Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Mitsumi Newtronics D503V. Part_1.

By Administrator at septembra 12, 2018 12:30
Filed Under: Atari

 

Štandartná 5.25" 360kB FD mechanika Mitsumi Newtronics D503V - bola dodávaná priamo výrobcom a teda bola osadená v disketovej jednotke Atari XF551, oproti ostatným popisovaným typom 5.25" mechaník je kratšia - vďaka tomu sa hodí na priamu náhradu FD jednotky Atari XF551. V dnešnej dobe sa samostatne už ťažko zháňa, jej cena lezie kľudne až nad úroveň hodne cez 100.- Euro čo je hodne zaujímavý fakt - za tie peniaze zoženiete bez problémov celú funkčnú XF551-ku. Ak túto FD mechaniku zoženiete tak netreba nič prerábať, nastavovať - pobeží po výmene priamo bez akýchkoľvek úprav (len skontrolujte jumpre).


Táto jednotka je zo všetkých tu v tomto miniseriáli spomínaných FD jednotiek najkratšia, celý priestor vovnútri XF551 je úzkostlivo vyrátaný práve pre túto jednotku, všetky ostatné už majú viac - menej celkom slušné problémy s miestom pretože sú o poznanie dlhšie.

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 192mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.08kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7

 

FD jednotka je kompletne "kapotovaná", t.j. celý mechanizmus je krytý pred poškodením. Páčka pre založenie floppy je pri pohľade spredu umiestnená na ľavej strane jednotky. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej spodnej prednej strane (obdĺžniková LED). Celá "kapotáž"  je prichytená 3 šróbmi, takže prístup pod tento kryt je celkom rýchly, na prednej strane sa plechy zasúvajú do krytu predného panelu. Mechanizmus FD je prevedený precízne, takže tu nejaké problémy poväčšine nehrozia. Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora (klasika).

 

FD mechanika pootočená o 180°, odložený horný kryt.

 

Jeden celkom známy mini problém tejto FD jednotky:

Ak sa pozriete na univerzálnu hlavičku (stred obrázku nad týmto textom) vidíte na nej kovový pliešok v tvare tučného písmena U, ten veľmi často po čase odpadáva a robí "rachot" v jednotke ak ju otočíme hore nohami. Jeho funkciou je tieniť hlavičku pre rušivými magnetickými poliami a tak isto aj chráni hlavičku pre nežiadúcim dotykom a možným zašpinením. U pliešok na svojom mieste držia malé kúsky molitanu na ktorom je z oboch strám lepiaca plocha. Po tých rokoch (je to už vyše 30) sa molitan začne rozpadávať a pliešok sa nedobrovoľne vydá na svoju púť ... v každom prípade ak sa to stane že zvnútra jednotky počujeme rachotenie pri jej prenose na iné miesto - pliešok treba rozhodne z jednotky okamžite vybrať ! Základná doska jednotky má nesmierne veľa drôtových prepojení a vieme si predstaviť čo by sa mohlo stať ak by tento pliešok pekne - krásne náhodou práve na niečom takomto pristál a my jednotku zapneme ... 

Toto je proste mini kurvítko v tejto jednotke, našťastie oprava nie je veľkým problémom.

 

Existujú 3 možnosti čo urobiť s kovovým plieškom tvaru U ak sa nenachádza na svojom obvyklom mieste:


1 - nedáme ho na pôvodné miesto, len ho odložíme, horný kryt (kapotáž) aj tak spoľahlivo odtieni rušenie, tiež funkčné. V každom prípade ale musíme U pliešok nájsť a vybrať !  Preferujem možnosť 2 alebo 3, nie je to až tak veľa roboty navyše, toto beriem len ako núdzovku než to dáme do poriadku.


2 - naspäť na jeho pôvodné miesto sa dá prichytiť maličkými 3 kvapkami gélového (gél nesteká) sekundového lepidla. Aplikujeme na opačnú, teda na spodnú stranu U pliešku. Pozor, použite skutočne na to len minimum lepidla !  (Aby ste nezalepili hlavičku, ak áno - zháňajte ďalšiu mechaniku ...). Následne zľahka na okamžik pritlačíme na pôvodné miesto, prst dáme preč a ešte pre istotu počkáme 1 minútu a je hotovo.

 

3 - použiť obojstrannú kvalitnú lepiacu pásku, narezať si 3 kusy rozmerov tak 4x2mm, nalepiť pásku na spodnú stranu U pliešku a následne to dať na svoje miesto. Výhodou tejto možnosti je to že si ani náhodou nezaseriete hlavičku. Pliešok na svojom mieste vďaka páske drží pružne. Je to najmenej invazívne riešenie.

 

Následný obrázok som prevzal, pretože nemám momentálne takto rozpadnutý vrch (U pliešok) na mne momentálne dostupných FD jednotkách. Pretože sa otázka na to čo s tým objavuje celkom často tak to skutočne môžem považovať za rozšírený "mini problém" FD jednotky Mitsumi Newtronics D503V. Áno kedysi aj na mojich 2x XF551 FD jednotkách tento U pliešok odpadol - ale vtedy som to nepovažoval za dôležité, dnes vidím že je to vec ktorá Vás postihne skoro na 100% - hlavne tých čo jednotku XF551 dodnes používajú. Nakoniec nič Vám nebráni preventívne prstom (opatrne) skúsiť či U pliešok naozaj pevne drží na svojom mieste.

 

Takto to vyzerá ak sa v FD jednotke uvoľní a odpadne kovový pliešok tvaru U.

(Je položený napravo od hlavičky.)

Tento obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com


Oprava verzia č.2:

Označené miesto aplikácie kvapiek lepidla, v žiadnom prípade nesmie stiecť na hlavičku !

Obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com

Vyznačenie aplikačných bodov kvapiek lepidla na U pliešku  - Igi.

 

Oprava verzia č.3:

Označené miesto aplikácie obojstrannej lepiacej pásky.

Obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com

Vyznačenie aplikačného miesta lepiacej pásky na U pliešku  - Igi.

 

Bočný pohľad. Kapotáž výborne chráni povrch (a tak isto aj tieni univerzálnu hlavičku)

tejto FD jednotky.

 

Pohľad z druhej bočnej strany. Úhľadné, čisté prevedenie.


Správne nastavenie jumperov pre chod v jednotke Atari XF551.

Pre ich nastavenie netreba dávať dole kapotáž.

 

Detail toho istého, sami vidíte žiadna veľká veda to nie je.


A pozrieme si aj "podvozok" tejto konkrétnej mechaniky.

(Vyskytuje sa aj v mierne odlišnom prevedení.)

To najpodstatnejšie som si ale nechal na koniec - rozmiestnenie konektorov pre napájania a FD. Všimnite si že pri pohľade zozadu sú umiestnené celkom vpravo, čo je významný rozdiel oproti ostatným ďalej popisovaným FD jednotkám a práve toto rozmiestnene konektorov spôsobuje všetky vrásky na čele pri náhrade tejto jednotky inou FD jednotkou.

 

Stručne záverom - je to slušná a bezproblémová mechanika, naozaj ideálna do Atari XF551, ťažko sa ale zháňa. Ak ju ale predsa len zoženiete je ideálna na priamu výmenu pôvodnej pokazenej FD jednotky - veď je to výmena 1:1 a nič ďalšie nemusíte urobiť - nakoniec, občas sa zázraky dejú a niekedy aj bez finančnej náročnosti. Osobne ale o nikom neviem kto by sa bezproblémovo k tejto FD jednotke na opravu takto dostal, veď som spomínal že zázraky sa dejú, ale skutočne iba občas ...

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

15. 9. 2018 12:21:26 #

trackback

09_2018 Blog, Notes.

09_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: