AtariLab Light module, AtariLab Starter set.

By Administrator at marca 30, 2014 09:53
Filed Under: Atari

 

Firma ATARI v jednom období (bavím sa o roku 1984) vyvíjala aktivitu aj smerom ku školstvu, poskytovala učebné pomôcky. Vec naozaj chvályhodná, vo vtedajšej dobe vec nevídaná. Ako to teda celé vlastne fungovalo ? Pozrime si dve známe veci - AtariLab light module a AtariLab Starter Set.

Čo myslíte, siahlo by po tom naše školstvo - aj v dnešnej dobe ? ...

 

 

Viete si predstaviť nasledovnú situáciu niekde na nejakej škole v tom období:


"Dobré ráno, trieda. Sadnite si k svojim laboratórnym staniciam, otvorte si svoje knihy na str 28, a vložte cartridge "Teplota" do počítačov Atari. Dnes budeme prevádzať výpočet teploty rosného bodu. Môže mi niekto povedať, čo vlastne "rosný bod" znamená? " ...

 


Nebudem to tu už veľmi rozpisovať, podrobnosti sú priamo v pdf súboroch, takže kto má čas tak si môže sadnúť a začať materiály podrobnejšie študovať. Štandartne programové vybavenie sa nachádzalo v cartridgi (veľkosť 16kB). Príručky majú - prvá 155 strán, druhá má 114 strán.

 

Zipped pdf manual:

AtariLab_Light module

 

 

Zipped pdf manual:

AtariLab_Starter_Set

 

Pomocou technických prostriedkov,ktoré boli pribalené ste mohli merať teplotu, osvetlenie a ďalšie iné činnosti prevádzať do grafov a do riadiacich funkcií. Na obrázku je základný modul, do ktorého sa potom pripájali jednotlivé čidlá (pripojenie bolo realizované cez joystickové porty).

 

 

Sada termočlánkov určených na pripojenie cez vstupný modul na predošlom obrázku.

 

 

Ako vidieť, tých aktivít bolo dosť, ale zase to nejako zhaslo na nezáujme nového majiteľa Atari, povedzte, koľko dobrých vecí podobným spôsobom bol zmetených z povrchu zemského ? Hodne ...

 

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: