Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - TEAC FD-55BR. Part_4.

By Administrator at septembra 23, 2018 08:00
Filed Under: Atari

 

Jednoznačne najznámejšia "štandartná" FD jednotka 5.25" 360kB. Tak isto sa najpravdepodobnejšie dá zohnať za rozumné peniaze aj v dnešnej dobe. Pri pohľade na predný panel si uvedomíme jednu vec - páčka zatvárania sa presunula vpravo (s tým sa ale dá žiť). Niekedy neskôr popíšem ako som práve s touto FD jednotkou prerobil jednu Atari XF551, pričom tam tiež zostal aj pôvodný chladič (ale s drobnou úpravou, akurát treba vymeniť pôvodný FD káblik pretože inak nedosiahne FD konektor do FD jednotky - chýba mu tak cca 12mm potrebnej dĺžky ...). TEAC FD-55BR má priamo v sebe napevno pripojený terminátor, čiže toto nastavenie tu odpadá, je proste trvale zapnutý. FD jednotka nemá žiadne vrchné kapotovanie, preto treba dávať pozor pri práci pri jej osadení aby nám prsty "nevliezli" tam kam nemajú. Táto FD jednotka je najľahšia zo všetkých spomínaných (asi to práve robí to, že nemá od výrobcu na sebe "kapotáž" - práve preto treba byť pri manipulácii s ňou čo najopatrnejší). Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej hornej prednej strane (obdĺžniková LED).

 

 

Keď som túot FD jednotku prvýkrát tzv. na "nečisto" vložil do XF551 (drali sa mi do úst nespisovné výrazy) tak som bol presvedčený že bude potrebné do jednotky nasadiť DC/DC meniče a zlikvidovať pôvodný chladič, po dobre prespanej noci sa mi to predsa len v hlave rozležalo (už to nebolo také horúce) a prišiel som na to že sa to dá použiť aj s pôvodným chladičom - len to potrebuje malú úpravu. Ale o tom ešte dnešný článok nebude. Až nabudúce.

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 207mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 0.915kg

práca - funguje dobre s patchnutým OS (Bob Woolley) firmware ver.7.7, s pôvodným neopatchovaným OS 7.7 sa "zasekáva"


Zadná strana, FD konektor sa posunul oproti Mitsumi smerom do stredu (preto nestačí pôvodná dĺžka a treba urobiť prerábku kabeláže - lenže to treba urobiť vo všetkým prípadoch ak sa použijú FD jednotky č.2, 3 alebo 4, takže je to "prašť alebo uhoď"). Rozmiestnenie konektorov síce nie je nijako ideálne, ale najviac sa približuje pôvodnej jednotke Mitsumi a - hlavne jednotka sa ešte stále dá zohnať - a to bolo rozhodujúce pre jej použitie. Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora.

 

Bočný pohľad na FD jednotku.


Dtto z druhej strany.

 

Pre prevádzku v Atari XF551 sú osadené 2 jumpre (svetlozelené).

Zase sa jedná o nijako zložité nastavenie.

 

A pohľad na spodok.

 

Pretože budem v ďalšom blogovaní popisovať jednotku Atari XF551 osadenú práve FD jednotkou TEAC FD-55BR tak tu nebudem už dávať ďalšie obrázky, ešte ich bude o tejto FD jednotke dosť a dosť. Z uvedeného vyplýva že táto jednotka sa mimoriadne dobre hodí na prerábku - môžem to na základe osobnej skúsenosti potvrdiť.

 

Čo som zistil pri skúšaní tejto jednotky:

U tejto jednotky je potrebné nahrať nový firmware - inak jednotka nereaguje správne ("zavesí sa"), firmware pre správnu prácu jednotky nájdete tu:

Atari XF551 firmware - patch ROM ver.7.7.

Potom funguje bez problémov - celá problematika bude podrobne ešte rozpísaná v samostatnom článku.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 9. 2018 8:08:02 #

trackback

09_2018 Blog, Notes.

09_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: