryté kapotážou dôležité časti a teda nehrozí že pri manipulácii strčíme prsty tam kde nemajú čo robiť.

 

Po skutočne dôkladnom zvážení kategorické tvrdenie na začiatku článku zmiernim - ak použijete nový FD prívodný káblik (ten treba meniť aj tak) o dĺžke tak cca 22cm tak s odretými ušami by sa to tam celé možno vošlo za cenu určitým kompromisov a možných drobných mechanických zásahov do chladiča. (Pri voľbe DC/DC meničov by tých problémov bolo podstatne menej. ) Pretože osobne nehodlám (zatiaľ k tomu nemám dôvod) túto FD jednotku do XF551 zabudovať tak to nechávam v tejto teoretickej rovine. Práve preto by ma mimoriadne zaujímalo ako je vyriešené vnútro jednotky kde je zapojená FD jednotka Chinon (nemám ani obrázky).

 

Upozornenie:

Jednotka s mechanikou Mitsumi dokáže čítať a zapisovať aj na druhú stranu diskety (ak máme zabudovaný prepínač On/Off pre Write protect režim). Bez problémov číta aj neupravená jednotka Mitsumi druhú stranu diskety tzv. flippies ktorá bola naformátovaná a zapísaná v jednotke Atari 1050.

Jednotka Chinon bez druhého indexačného otvoru toto nezvláda, nedokáže čítať a ani zapisovať na druhú stranu diskety (samozrejme nemyslím tým režim 360kb), t.j. nefunguje v režime flippies ako mechanika Mitsumi. To je medzi nimi zásadný rozdiel.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

15. 9. 2018 12:21:26 #

trackback

09_2018 Blog, Notes.

09_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: