Atari XF551 - ešte raz oživenie tejto jednotky, once again reviving this unit. Modding XF551.

By Administrator at marca 17, 2020 07:50
Filed Under: Atari

 

 

Pred časom (minuloročný Forever) som zaznamenal štipľavú (nelichotivú) poznámku na adresu možnej opravy disketových jednotiek pre Atari: "Veď tam nie je čo robiť" (našťastie to nebolo od ataristu). A tak som si povedal že ešte raz zdokumentujem opravu a modding jednej takejto disketovej jednotky a to konkrétne Atari XF551 a potom si už môžete utvoriť obraz o tom ako sa s tým robí a čo Vás môže (ale aj nemusí) čakať. Tento článok je čo sa týka počtu uverejnených fotografií asi bezkonkurenčne najväčší.

 

Poznámka: Článok bol napísaný presne pred mesiacom, vtedy som ešte dúfal že Forever bude.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 


Disketová jednotka po zapnutí nerobila vôbec nič. Plast má po tých rokoch už tú zvláštnu patinu ktorá ide mierne do žltého odtieňa, je to dôsledok dlhodobého vystavenia slnečným lúčom kedy plast začne farebne degradovať. (Buď jednotka intenzívne pracovala na slnečnom mieste, alebo bola uskladnená na mieste kde na ňu "dovidelo" slnko.) S týmto historickým povlakom som nerobil vôbec nič, samotná floppy jednotka má predný kryt ktorý je o poznanie tmavší a "ťahá" pekne do šeda, pravdepodobne tu bol použitý kvalitnejší plast.

 

Najprv sa pozrieme na základnú dosku:


Najprv som založil moju "pracovnú" verziu Eprom, potom ju nahradím konkrétnou Eprom.


Základná doska má na sebe správne označenie prepojok pre mikroprocesory 8040 a 8050.

(Toto nebýva samozrejmosťou - bohužiaľ.)


Čistá doska (prevedenie), nakoniec to platí aj na jej druhú stranu.

(Založená moja "pracovná" Eprom.)

 

Strana spojov, žiadne drátkovanie, žiadne prerušenie cestičiek, správne označenie stavu vypínača, nakoniec sa ukázalo že sa doska predsa len dá urobiť aj bez chýb. Je to prvá doska ktorú som mal v rukách a nemala na sebe urobené dodatočné úpravy. (A že som ich mal v rukách celkom dosť.) To že sa tam nachádzajú stopy po pájkovacej paste nie je nič objavné. Len ten mizerný materiál z ktorého je urobená vlastná doska ...

 

Oblasť vypínača napájania, čistá robota, žiadne prídavné vodiče a preškrabnuté spoje, toto sa mi páči. Všimnite si napravo označenie 276 (čip U6) namiesto označenia 2764, teda tu sa napriek všetkému chybe nevyhli. Fakt ani jedna mašina nemá 100%-ne dobre označenú dosku ???


SIO konektory a ich zapojenie na doske je naprosto v poriadku.

 

Disketová jednotka už mala za sebou modding - zodpovedajúci tak úprave možno niekedy roku 1990±1992. Akurát nič nefungovalo tak ako by bolo treba. Jednotlivé veci medzi sebou prestali komunikovať. Tak som všetko prídavné vyhodil aby som mohol rozbehať jednotku a až potom som začal pridávať veci na modding ála Igi..

 

Pozrime si to:

 

No.1 - vybratý mikrospínač pre režim Write protect:


Je tu zabudovaná možnosť režimu vypnutia, Write protect, ale bolo to len tak nejako naozaj doplnkovo. Nejedná sa o pôvodnú vec, bola to homemade úprava. Žeby sa s tým dobre pracovalo ... bol tam len mikrospínač - to ho bolo treba držať stlačený po celú dobu zápisu na chránenú disketu ? ... Pfff ...


Na prednej stene je urobený malý otvor pre mikrospínač.


No.2 - vyhodil som homemade snímač indexového otvoru ktorý má slúžiť pre obojstranné používanie diskiet:


Snímač "trčal" von tak, že nebolo možné priamo len tak položiť mechaniku na rovný stôl a prevedenie bolo  - no, také dobové, bez ďalšieho iba radšej - no comment. Bude nahradený elegantnejším riešením. Mimochodom, pri testoch toto tiež nechcelo fungovať. Na obrázku je vidieť pôvodnú elektroniku a motorček ktorý mal na sebe nalepený čierny papier - práve táto časť elektroniky bola nefunkčná. Homemade verzia - made in samodomo, kvalita mizerná.

 

Pravdepodobne to možno pred rokmi aj fungovalo, teraz to ale išlo von.

 

Vidieť že to trčalo smerom nadol nad obrys FD mechaniky. Nech ste s tým pohli kde ste chceli tak sa to vždy o niečo zachytilo. Bŕŕŕ - kedysi to asi fungovalo, ale myslím si že dnes sa to dá naozaj urobiť o niečo vzhľadnejšie - a tak že to nezavadzia a do ničoho sa to nebude zachytávať a nebude to vyčnievať mimo obrysu FD mechaniky.

 

Pretože pôvodný snímač indexového otvoru bol na svojom pôvodnom mieste tak som drátiky prepojil naspäť. Nakoniec som to dostal do stavu keď po založení diskety jednotka začala bootovať (asi na cca 2 sec), bolo počuť prebiehajúci prenos a ... následne to vždy odumrelo a zamrzlo. Po pozretí všetkého možného som sa dočítal že asi bude blbý krokový motor posunu hlavičky (nebol, sám som tipoval že to on nebude, je naozaj dobré sa držať vlastného rozumu). Vlastný motherboard som otestoval s inou mechanikou - no problem. Chce to teda buď novú mechaniku alebo skúsiť inú elektroniku na tejto FD mechanike. Takže toto čakalo (muselo) a išiel som riešiť iné problémy ktoré tam tak isto boli.


Začal som tým najjednoduchším čo tam bolo:


No.3 - na spodnom kryte chýbala jedna gumová nožička, najmenší problém, presne takú som mal doma, vyriešené za pár sekúnd.

 

No.4 - na motherboarde išiel strašne ťažko pôvodný vypínač, až sa sekol definitívne. Najjednoduchšie riešenie - nahradil som ho páčkovým dvojitým prepínačom:

 

Pretože pôvodný vypínač momentálne nemám tak ho bolo treba nahradiť  nejakým iným riešením.

Použil som riešenie ktoré mám už odskúšané.

(Tu asi stojí za to spomenúť že je tu prichytenie SIO konektorov na doske pomocou nitov.)


Najprv bolo treba odstrihnúť prívody pôvodného vypínača a ich konce z dosky odpájkovať.


"Vybratý" pôvodný vypínač, teda skôr jeho zbytky.


Vlastný vypínač - postupne rozobratý na jednotlivé diely.


Jediná vec ktorá je potrebná na opätovné použitie - jedná sa o kovový držiak.

(Otvor má ešte pôvodný vzhľad.)

 

Pôvodný "obdĺžnikový" otvor v držiaku treba pilníkom zväčšiť na otvor vhodný pre nový spínač.

Tu je už konečná úprava otvoru v držiaku  na nové použitie prevedená.

 

Držiak môžeme osadiť na jeho pôvodné miesto a zapájkovať.


Osadíme do držiaku nový vypínač.


Vypínač ma dvojité kontakty, takže jeho spoľahlivosť v prevádzke bude naozaj vysoká.

(A myslím si že je to aj príjemnejšie na manipuláciu ako pôvodný vypínač.)

 

Dvojice kontaktov spojíme a zapájkujeme do základnej dosky.

 

Následne takto do tvaru "V" zapojíme aj ostatné kontakty.


Kompletne zapojené (a funkčné).


Celkový vzhľad po tejto oprave.

 

No.5 - vyčistenie mechaniky od nánosov prachu:

 

Nejaký ten nazbieraný prach.


Dtto.


No.6 - oprava odpadnutého U pliešku na kryte snímacej a zapisovacej hlavičky:


Tu chýba odpadnutý "U" pliešok,  je to veľmi častá vec ktorá sa stane, dôležité je aby pliešok nezapadol niekde na elektroniku počas používania disketovej jednotky - až potom by začala skutočná "zábava". Práve toto mohlo byť príčinou problémov na tejto konkrétnej jednotke, nepodceňujte to. Tuším ešte som nemal v rukách FD originálnu jednotku kde by tento pliešok vekom neodpadol. Pretože pliešok slúži na ochranu univerzálnej hlavičky pred rušením je dosť dôležité aby bol na svojom mieste a plnil tak funkciu na ktorú bol určený.


"Previnilec" čaká na opätovné nalepeniena svoje miesto.


"U" pliešok už osadený na svojom pôvodnom mieste.

 

Tu som sa zasekol, pretože som chcel použiť pôvodnú mechaniku, akurát som dosť dlho (naozaj hodne dlho ...) nevedel zohnať zodpovedajúcu elektroniku. Nechcel som tam dávať inú 5.25" DD/DS mechaniku, lebo náhradnú na toto miesto som nemal. Ak by som použil inú štandartnú mechaniku 5.25" - akosi sa mi nechcelo robiť mechanické úpravy - zase rezať do chladiča, robiť nový káblik pre prívod signálov na FD mechaniku atď. a vymýšľať kam premiestnim kondenzátory zo zdroja (tie 3 veľké). Nakoniec som mal šťastie a zodpovedajúcu potrebnú elektroniku som predsa len zohnal (ale trvalo to ...).


No.7 - tu si pozrieme pôvodnú elektroniku s motorčekom a druhú náhradnú elektroniku, ktorú som použil:

 

Pôvodná zle fungujúca doska elektroniky (odložená do zásob na nejaké možné ND).

 

Náhradná, plne funkčná doska elektroniky, tá je tam nasadená teraz.

 

Táto výmena znamenala kompletné vybratie dosky elektroniky FD von z jednotky, rozpojenie prívodov kabeláže a prehodenie dosák namiesto pôvodných. Pôvodný zostal predný panel jednotky, tlakový odliatok, horná mechanická časť priklápania stredového tŕňu, vlastná hlavička s pojazdom a krokovým motorčekom. Nebolo to také ľahké rozobrať, šróby držali tak pevne že pri ich uvoľnení sa ozval ostrý praskavý zvuk (po tých rokoch = zapečené šróby - nasucho), chcelo to na uvoľnenie použiť veľký krížový šróbovák a vyvinúť naozaj hodne sily. Po skompletovaní a otestovaní sa potvrdilo že krokový motorček posunu hlavy je absolútne v poriadku a disketová jednotka číta, formátuje a zapisuje (takže niekedy niektoré info na webe berte naozaj s veľkou rezervou - môj prípad). Teraz som konečne mohol pokračovať v celkovom oživovaní a moddingu ďalej.


No.8 - pretože majiteľ disketovky nechcel v jednotke použiť DC/DC meniče a chcel som sa vyhnúť prehrievaniu chladiča (a tým aj kondenzátorov pri usmerňovači) tak som pridal 2 chladiče:


Osobne som veľkým priaznivcom použitia DC/DC meničov, zďaleka netreba z jednotky odvádzať také prebytočné teplo ako u pôvodného zdroja. No ale tu som išiel cestou klasiky - sú pridané dodatočné chladiče. Tieto chladiče pridali cca 190cm² chladiacej plochy - a to je na výslednej nižšej teplote celého chladiča už zreteľnejšie poznať. Miesta na umiestnenie týchto chladičov v disketovej jednotke je dosť - a pritom to samozrejme závisí aj od toho aké typy chladičov čo chcete použiť máte k dispozícii.

 

Umiestnenie pridaných chladičov je jasné z tejto fotografie.


Umiestnenie chladičov nebráni prístupu k súčiastkam ktoré sú pod nimi.

A ak zavadzajú - potom stačí zhodiť iba 2 šróby.


Z obidvoch strán je dostatočný prístup vzduchu. Síce by bolo vhodnejšie použiť rebrovanie "na kolmo", ale taký chladič doma k dispozícii nebol - ale aj tak je to stále lepšie ako keby tam nič nebolo pridané.

 

No.9 - na prednej stenu FD jednotky (tam kde bol doteraz otvor pre mikrospínač WP) som otvor zväčšil a osadil zelenú LED ako indikáciu napájania:


Disketová jednotka Atari XF551 priamo z výroby nemá na sebe žiadnu indikáciu stavu že je zapnutá. (Také malé kurvítko v praxi. Laughing ) Teraz je už indikácia stavu zapnutia jednotky k dispozícii.

 

Napájanie 5V pre zelenú LED som zobral priamo z prívodného konektoru napájania FD jednotky.

 

Ako zapojiť jednu LED s predradným odporom (470Ω) do predného panelu som sem nedal, kto sa do pustí do takýchto vecí tak právom predpokladám že vie ako urobiť takúto triviálnu vec ...


Indikačná LED na mieste pôvodného mikrospínača v tepelne zmrštiteľnej bužírke.

(Priamo v bužírke je schovaný aj odpor 470Ω.)

(Tento obrázok bude uverejnený v tomto článku ešte raz - ale v inej súvislosti.)


No.10 - úprava pätičky Eprom pre prepínač na 2x operačný systém:


Pôvodne tam bol osadený firmware verzie 7.7, čiže "vďaka" tomu jednotka mala zásadné problémy pri načítaní správnej hustoty ak bola počas chodu vymenená disketa. Nasadenie patchovaného firmware 7.7p bolo samozrejmosťou (odpadli problémy uvedené v prvej vete tohoto odstavca), pridať druhý veľmi šikovný OS HYPER-XF je priam povinnosťou.

 

Úprava je veľmi jednoduchá, treba prerušiť prívod k pinu č.2 (doteraz tam bolo 5V) a privedie sa na neho 5V cez odpor o hodnote v rozmedzí 2k2 ÷ 4k7. Najjednoduchšie sa to urobí zospodu preškrabnutím plošného spoja. Potom ak je pin 2 nezapojený (prepínač = Off, teda pin 2 = log.1) je dostupných horných 4kB Eprom (je tam patchovaný firmware 7.7,), ak pin 2 uzemníme tak je k dispozícii druhý OS (pin 2 = log.0 =Hyper-XF) v dolných 4kB Eprom. Prechod káblikov na druhú stranu využíva otvor ktorý je už priamo na motherboarde, čiže do základnej dosky netreba vŕtať.

 

No.11 - vyvedenie vývodov pre snímač hustoty - vývody pripojenia mikrospínača:

 

Táto dvojica káblikov ide na mikrospínač ktorý sleduje založenie diskety.

(červený - pin35 mikprocessor, modrý - zem)

 

No.12 - inštalácia nového snímača hustoty (je to funkčné iba pod OS Hyper-XF !), vďaka tomu je vždy správne rozpoznaná hustota založenej diskety:


Použitá malá doštička univerzálky na korú je uchytený mikrospínač a následne prilepené na svoje miesto sekundovým gélom. Poloha mikrospínača je bez založenej diskety. Na spodku plechu je vidieť fixkou označenie potrebnej polohy kde má byť miskrospínač prilepený. Celé je to pre istotu streknuté farbou. Poloha mikrospínača pri založenej diskete.


Naproti ploške ktorá spína je sekundovým lepidlom prilepený kus plastu - aby to neškrípalo, ak sa trie kov o kov (je to vtedy naozaj nepríjemný zvuk). Poloha mikrospínača je pri založenej diskete (kontakt je zopnutý).


No.13 - inštalácia krytu ktorý chráni pred oslnením nový indexačný snímač:


Tento kryt slúži pred oslnením nového snímača indexového otvoru - za veľmi slnečného dňa sa môže stať že bez neho by prišlo k plnému otvoreniu fototranzistoru - už sa mi to stalo. Teda nie je dobré tieto možné javy podceňovať , je lepšie javu predchádzať. Riešiť sa to dá samozrejme aj inak. Treba si uvedomiť že reflexný optosnímač sa nachádza kúsok od týchto spodných chladiacich otvorov a teda ak svieti slniečko dostatočne intenzívne na stôl na ktorom jednotka stojí tak sa tam odrazom to slniečko dostane - teda aj tam kam nepotrebujeme, preto je použité toto slnečné "tienenie".

 


No.14 - napálenie a osadenie novej EPROM, pôvodná Eprom bola firmware 7.7, ale nepatchovaná:


Založená konečná verzia Eprom, patchovaný firmware v.7.7p a Hyper-XF v jednom.

Keď sa robí modding tak by bolo blbé na HYPER-XF zabudnúť a nepridať ho.

Použitá Eprom 2764, pôvodne tam bola jednorázová 8kB Eprom bez okienka.

 


No.15 - zafarbenie povrchu motorčeku otáčania diskety tmavou čiernou farbou:

(je to dôležité pre správnu činnosť nového indexového snímača !)


Spodná strana motorčeka otáčania diskety. Pretože snímač bude umiestnený na obvode tohoto motorčeku tak treba začierniť tmavou farbou jeho obvod. Pretože nechcem zastriekať aj samolepku na motore je potrebné niečím prekryť stredovú časť, najlepšie nejakou kruhovou "plackou", proste niečím čo nám domáce zásoby dajú. Hľadal som a niečo som našiel.

 

Ja som našiel doma takúto kruhovú plastovú placku, na toto využitie je priamo ideálna.


Teraz zakryjem motor papiermi z bočných strán. Zasunúť papiere pod motor ide bez problémov.


To isté ešte prevediem na obidvoch bokoch, potom už môžem striekať farbu.


Po zaschnutí farby (striekam 3 vrstvy) , odstránení plastovej placky a papierov

dostanem takýto vzhľad - po obvode je už pekné pokrytie čiernou farbou.


No.16 - odpojí sa pôvodný indexový snímač:


Z tohoto snímača sa odpoja dva kábliky - žltý a hnedý (pôvodné zapojenie  - vľavo bol žltý, vpravo hnedý), tento indexový snímač zostane na svojom mieste (aj keď sa už nepoužíva), kábliky sa prestrčia na druhú stranu disketovej mechaniky kde budú pripojené na nový indexový snímač ktorý sníma obvod motorčeku otáčania diskety.


No.17 - zapojí sa nový indexový snímač:


Vďaka tomu môžeme používať disketu z obidvoch strán aj v režime "flippie", teda otočiť ju na druhú stranu a používať tak ako v disketovej jednotke Atari 1050.

 

Zapojenie reflexného optosnímača. Stačí sa držať podľa nápisu na optočlene a nedá sa pomýliť pri oživovaní. Použitý je reflexný optosnímač CNY70. Konektor na pripojenie je označený uvedenými farbami, nedá sa zameniť, je iba jeden na základnej doske FD mechaniky.

 

Doštička na ktorej je uložený optosnímač, je vyrobená z odrezku univerzálnej doštičky. Otvor bol neskôr prerobený tak aby sa dal snímač posúvať o cca 4 mm hore - dole. Dobre je to vidieť na ďalšom snímku.

 

Na obvod motorčeku je potrebné nalepiť pomocou obojstrannej pásky pásik alobalu, jeho dĺžka sa môže pohybovať v rozmedzí 12÷20mm, väčšia dĺžka nedáva zmysel. Naľavo je infra dióda, spodný pin je +5V, horný pin vľavo je uzemnený cez odpor 220Ω. Napravo spodný pin je zem (hnedý vodič z pôvodného indexového snímača), horný pin je žltý vodič. Vlastný reflexný optosnímač je umiestnený na malej doštičke univerzálky, prevedenie môže byť hodne individuálne. Otvor je urobený pozdĺžny, aby bolo možné otposnímač približovať alebo vzďalovať a tak nájsť optimálnu polohu (dá sa to tiež dosiahnuť aj pootočením doštičky do strán). Uchytenie využíva otvor na stĺpiku ktorý už existuje na mechanike a je nepoužitý. Teraz je tam tak cca 3mm medzera od Alu odrazky. Toto riešenie nevyčnieva nad obrys vlastnej FD mechaniky a teda nehrozí ulomenie optosnímača pri položení mechaniky napr. na stôl - toto považujem (mimo iného) za zásadné vylepšenie.


Miesto prívodu napájania + 5V a zem (Gnd) pre infra LED nového indexového snímača CNY70.

 

Toto zapojenie nového optického indexového snímača má ešte jednu výhodu - ak sa rozhodneme prejsť na napájanie XF551 jednosmerným zdrojom napríklad 24V/DC a ďalej použijeme DC/DC meniče pre potrebných 5V a 12V tak nám bude toto riešenie stále fungovať.

Riešenie z USA kde sa používa (74LS92) ako delička 12 a privádza sa 60Hz/12 ako 5Hz signál bude fungovať len tam kde je sieť 60Hz čo môže byť niekedy obmedzujúce. Dtto riešenie deličkou 74LS90 (:10) aby sme dostali z 50Hz nám potrebných 5Hz nás obmedzuje na použitie takéhoto riešenia v Európe - tu nič podobné nehrozí a funguje to po celej zemeguli - vždy a všade.

 

No.18 - zapojenie nových rozvodov:


Pre pripojenie novej prídavnej kabeláže je použitý 4-vodičový káblik s konektorom - ak niekedy treba jednotku rozobrať tak je to výborné pre manipuláciu. V týchto 4 vodičoch sa nachádzajú nasledovné prívody - (biely - pin 2 Eprom, čierny - zem, modrý - zem, červený - pin 35 mikroprocesoru). Preložené do slovenčiny biely a čierny prepínajú spodných 4kB a horných 4kB Eprom pamäte typu 2764. Káblik je uložený v bužírke pretože potom pekne drží na potrebnom mieste. Bužírka na mieste drží vďaka svojej rozťažnosti, takže sa dá z uloženia kedykoľvek kedy treba bez problémov vybrať. V horných 4kB je firmware v.7.7p, opatchovaný, teda vie si poradiť pri zmene diskiet za iné s inou hustotu záznamu. Dolné 4kB obsahujú firmware Hyper-XF od Stefana Dorndorfa (vtedy sa využíva mikrospínač ktorý sleduje založenie diskety a vtedy sa vždy prečíta správna hustota diskety). Použitie konektoru je potrebné, pretože takto sa dá disketová jednotka kedykoľvek vybrať a "nevejú" z nej prívodné kábliky ktoré by sa mohli odtrhnúť. Výhodou tohoto riešenia je že ak nemáte pripojený prepínač na prednom paneli - vtedy máte priamo k dispozícii firmware v.7.7p (patch) a netreba nikde nič prepájať aby jednotka bola stále funkčná.

 

Tu je vidieť vľavo prepínač medzi firmware v.7.7/patch a Hyper-XF. Napravo mikrospínač pre rozpoznanie založenia diskety. Prepínanie medzi týmito OS sa na tejto jednotke robí pri vypnutom napájaní, rozhodne nie ak je založená disketa a jednotka je pod napätím (môže prísť k nečakanému pulzu a teda k zápisu). Reset tlačítko som do tejto konkrétnej jednotky nezabudoval, potom by bolo možné prepínať OS medzi sebou aj bez vypnutia jednotky (ale ak by bolo treba - dá sa to ľahko dorobiť).

 

Ešte jeden detailný pohľad na prepínač operačných systémov.

 

Nasleduje schéma ako je urobený 2x OS, potrebné

zmeny v zapojení sú vyznačené modrou farbou.


Obrázok ktorý sa tu v článku opakuje, teraz si pozrieme prepínač režimu Write protect, ak je kontakt rozpojený tak máme pôvodnú jednotku, t.j. na prelepenú disketu sa nedá zapisovať. Ak ale prepínač optočlen skratuje tak vieme zapisovať aj na prelepenú disketu. Výhody ? - tieto režimy vieme voliť, aj za prevádzky. Tak isto vieme vďaka tomu zapisovať aj na druhú stranu diskety (vďaka novému indexovému snímaču). Na druhú stranu diskety sa doteraz na Atari XF551 nedalo zapisovať, odteraz to nie je problém. Prívody stačia krátke, pretože je tam miesto priamo na optočlene kde to treba pripojť.


Otázka ktorá sa natíska, prečo som použil páčkové prepínače ? Sú malé, aj z väčšej vzdialenosti je vidieť v akej polohe sú, tak isto pod nimi sú šróby ktoré držia predný panel. Ak by som použil posuvné prepínače - tak tie by museli byť nalepené "na fest" a prístup k šróbom by bol obtiažny. Tu teraz stačí ak sa objaví problém prepínač odšróbovať a máte všetko pod ním výborne dostupné, pritom aj teraz sa dajú šróby dať na svoje miesto bez najmenších problémov (a tak isto aj vybrať).

 

Keď vlastnú FD jednotku zakrytujeme tak dostaneme takýto vzhľad:

 

 

A ešte pár obrázkov definítivneho vzhľadu jednotky po oprave:

 

Označenie nastavenia je jednoznačné a je vidieť na prvý pohľad v akom režime jednotka práve pracuje.

(Disketa je momentálne chránená pred zápisom na prelepenej diskete a je zvolený OS Hyper-XF.)

 

Tak zhrniem čo je teraz v tejto jednotke:


                            - zabudovaná indikácia PWR supply

                                          - prepínač režimu Write protect On/Off

                              (možnosť zapisovať aj na prelepené diskety)

                            - nový indexový snímač (funguje obojstranne, flippie)

                            - k dispozícii 2x OS /firmare v.7.7p (patch) alebo Hyper-XF

                            - zabudovaný switch ktorý sleduje založenie diskety a nanovo

                              vždy načíta správnu hustotu diskety (irežim Hyper-HF)

                              dtto robí patch verzie firmware 7.7p

                            - obojstranne použiteľná disketa (režim Atari 1050)

                            - dvojnásobná rýchlosť čítania a zápisu 38.400Bd (Hyper-XF)

                            - sú dostupné vymoženosti ktoré poskytuje Hyper-XF (viď manuál)

                            - vylepšené chladenie vlastnej FD jednotky

                            - ak by bolo potrebné je možné dodatočne zabudovať Reset

 

Zakrytované.

 

Hotovo ...

 

Záverom som jednotku zakrytoval a prepojil s počítačom a "dusil" som ju asi 4 hodiny v kuse, samé čítanie, ukladanie diskiet cez sektorovú kopírku a to celé dokola. Nenastal najmenší problém pri všetkých 4 možných hustotách (90, 128, 180 a 360kB). Jednotka bola celkom teplá, ale bez chýb - bez prídavného chladenia by už dávno skolabovala.


No, z mojej strany je to asi posledný článok na tému repas disketovej jednotky Atari XF551 - teda ak sa neobjaví niečo zásadné a nové. A Vy môžete posúdiť či toto bola robota na 10 minút. (Napísanie tohoto článku mi trvalo podstatne kratšie ako uvedená robota.)  Článok uvoľním až po Foreveri kedy jednotku odovzdám jej majiteľovi (patrí sa aby som zachoval takéto poradie), nechcem mu mesiac predtým ťahať medový motúz pod nosom. (Článok bol napísaný 16.02. ÷ 17.02.2020)

 

Poznámka:

17.03.2020

Koronavírus zasiahol, Forever sa nekonal, majiteľovi XF-ky som ju poslal (KE), takže už sa necítim byť viazaný čakať a dnes článok uverejňujem. Už len dodám, zaujímavé ako sa ne-ataristi do nás navážajú. Ale čo už s tým, veď sami na vlastné oči vidíme ako často víťazí ľudská hlúposť - tak sa nedajte znechutiť tak ako som sa nedal aj ja.

_____________________________________________________

Koho to zaujíma podrobnejšie - tak skutočne podrobný popis ako si niektoré veci urobiť na disketovej jednotke Atari XF551 si môžete tiež prečítať v už dávnejšie uverejnenom 10-dielnom popise repasovania tejto jednotky. Je tam aj podrobný popis ako si tam dať nový indexový snímač a tiež mnoho iného (aj to čo som nakoniec v jednotke nepoužil):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARIXF551-recondition-0.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 3. 2020 12:36:42 #

trackback

03_2020 Blog, Notes.

03_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

4. 4. 2020 23:27:30 #

Pavel Terber

Pěkné, ale mě by teď zajímala oprava XF551, která nepřežila dopravu Českou poštou.

Pavel Terber Czech Republic |

5. 4. 2020 8:06:04 #

Admin

Pavle,
mohol by si byť konkrétnejší ?
Síce také "šťastie" som nemal, ale keď som z Česka pred rokmi kupoval jednu XF551 tak mi na pošte neráčili oznámiť že mám zásielku. Išlo to naspäť a balík sa musel posielať nanovo. To som si to už potom držal pod dohľadom.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: