Atari - čriepky. Atari tidbits. 1.

By Administrator at júna 23, 2018 07:45
Filed Under: Atari

Povedal som si že že by nebol zlý taký občasník, v ktorom by boli zaujímavosti, výborné veci - a aj hovadiny. Proste čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa vyrobilo, čo sa používalo a čo sa aj - posralo. Keď sa pozriete na úvodný obrázok tak je to fakt celkom slušná prerábka na hernú mašinu, proste AllInOne. Vyzerá to na zabudované SIO2SD, stereo POKEY a 7" LCD monitor. Na Ataríádu by to bolo ako stvorené ...

___________________________________________________________

 

Teraz sa presuniem k našim severným susedom - do Poľska. Vyvažovačka pre autá postavená na 8-bite Atari, pracuje to v hodne drsnom prostredí a ako to vyzerá funguje to dodnes. Celý vtip je v tom, že software je kompletne v cartridgi a teda nábeh programového vybavenia je skutočne bleskový - tomu nemôžu konkurovať ani dnešné počítače. 

 

Klávesnicu netreba, riadite sa pokynmi na obrazovke. Ako vidieť stačí Atari ktoré má 64kB RAM. Je tu vidieť napevno "prikurtovaný" cartridge,ktorý má veľkosť 64kB.


No a takto to vyzerá v reáli - vidieť že to tam celé dostáva zabrať, ale aj napriek tomu to stále funguje. Paráda. Ak si niekto chce pozrieť ako vyzerá binárka cartridge tak ju prikladám, ale celé technické riešenie nemám k dispozícii - ak to chcete postaviť asi máte smolu.


Atari_27C512_Uni-Trol_2000.BIN (64,00 kb)

_____________________________________________________


Občas sa objavia aj takéto vraky základnej dosky Atari XF551 - pritom v šikovných rukách sa z toho stále môže stať funkčná disketovka. Je jasné, že to bude potrebovať zvýšenú opateru (chýbajú stabilizátory + chladič, veľké 3 kondenzátory a asi aj ďalšie veci). Ale kto vie, vie.

____________________________________________________________


Celkom zaujímavá úprava disketovej jednotky Atari 1050 (mechanika FD jednotky je typu WST) - v hornom kryte vyrezaný otvor prekrytý priehľadným plexisklom - a my vidíme ako sa otáča disketa a vidíeť aj pohyb hlavičky po celej jej dráhe. Niečo podobného som pred časom videl na Foreveri (2015, 2016?), bola takto upravená disketová jednotka k počítaču Commodore 64 (typ si už nepamätám), na rozdiel od uvedeného riešenia bol výrez v hornom kryte FD jednotky urobený v tvare hviezdy.

Tak isto je to vec zaujímavá ak si niekto potrpí na takýto modding.

___________________________________________________________


No a dostávame sa k domácej tvorivosti - aj takto sa dá urobiť rozšírenie Lazer pre disketovú jednotku Atari 1050. Ja síce robím veľmi často na univerzálku, ale takýto mišmaš už ani mne nevoní. Jasné funguje to, ale kto to má potom opravovať ak sa niečo poserie ... ale aj takto sa to dá.

___________________________________________________________


Ďalšie z možných umiestnení prepínačov na disketovej jednotke Atari 1050 -tentoraz nie na prednom paneli ale na bokoch FD jednotky. Výhoda - nevŕta sa do predného panelu a pri jeho odložení nám neplandá kabeláž k prepínačom. Nevýhoda ? Oproti umiestneniu na prednom paneli nevidíte v akom režime máte zapnuté prepínače. Z môjho pohľadu práve táto nevýhoda prevažuje, ale ako možná inšpirácia to nie je celkom na zahodenie.  

____________________________________________________________


No a tu sa dostávam k vrcholu dnešných čriepkov, aj takto sa dá prerobiť počítač Atari 800XL, pozor je to len pre jedincov silnejšej povahy. (Pripomínam tu ako protiklad rEVERzovu prerábku Atari 130XE). Tu keď toto vidím tak za najväčší úspech považujem že tá mašina aj napriek tomu všetkému čím prešla nejakým zázrakom naďalej funguje.


V tomto stroji sa asi fakt vyzná len jeho majiteľ (i keď možno ani sám už nie ...). tie samolepky ten vzhľad už iba fakt dorazili.

 

Jednoduché prehľadné, máte dojem že sa tu niekde môže nejakým nedopatrením odtrhnúť nejaký prívod ? Ani náhodou ... Wink


Keď sa na to pozerám, predpokladám že mimo iného to dokáže uvariť kávu ... ak Vám to nestačí - porovnajte si to s prvým obrázkom na začiatku článku.

___________________________________________________________

 

Píšem o druhých - teraz jedna fotka z môjho priestoru - pred 1/4 rokom som doma nemal ani jeden kus, teraz mám konečne k dispozícii zopár 5.25" mechaník:

 

Prvé 3 kusy zľava sú PC HD mechaniky, ostatných 5 kusov sú 360kB PC mechaniky. Takže teraz mám konečne materiál s ktorým môžem experimentovať. Priznám sa že som v kútiku dušičky ani nedúfal že vôbec niečo takéto ešte v dnešnej dobe zoženiem, ale ako vidieť našťastie som sa mýlil. Na moje veci mi to teraz postačuje.

____________________________________________________________


Pred časom som na atariage.com čítal príspevok jedného maníka ktorý so do disketovej jednotky Atari 1050 zabudoval do zdrojovej časti ventilátor a pochvaľoval si ako je to po tej prerábke všetko super. Pfff - ventilátor (ktorý zákonite ženie cez jednotku spústu vzduchu - a teda aj prach !) plus disketa v jednom - to spolu fakt nepasuje - takže dal by som od takéhoto riešenia radšej ruky preč. Stačí ak použijeme DC/DC meniče a verte že teplota sa vo vnútri jednotky radikálne zníži (ani vlastný chladič potom nehreje v priestore motherboardu).  Takže ide to aj bez ventilátoru - podľa mňa je jeho použitie v tejto  FD jednotke nie super, ale - hovadina. Ako recesia by to bolo dobré, ale ako funkčná jednotka - hmmmm. Nech mi autor toho príspevku odpustí, ale naozaj stačí použiť zdravý rozum (alebo treba mať úplne oddelenú zdrojovú časť od časti kde je FD jednotka - aj to by bolo riešenie, ale DC/DC meniče sú omnoho jednoduchším riešením problému odvodu tepla).

_______

Na tom istom mieste som čítal ako si jeden maník čistil hlavičku na FD Atari 1050. Použil acetón ... potom písal že po takomto "čistení" mu jednotka prestala čítať a zapisovať, ja už len dodám - definitívne. Nuž komu "nie je zhora dané" tak sa vôbec nedivím že si sám vlastným pričinením jednotku (teda FD časť) totálne odrovnal. Jediná vec ktorá je vhodná na takéto čistenie havičky je použiť čistý technický lieh (v žiadnom prípade sa nedá použiť benzín - naleptáva !). Takže najprv použiť vlastnú hlavu. (V tomto prípade zjavne hlava nehrala žiadnu rolu.) Mňa len občas prekvapuje - napriek všetkému čo za tie roky poznám - že niekto najprv skúsi hovadinu a potom následne vypisuje čo teraz s tým ... hja, iný kraj, iný mrav, alebo u nás sa niečo podobného nedeje ?

...

___________________________________________________________

Na dnes čriepky stačia, zase niekedy inokedy ak nazbieram nejaké podklady tak bude voľné pokračovanie ďalšej časti. Ak niektorá vec je pre Vás inšpiráciou tak ma to teší, ak niektorá vec spôsobila zdesenie - tak je to tak isto v poriadku - tak to má byť.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

23. 6. 2018 7:52:50 #

trackback

06_2018 Blog, Notes.

06_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

23. 6. 2018 11:12:56 #

faraon

Ta vyvažovačka by mohla být hit i na hackaday, nenašlo by se video?

faraon Czech Republic |

24. 6. 2018 13:00:43 #

Admin

Viac info o nej nemám, takže nič iné poskytnúť neviem ... sorry.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: