Enhanced Atari 1050 - High Speed Board.

By Administrator at septembra 24, 2016 10:30
Filed Under: Atari

 

Upgrade: High Speed Board 1050
Manufacturer: Irata Verlag, West Germany
Year: 1985

Features: SSDD, 52kbps speed, 36 sector buffer. Can also read/write 180k MS-DOS.

Ak sa na to pozrieme bližšie, nie je to Speedy 1050 kópia ale nie je to ani Happy 1050 presná kópia, aj keď k Happy rozšíreniu to má podstatne bližšie. Zase sa jedná o hardware rozšírenie pôvodnej disketovej jednotky Atari 1050. Vyberie sa z pätičiek pôvodný procesor 6507 a ROM (alebo Eprom, podľa toho čím bola osadená základná doska). Zariadenie (doštička) sa zasúva do pôvodnej pätičky procesora 6507 (28 pin). A ako sa v tej dobe považovalo za najlepšie možné riešenie ochrany proti kopírovaniu celého zariadenia - niektoré čipy majú prebrúsené označenie ... dnes nás to irituje, ale proste tá doba bola taká. Zapojenie - teda schému + obsah Eprom som nezohnal, takže teraz to patrí len do tzv. archívnej časti prídavných zariadení pre Atari. Vidieť že v danom období v NSR ataristi naozaj nezaháľali a objavovali sa stále nové a nové veci. Zlatá doba.


Pravdepodobne v dnešnej dobe už nie je veľa funkčne prevádzkyschopných kusov, asi sa to dá zrátať na prstoch jednej ruky, čiže je to podľa mňa v dnešnej dobe už celkom vzácny artefakt (nakoniec má to už za sebou 31 rokov od doby uvedenia do prevádzky). A keďže iné podklady som k tomu nezohnal, tak sa aspoň pokocháme obrázkami.


Poznámka:
Zariadenia (tak ako väčšina ostatných prídavných zariadení), nijako neindikuje hustotu práve založenej diskety. Pretože disketová jednotka Atari 1050 má mikrospínač ktorý sa spolu s programovým vybavením jednotky vždy postará o to, že pri založení diskety je vždy nanovo správne načítaná hustota diskety. Nejedná sa síce o nejaký veľký problém, ale istých situáciách by sa indikácia že založená disketa je Single, Medium alebo Double density na prednom paneli disketovej jednotky Atari 1050 pomocnými LED celkom určite hodila.

 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:02 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: