Atari - čriepky. Atari tidbits. 5.

By Administrator at februára 05, 2019 17:34
Filed Under: Atari

Nepravidelný občasník, alebo občasný nepravidelník ? Sú to čriepky (a aj črepiny) z oblasti Atari. Tak vitajte aj v tejto oblasti, nech vidíte čo sa v danej oblasti vyrobilo, čo sa používalo a čo sa sem-tam aj posr..o, alebo čo sa podarilo a z čoho máme radosť.  Wink

____________________________________________________________


Aj takto môže vyzerať zdroj, ktorý napája disketovú jednotku Atari 1050:


 

Bezpečnosť tu akosi ide bokom, ale pozrite si pôvodný článok autora na tomto odkaze kde je tých fotografií viac:

Atari "homemade" zdroj

Na bezpečné používanie to fakt treba doriešiť !

(Nie je to chyba kupca, samozrejme.)

_____________________________________________________


Kdesi som vyhrabal  tento obrázok - ak sa nemýlim bolo to na stránkach atariage.com (sám mám doma niečo podobného postavené už dlhšiu dobu, cca 2 roky, to som vtedy ešte nevedel že niekto tiež vyrobil niečo podobného), nie je to nič zložitého - v jednej krabičke sú 2 samostatné zdroje (t.j. sú galvanicky oddelené) pre napájanie disketových jednotiek - buď tým napájame 2x Atari 1050, alebo 2x Atari XF551 - alebo 1x A1050 a 1x XF551.

Pre niektoré veci je to fakt výhodné, dal som si tam dal 2x samostatný vypínač (mám tam 2x trafo 9V/3A/AC), teda dokážem odpojiť nepoužívanú disketovú jednotku. Vypínače mám vyvedene na prednom paneli - takže ak zapínam konkrétnu FD nemusím šiahať dozadu na FD jednotku (tam nechávam vypínač v polohe zapnuté). Samozrejmosťou sú samostané LED na indikáciu zapnutého trafa. Tak isto sa dá použiť jeden transformátor čo má 2 samostatné vinutia na výstupe, ktoré dávajú 2x 9V/AC/3A. Dobrým riešením je aj použitie toroidného trafa s 2x9V/AC na výstupe.

Vovnútri je 2x sieťový vypínač, LED indikácia pre každý zdroj (jednoduchý usmerňovač s diódou a odporom), sú použité samostatné sieťové poistky pre každé trafo - a to je vlastne všetko.


No ale poďme si pozrieť ako vyzerá to čo občas sa dá zohnať na webe, ak sa na to pozriete - chladenie je vyriešené výborne, je tam dostatok vetracích otvorov, výstup pre FD jednotky je vyvedený spredu (u mňa je to na zadnej strane):


 

Takéto riešenie dvojitého zdroja považujem to za šikovnú vec, zase môže byť na stole o niečo menej kabeláže, ušetríte prívod k napájania k druhému trafu a nemáte na stole 2x trafo v samostaných krabičkách, máte tam len jednu krabičku. Samozrejme sa to oplatí stavať len vtedy ak vlastníte 2 disketové jednotky - inak to nedáva zmysel. Laughing

____________________________________________________________ 


Aj takto sa dá riešiť interface 1050-TO-PC:


Foto prevzaté z atariage.com

 

Uvedený interface slúži k priamemu pripojeniu FD jednotky Atari 1050 k PC na ktorom beží emulátor Atari (cez RS232).

_____________________________________________________


Zátišie, ktoré sa dá naozaj závidieť ...


Foto prevzaté z atariage.com

 

Za týmto je kus roboty ...

_____________________________________________________


Už v minulých dieloch čriepkov bola spomenutá vyvažovačka riadená malým Atari, dnes pridám ešte zopár foto k danej téme:


 

 

 

4x foto prevzaté z: http://www.atari.org.pl

___________________________________________________________


Chcete si sami urobiť recap kondenzátorov v disketovej jednotke Atari 1050 ?


 

Tu je link na spomínanú stránku:

Recap Atari 1050

___________________________________________________________


Pozrime si čo si na nás v svojej ponuke v blízkej budúcnosti chystá Lotharek:

Pekný, malý spínaný zdroj +5V/8A, +12V/3.5A a -12V/1A, cena zatiaľ ešte nie je stanovená. 5V vetva sa dá presne nastaviť trimrom, spredu je indikátor napätia (LED display) pre vetvu 5V a meria aj odber prúdu na tejto vetve zdroja. Prevedenie je fakt pekné, naozaj čistá práca, napájací konektor na zadnej strane je tzv. trojkolíkový menší, známy na zdrojoch pre notebooky. Na zadnej strane sú tak isto umiestnené 3 výstupné konektory - v každom z nich sú vyvedené všetky tri napätia. Ak sa pozrieme na povolené odbery tak je to naozaj viac ako slušné. Síce asi nikto to nebude mať čím hnať takto až na hranu, ale že je to poriadne predimenzované je jasné. Tak uvidíme čo to bude stáť, ak to nebude príliš drahé tak to za kúpu určite bude stáť, sám budem mať záujem.


Link na Lotharekove stránky kde je tých obrázkov zdroja uverejnených viacero:

Lotharek

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

5. 2. 2019 17:50:08 #

trackback

02_2019 Blog, Notes.

02_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: