Atari XF551 - density indicator.

By Administrator at novembra 17, 2017 12:12
Filed Under: Atari

 

Zase som sa po dlhšom čase vŕtal v Atari disketovkách a tak som "znovu objavil Ameriku" - teda jednoduché zapojenie ako indikovať hustotu založenej diskety. Práve takáto indikácia na disketovej jednotke Atari XF551 dosť dlho skutočne chýbala - takto sa teraz dá bez problémov orientovať v tom s akou disketou pracujete. Zapojenie bez najmenších problémov rozpoznáva Single (90kB), Medium (128kB) a Double (180kB) hustotu. Pri pozornom študovaní schémy si môžete všimnúť že piny 35 a 36 procesoru 8050 (8040) na základnej doske disketovej jednotky Atari XF551 sú akoby tzv. nezapojené (nc) a teda na prvý pohľad to vyzerá tak že tieto piny naozaj nie sú nijako využité. Nie je to pravda, pretože pri originálnej ROM pre Atari XF551 sa práve na týchto pinoch objavujú logické signály, ktoré nám povedia (mimo Quad density) akú hustotu má práve založená disketa.

 

Takže čo som nameral pri testovaní:

Procesor 8050 (8040):

pin 36                  pin 35                  Density:

port 2.5               port 2.4

log.1                     log.0             Single Side/Single Density (90kB)

log.1                     log.1             Single Side/Medium Density (128kB) /Enhanced

log.0                     log.1             Single Side/Double Density (180kB)

log.0                     log.1             Double Side/Double Density (360kB)

 

Bohužiaľ toto zapojenie density indicator-u nevie rozpoznať rozdiel medzi SS/DD (180kB) a ak je založená disketa = DS/DD (Quad, 360kB), stále tvrdí že je to iba Double formát (180kB). Toto je síce čiastočná pravda (stále máme na stranu 180kB, ale tu by sme potrebovali niečím overiť že je to 2x 180kB ...  Síce nejaké tie pokecy tvrdia že vtedy je naraz na pinoch 35 a 36 procesoru 8050 (8040) log.0, ale mne sa to pri mojom meraní nepotvrdilo - testoval som to pomocou BiboDOSu. (A ak to takto funguje v BiboDOSe tak to asi bude fungovať aj inde - myslím tým indikáciu DS/DD aj v iných DOSoch. Doplním - je to záležitosť firmware XF551.) Síce je možné využiť signál ak sa zapisuje na druhú stranu diskety ale stále to nerieši problém zobrazenia založenej DS/DD (Quad) diskety. Ak by fungovalo že na vstupe je vtedy 2x log.0 tak by stačilo pridať ďalšiu LED (napríklad modrú) a fungovalo by to aj extra pre 360kB formát (LED by sa potom analogicky pripojila na pin 15 (Y0) čipu 74LS138 spolu s ostatnými LED diódami). No, keby bolo keby, bolo by to naozaj fajn ... ale bohužiaľ to tak nie je. Aj napriek tomu to uverejňujem, pretože je to skutočne maximálne jednoduchá pomôcka na zobrazenie hustoty založenej diskety (a to aj pri už spomínanej nedokonalosti pre zobrazenie Quad hustoty). Ak niekto prišiel na fintu mäkké "fň", teda ako správne zobraziť aj Quad density, neváhajte a napíšte ! Potešilo by to nielen mňa, ale asi aj iných ataristov.


U p o z o r n e n i e :


Uvedené zapojenie vyžaduje použitie iba pôvodnej originálnej ROM (EPROM) v disketovej jednotke Atari XF551 ! (Jedná sa o poslednú verziu v.7.7) Zapojenie nefunguje napríklad s Hyper XF OS, pretože tam sa pin 35 mikroprocesoru používa na to že poskytuje procesoru informáciu o tom či je založená disketa (mikrospínač tam pin 35 spína voči zemi).

 

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Celé zapojenie vyžaduje pre túto indikáciu iba jeden čip (74LS138) a nejaké to ďalšie bižu okolo (odpor 3k3, kondenzátor M1 a 3x rozdielne farebné LED - žltá, zelená a červená). Tak isto je možné tieto stavy dekódovať trebárs aj čipom 74LS139 - ale vtedy už treba použiť iné zapojenie, nech mi tu čítajúci ataristi odpustia, ale všetky možné iné zapojenia ako to riešiť aj inak tu kresliť nechcem, s radosťou to prenechám na starosť niekomu inému. Nepovažujem za potrebné kresliť celú dosku motherboardu Atari XF551 a preto je tu nakreslená iba tá jej časť kde sa pripájajú nové potrebné prívody - myslím si že sa v tom dá aj tak bez problémov vyznať.


 

Ak sa pozriete na zapojenie doplnku (ohraničené oranžovou farbou) - vyžaduje pripojenie tejto indikácie iba 4 prívody: +5V, zem a piny 35 a 36 zo základnej dosky (tieto nové prívody sú označené hnedou farbou). V zapojení sú použité supersvietivé LED na prúd 2mA, ich svit pri použitom odpore 3k3 je viac ako dostatočný (kľudne stačí použiť aj 6k8 odpor). Ak použijete normálne LED na prúd = 20mA tak vtedy treba použiť spoločný odpor = 270Ω. Pretože v konkrétnom okamžiku vždy svieti iba jedna z použitých LED postačuje použitie iba jedného spoločného odporu. Po tých rokoch ma aj tak nejako "mierne" prekvapuje že toto zapojenie nikto doteraz nezrealizoval, osobne nepoznám že by takúto schému na indikáciu hustoty založenej diskety v disketovej jednotke Atari XF551 niekto niekedy už publikoval (a nakreslil, viete o niekom ? - je možné že som niekde niečo prehliadol - nie som vševedúci - ak to po niekom náhodne dupľujem tak potom sorry, sorry, sorry (stačí ...) ale teraz nie som si toho vedomý). A tak teda pri študovaní schém a vŕtaní sa v disketovke a čo ja viem v čom ešte možnom objavujem takto nanovo už na začiatku spomínanú "Ameriku". (Na druhú stranu - veď to celé z nej aj odtiaľ pochádza ...) 

 

Zapojenie samozrejme nerieši problém zo správnym prepínaním hustoty po zmene diskety v jednotke - ale o tom ešte bude nasledujúci článok - teda aj keď nemáme k dispozícii OS Hyper-XF a aj tak chceme kopírovať disketu s inou hustotou (normálne príde k "zamrznutiu" sektorového kopíráku ak je hustota založenej diskety iná ako prvej diskety na ktorej máme sektorový kopírák a my tým pádom máme pocit že beznádejne končíme) a aj napriek tomu dokážeme nakoniec disketu správne načítať a skopírovať  - trebárs s pomocou veľmi známeho programu Sector Copy 1.5. Áno viem, už som to niekde písal, ale opakovanie je v tomto prípade matkou múdrosti a ak k tomu pridám mierne upravený najnovší a pritom pôvodný firmware pre disketovú jednotku Atari XF551 - rozhodne to stojí za prečítanie a ak to chcete vyskúšať stačí si napáliť upravenú Eprom 2764 - tak toto bude obsahom budúceho článku na mojich stránkach. Táto upravená verzia firmware by si mala lepšie vedieť poradiť zo zmenami hustoty založených diskiet počas práce ako pôvodný originál. Táto mierne upravená ROM (EPROM) tak isto funguje bez problémov s tu v tomto článku uverejneným indikátorom hustoty založenej diskety.

Takže - uvidíme sa zase v ďalšom novom článku. Bye, pekný zvyšok dňa, Igi.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:17 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: