Čo mi rok 2018 dal (a aj vzal).

By Administrator at januára 03, 2019 18:50
Filed Under: Non-Atari

Keď sa pozriem na to čo sa dialo v rokoch ktoré končili 8-kou tak to je vždy z nejakého dôvodu zaujímavé.

Nepitvám minulý rok z hľadiska politiky, stačí mi bohate čo som si počas neho "vyžral" sám.

 

Môj "osobný" rok 2018 bol zo začiatku celkom nezaujímavý čo sa týkalo čohokoľvek, proste veci sa diali a udalosti bežali, ale tak celkom kľudne, piánko. Navštívil som Forever, po skúsenostiach z návštevy predtým som si tam už radšej nocľah ani neskúšal zabezpečiť a tak som nemal stress či bude kde hlavu zložiť. Bol som tam hlavne preto že tam chodí pár bezvadných ľudí na ktorých sa teším. Potom nasledovala za pár týždňov Atariáda. Tam to bolo O.K, tiež som tam išiel iba na jeden deň, akurát tam ma už celkom dosť hnevali kolená, blbo sa mi chodilo, ale atmosféra ako vždy na Atariáde, úžasná.

Návrat do BA, chystané nejaké tie veci ďalšie veci na blog, prevzaté nejaké veci na opravu - len postupne ma nohy boleli tak, že som už pomaly vôbec nespal. Tak som si povedal že si dám pauzu aby som sa dal zdravotne trošku dokopy. Celkom sa mi to darilo, web som si pozrel raz za pár dní, proste po rokoch som sa tešil na poriadny oddych cez leto.

Lenže - v rovnakom čase manželku skolili problémy s chrbticou, zo začiatku som ju denne vozil na infúzie do nemocnice, nakoniec aj tak v nej skončila. Suma - sumárum, celé najhorúcejšie leto som strávil čakaním v nemocnici na prevozy manželky. (Aj keď tam už ležala, denne som ju vozil na infúzky a naspäť pretože to bolo v inej budove cca 700m ďaleko a polovička nebola schopná čakať na chodbe na sanitku niekoľko hodín a zase rovnaký kolotoč naspäť.)  Aj napriek tomu som bol na tom podstatne lepšie ako polovička.

Keď sa jej stav zlepšil (chvalabohu) tak som si hovoril už je vyhraté, konečne pokoj, začiatkom septembra som si zobral na chalupu prenosný disk na ktorom mám veci ktoré spracúvam (len upozorním že mám to isté nahraté na 3 rozličných prenosných HDD) že si konečne zase spokojne začnem pripravovať ďalšie podklady. Chyba lávky, po pripojení prenosného HDD na notebook sa prenos dát po chvíli začal sekať, zamŕzalo to. Jasné, nesedí checkdisk, tak som ho pustil. Bežalo to asi 2 hodiny (500GB disk 2.5") - a zdrbalo sa to, dôkladne - tak že nešlo z disku vytiahnuť vôbec nič. Absolútne všetko v pérdeli. Nepomohli ani obnovovacie programy, pretože disk sa počas pokusov porúčal do večných lovíšť. Z disku čo sa už neroztočí ide ťahať dáta dosť blbo. No, povedal som si nič sa nedeje, doma to mám ešte 2x, pohoda, klídek, tabáček ... - akurát to celé musí počkať až prídem domov. Po príchode domov som vytiahol druhý disk v poradí - a  tento disk sa pre istotu okamžite ani nerozbehol (tak isto 500GB 2.5"). No, verte mi, to som už mierne poklesol v kolenách, ale disk 1TB 2.5" to predsa len istil. Teda to som si myslel.

Jediný problém - ten tretí disk som do dnešného dňa nenašiel ...

(Práve v tom období som prerábal disketovku XF551 pre M.CH., tak mi veľmi do spevu nebolo.) Našťastie veci čo mám už nejako rozrobené mám nachystané na SD karte a tak teda na webe nejaký výpadok článkov (teda ich vydávanie) až tak nehrozil.

Fotky rodiny a teda osobné veci, blogové veci, všetko v čude, myslel som že sú v nenávratne. Tak mi verte že po 2 mesiacoch prázdnoty mojich dát som celkom vážne rozmýšľal že s publikovaním definitívne skončím (už som si chystal záverečné parte). Presnejšie - takto ma to držalo (a festovne) prvé 2 novembrové týždne a už som plánoval že skončím na blogu na Nový rok 2018/2019. Lenže občas sa dejú zázraky a na chalupe som vyhrabal jeden starší 320GB 2.5" disk na ktorom som mal mnoho vecí odzálohovaných, odhadom tak 80-85% vecí čo som mal na tých mojich používaných diskoch na zálohovanie. Pretože ten disk je menší tak na ňom všetko nebolo a ani to nebolo najčerstvejšie, ale aj tak vďaka za to čo tam bolo !

Síce som prišiel o cca 450 kníh v pdf formáte o Atari, 100 GB starých časopisov o Atari, a celé ročníky mojich obľúbených magazínov ETI,  Elektor a pod. (domáce fotky tam našťastie boli všetky, uff ...) a tak isto o pár mierne rozrobených vecí, ale čo už s tým, s odstupom času som to pomaly nejako postupne rozdýchal. Časopisy o Atari a tie magazíny som si už nanovo stiahol z webu, k tým knihám som sa ešte k opätovnému downloadu nedostal - pri tej predstave čo času zase pri tom strávim mám náladu pod psa.


Ak sa teda držíte toho že 3-násobná záloha stačí - v mojom prípade to neplatilo ... - len pre info - s tými diskami som doma robil asi 3 dni predtým, všetky bežali bez najmenších problémov, kopíroval som medzi nimi asi tak 200GB dát, no problem, žiadne sekanie pri prenose dát.  Kde je ten posledný disk je záhada nad záhady, ale ani po 4 mesiacoch neviem kde je.

Ak si niekto klepe na čelo ako sa niečo také môže stať - pozor, aby sa to nestalo aj Vám ... ja sám neviem ako je to možné, ale tak nejak stále v kútiku duše dúfam že ho doma niekde predsa len objavím. Všetko som prehádzal a prezrel minimálne 20x ... potom neverte na to že sa veci dokážu samé premiestňovať. Laughing

 

Teraz mám mierne vrásky na čele - všetko ukladať 4x je časovo fakt náročné - a po tomto fakt už nemám istotu že to bude pri problémoch stačiť. (Na zálohu som začal používať aj 3.5" disky uložené v kolíske a mám to teda 4x.)

 

Po Foreveri sa mi ozvali chlapci z atari.sk - aby som sa zapojil do ich diskusnej skupiny. Veľmi si to cením a vážim si to, ale nejako sa už na to necítim. Príliš veľa iných vecí a teda aj moje reakcie by trvali príliš dlho. Za tú dobu čo som začal písať blog (3/2010) som sa stal naozaj na dlho (vyše 8 rokov) celkom osamoteným bežcom na skutočne dlhej trati. Vlastne až v 2018-tom niekto zareagoval. A po zvážení všetkých pre a proti to takto aj zostane. Bob!k to pekne vyjadril už pred časom: "Igore, ty jedeš proti proudu !". A síce odvtedy už idem pomalšie, ale zatiaľ sa stále snažím. A len dúfam že je to stále proti prúdu.

 

P.S.:

Prajem Vám v Novom roku čo najmenej takýchto alebo podobných "prekvapení", veľa šťastia, zdravia, spokojnosti v rodine (a aj na pracovisku).

A ak máte takéto podobné "radosti" za sebou - dajte vedieť - nech vieme čoho sa vyvarovať.Wink A Vy to ešte musíte nejakú chvíľu so mnou vydržať.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

3. 1. 2019 18:58:58 #

trackback

01_2019 Blog, Notes.

01_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: