Atariáda 2018 - krátky report z akcie.

By Administrator at apríla 22, 2018 08:00
Filed Under: Atari

 


Atariáda 2018 - Olomouc.

21.04.2018

Ranný odchod z domu z BA cca 7.00 (Marek sa dostavil na minútu presne), príchod na miesto činu Olomouc cca 9.20, cesta na miesto činu prebiehala naprosto bez problémov, spolu so mnou išiel Marek Chorvát. Atariáda nájdená bez problémov a rýchlo, dokonca na parkovisku pred budovou som chytil posledné voľné miesto - neviem na čo by som sa mohol sťažovať. Stretol som tu hneď kopu známych, miesto je dobré, vovnútri akcie je miesta tiež dosť (mal som pre istotu aj rezervovaný stôl - tak je mi teraz hej), o raňajky a obed postarané (teda kto si zaplatí samozrejme). Budova poskytuje na akciu predsa len viacej miesta ako na doterajšom mieste, čo je pohodové zistenie. Ak som dobre počítal sú k dispozícii 2 miestnosti  určené ako sleeping room.

 

Okolo 10.45 ma fakt vydesila prevzatá vec z Foreveru - mimoriadne hlasitá hudba. Táák, toto nemusím, ak mi ide do ucha hudba kde mám už 15 minút pocit že mi vŕtajú krížom koleno, no toto ma rozhodne nepotešilo, ale zdá sa že vývoj stretávok ide týmto smerom - zjavne bude dobré ak v budúcnosti budem ovládať znakovú reč ... len som asi na to už dosť starý. Pomaličky sa to tu zapĺňa - niekto asi telepatiou vycítil že je lepšie hudbu "poněkud stáhnout" aby sme nemuseli po sebe hádzať plastovými fľašami pre získanie pozornosti. Je tu celkom slušná komunita majiteľov C64, ale tým sa tu zjavne páči a nie je dôvod aby tu neboli - je fajn že aj táto komunita sa tu cíti dobre. Ale našťastie to trvalo fakt iba tých 15 minút, síce do kostola nechodím, ale vďakabohu za to ! Potom sa už jav neopakoval a všetci sme sa mohli rozprávať bez prekrikovania, ja nesmierne na Atariáde kvitujem že ani po celom dni nestretávam totálne zachrípnutých jedncov ako na inej teraz už nemenovanej akcii. (Písané bezprostredne po uvedenom zážitku.)


Laughing


Rozbiehajú sa akcie, Honza Křupkaj organizuje dátový súťažný prenos dát, Wotnau robí speakera súťaže (aj celého dňa) a ako vždy to zvláda s obrovským nadhľadom. Tu sa pozastavím - súťaž spočívala v "ručnom a nožnom prenose dát". Proste na jednej strane pódia načítate údaje z displeja, prebehnete cez prekážkovú dráhu (krížom položené lavičky) a ručne nadlapete zapamätané údaje do počítača č.2, následne sa vyhodnotí chybovosť takto pracne prenesených dát. Vyhral pg (0 chýb v prenose). No nebolo to ľahké, pretože do toho to nahlas komentuje moderátor, konkurencia podhadzuje čísla ... no fuška byť súčasťou tejto hry. Najprv som si myslel  s miernym dešpektom čože je toto za nápad, ale vykľula sa z toho skutočne výborná zábava, Honzo neviem ako ťa to napadlo - ale bol to naozaj výborný nápad !, bavilo sa na tom naozaj dosť účastníkov (a aj súťažiacich). Ak vidíte súťažiaceho ktorý si odbehol prečítať data na monitore na druhej strane, tam si ich zapamätal v svojej hlave, absolvoval naspäť prekážkovú dráhu na druhú stranu kde zase data mal naťukať do počítača a ... zrazu okno ako Amerika a fičal naspäť,  to sa síce pekne popisuje ale ak to vidíte naživo ... Práve v tejto súťaži som bol pri skutočne zásadnej veci - Wotnau šmyk jedného účastníka pri výbere zákruty v bludisku prekážok komentoval ako prvý historický šmyk pri prenose dát. Môžem to potvrdiť, bol som očitým svedkom tejto historickej udalosti. 

 

Laughing


Aby som len nehanil (teda myslím tých doobedňajších 15 minút) - je tu k dispozícii aj  WiFi, to sa fakt hodí ..., Bohdan Milar ako hlavný aktér sa snaží myslieť na všetko. Dnes mám mať prednášku na tému "Disketové jednotky Atari 1050 a XF551", tak si ešte chystám nejaké tie podklady aby som bol pripravený ak na mňa príde čas. Čo je obdivuhodné je to, že je tu v sále množstvo detí, to sa len tak nevidí, tu si te deti zjavne užívajú staré hry.

cca 12.00 - odišli sme na obed, vykľula sa ztoho celkom slušná pešia vychádzka cca kilometer, vonku je teplo ... až veľmi. Po príchode k reštaurácii sa z nás vydesili že nás nemajú kde usadiť, my vytrvalejší sme predsa len na mieste zapustili korene - a za pár minút sa miesto pre nás našlo, obed fajn, nabrali sme silu (teda dúfam). Tam som si dobre pokecali (poison + 5), nakoniec kde brať inšpiráciu ak nie na takýchto stretnutiach ? Práve tu ma (sorry oprava - zámena nicku -23.04, 17:40) Goldy upozornil že mám v článku o internom zapojení zvuku v počítači iba verziu ktorá vydáva tzv. click zvuk, teda ozve sa kliknutie pri stlačení klávesy - hmmm, toto musím čím skôr opraviť a uviesť to do poriadku. (Už je to v článku opravené a doplnené.) Takže toto posedenie ma upozornilo že som niečo neurobil dobre ... ale aj tak vďaka za upozornenie, mňa na druhú stranu potešilo že sa nájde niekto kto to pozorne čítal.


15.00 spoločná fotografia, ledva nás pódium udržalo, ak by nevydržalo tak by bola pekná skupinová fotografia s rukami nad hlavou, no, tentoraz to v tomto móde zdvihnutých rúk nevyšlo, pódium napodiv záťaž ataristických (a commodoráckych a ešte aj iných) mozgov predsa len vydržalo. Pri spoločnom fotení namiesto "sýr !" sillicon kričal "Commodore !". Urobil to minimálne 2x. Aj tak to prežil. Buď sme boli všetci príliš zmorení teplom, alebo z nejakých dôvodov ktoré sú mi neznáme ho Atari komunita z Olomouca na niečo ešte potrebuje - živého.

15.15 - Sála sa naozaj pekne zaplnila aj napriek nádhernému dňu čo práve prebieha vonku mimo tejto sály. No, ak to pritiahlo aj tak taký veľký počet ľudí - zase poklona organizátorom ... medzitým začali prednášky, do toho nebudem kecať, pretože predpokladám že na webe sa objavia plné záznamy toho o čom sa hovorilo.

Moja nasledujúca hodina patrila posedeniu s reverzom, zase hodina ktorá bola strávená hodne príjemne. Na začiatku som mal problém sústrediť sa, pretože hneď vedľa reverza bol na stole 17" JVC profesionálny CRT monitor, obraz z XE stroja cez S-video bol boží, to bolo treba vidieť naživo. Tak som bol z toho paf, že ma to nenapadlo nafotiť ... ale zase koniec koncov Honza to určite celé nafotil a fotky zavesí na web, takže aj toto mi bude odpustené, teda dúfam.
Tesne pred prednáškou ma zastihol dex, ktorý mi priniesol floppy jednotku 5.25" TEAC FD-55BR, paráda mám pre ňu okamžite použitie - vďaka dex ! (Jedna pokazená Atari XF551, je na nej zlá FD jednotka, motherboard je v nej v poriadku - takto zase bude jedna jednotka uvedená do chodu.)
(Najprv som ho nespoznal keď tak zrazu stál nado mňou, asi som už bol príliš sústredený na moju prezentáciu ktorá mala začať každý okamžik ...)


16.30 - 17.30 Moja prednáška, prvých 10 minút brrrr, predsa len som už dávno takto verejne nevystupoval, potom som sa už nejako pozviechal a dúfam že sa to dalo aspoň trochu počúvať. Vďaka všetkým za moju osobu ktorí u toho boli za ich trpezlivosť. Tu som mimo iného po prvýkrát prezentoval moju verziu stroboskopu pre nastavovanie otáčiek jednotky Atari 1050 na názornom videu, urobil somto iba pred pár dňami - článok spolu zo schémou u seba určite uverejním.


Ešte som následne potom stihol prehodiť pár slov aj s Bob!kom, naposledy sme si na seba našli čas tak 3 roky dozadu, zase príjemný rozhovor. Potom už len krátky oddych, káva v ruke a prekvápko - Pavol Tišnovský na Atariáde - som rád že som sa s ním zoznámil osobne, tie články od neho sa čítajú na jeden záťah, prsty v mojom zoznámení s ním má Bohdan za čo mu ďakujem - fakt príjemné prekvapenie na záver môjho pobytu na tohtoročnej Atariáde.

Na akcii mal byť aj Ctibor, ale z nejakých mne neznámych dôvodov tu nebol, škoda, mal som prevziať niečo pre Romana Fuleka. No, nie vždy to vyjde ako človek plánuje.


18.15 - Štart smer BA, príchod domov 20.15, pohodová cesta, zase no problem.


Poznámka:

Celý článok si ani prinajmenšom nenárokuje na to aby pokryl všetko to čo sa dialo na tohtoročnej Atariáde, je len pohľadom očami jedného účastníka v jednom okamžiku na jednom mieste tejto akcie.

__________________________________________________________

23.04.2018

Honza mi poslal mail:

Trosku te poopravim, hru "prenos dat" napsal uz mnoho let zpatky Radek "Raster" Sterba. Hrali jsme ji uz v roce 2010 na prvni Atariade v Olomouci a letos jsme ji oprasili a myslim, ze se to opravdu povedlo. Pro zajimavost jeste napisu, ze hra bezi na 2 Atarkach, ktere jsou propojene Multilinkem.

S tema fotkama te asi zklamu, letos jsem toho moc nenafotil, ale treba to nekdo na fotce bude mit. Ale tyhle monitory Honza uz mel na akcich vickrat a budou urcite na starsich fotkach. Obraz maji fakt paradni.


Poznámka:

Mám blogovací systém, ktorý neberie ak je komentár napísaný v Linuxe, alebo MACu. Proste zobrazí napísaný komentár, ale nakoniec to po chvíli vyrazí, potvrdené na Atariáde Goldym a Poisonom. Takže nie je to tým, že by som bol hňup ktorého nezaujíma názor druhých, ale vďaka takejto veci sa často stane že vôbec neviem že mi niekto písal.

Ak sa Vám už niečo takéto stalo, prosím píšte mi priamo - fakt ma zaujíma názor každého kto mi napíše !

Ďakujem !

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 4. 2018 10:09:47 #

trackback

04_2018 Blog, Notes.

04_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: