Atari cartridge - 05. 16kB cartridge (2x 2364 Eprom.)

By Administrator at októbra 26, 2015 07:00
Filed Under: Atari

 

Tento cartridge je zaujímavý tým, že namiesto štandartnej Eprom 2764 používa typ 2364, čo je 8kB ROM v púzdre s 24 pinmi. Tá ROM je vlastne v skutočnosti Eprom, ktorá nemá na púzdre vyvedené okienko na opätovné mazanie a teda je ju možné iba 1x "napáliť". To len na vysvetlenie prečo je nadpise uvedená Eprom a nie ROM. No a 2764-ka má tých pinov celých 28, tu ale stačí tých pinov iba 24. Zjavne platí čo je menšie je aj lepšie. ROM tohoto typu je lacnejšia, pretože nemá okienko ako Eprom (pri hromadnej výrobe dosť podstatná záležitosť). Pri tomto použití to samozrejme nie je na závadu. A to najdôležitejšie - práve toto zapojenie používa veľmi známy cartridge AtariArtist !

 

 

Do schémy som pridal kondenzátory M1, pretože neviem prečo sa to nezakresľuje do schém a potom sa všetci divia že im cartridge robia "psie kusy". Proste dajme tomu to čo tam patrí a budeme vo výsledku spokojní. Zapojenie je štandartné, len som pridal pod schému aj zapojenie vývodov ROM typu 2364 aby ste si to vedeli "poskladať."

 

 

Obsadený adresný priestor je nasledovný, cartridge je trvale pripojená:

RD4 - stav systému kedy MMU obsadí blok 8KB pamäti v adresnom priestore $ 8000- $ 9FFF
RD5 - stav systému kedy MMU obsadí blok 8KB pamäti v adresnom priestore $ A000- $ BFFF

Je to maximálna veľkosť obsadenia adresného priestoru vyhradeného pre cartridge.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:22 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: