Atari - joystick port - spínač (switcher).

By Administrator at februára 10, 2015 09:00
Filed Under: Atari

Ako ovládať nejaké zariadenie cez joystickový konektor ? Celkom jednoducho. Celú vec reálne postavil kolega Marcel Koložváry, takže je to otestované a funkčné. Pomocou software budeme ovládať 4 spínače LED. Asi bolo dosť tých, ktorí chceli mať v rukách nástroj na nejaké ovládanie, tu predkladám jednu z naozaj jednoduchých možností ako na to. Chce to vedieť stavať a robiť s elektronikou a potom ešte zostáva "nadlapať" do počítača potrebný software.


Nasleduje schéma, ešte pár upozornení:


- odporúčam použiť odpory medzi portami a bázou tranzistorov - hodnoty odporov = 4k7, slúži to ako bezpečnostná poistka ak by sa prerazili tranzistory a teda mohlo by prísť k poškodeniu portu (obvod 6520) - a to nechceme (síce v počítači sú, ale ich hodnota je len okolo 100Ω a to je príliš malá hodnota ak by došlo k prierazu)


- v zapojení sa používa druhý joystickový port, neprehliadnite to

 

- ak použijete supersvietivé LED, tak odpory 220Ω nahraďte odpormi 2k2

 

 

 A po postavení napríklad na univerzálke doštičke to môže vyzerať nasledovne:

 

 


A takto to vyzerá keď to funguje.


 

Pre tých "šikovnejších" - nie je problém použiť celú "šínu", t.j. kompletný byte, potom máte k dispozícii celých 8 spínačov a to už sa dá robiť iná svetelná show (napríklad). Držím palce pri stavbe a zábavu pri spustení. Potom si ale obsadíte ale obidva joystickové porty - ako vždy niečo za niečo.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: