Eprom 2732 - rôzne typy. Eprom 2732 - various type.

By Administrator at augusta 16, 2019 08:45
Filed Under: Atari

V zariadeniach ktoré používame sa hojne používajú dnes už nepoužívané typy Eprom, teda budem konkrétny - jedná sa o typ Eprom 2732 čo je 4KByte Eprom v 24pinovom púzdre. (A to môžeme byť radi že v našich zariadeniach sa nepoužíva typ 2708 ...) Väčšinou nejakú 2732-ku zoženiete, ale problém nastáva ak sa do nej pokúsite napáliť nám potrebný obsah (samozrejme predtým pôvodný obsah musíme vymazať). Keď sa pozriete na tabuľku tak vidíte že síce pri programovaní zostáva napájacie napätie stále na 5V, ale už sa niekedy líši dĺžka programovacieho pulzu (ak je programovací pulz dlhší akurát sa predĺži doba programovania, takže toto nevidím ako nejaký problém) ale čo je najdôležitejšie - programovacie napätie Vpp podľa druhu môže byť 12.5V alebo 21V alebo 25V. Na toto dajte veľký pozor, pretože ak programujeme 21V programovacím pulzom namiesto požadovaných 25V tak s veľkou pravdepodobnosťou Eprom nenaprogramujete. Takže ak máte nejaký no name programátor poriadne skontrolujte nastavenie parametrov pre spustením napaľovania! Na konci popíšem jeden celkom netypický príklad ako to nemusí vždy fungovať.

 

Tabuľka niektorých Eprom typu 2732 - rozhodne si nekladiem za cieľ tu mať popísané všetky druhy 2732, nakoniec - existujú datasheety a vždy sa oplatí si skontrolovať čo máte k dispozícii ! Rýchlosť prístupu pri typickom nasadení (rýchlosť procesoru =1MHz) - tak tu určite vyhovejú všetky dostupné Eprom 2732.

_____________________________________________________

23.03.2022

Spracoval som novú tabuľku Eprom pamätí, nájdete ju tu:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

_______________________________________________________________________________

Poznámka:

Tí ktorí sledujú dianie okolo Atari iste vedia že dáma známa pod nickom Dropcheck v USA pred časom vydala obnovenú verziu programátoru pre Atari (pôvodná verzia je z Nemecka), ktorý dokáže napaľovať Eprom typu 2764, 27128, 27256 a 27512. Ako bonus bola pridaná možnosť napaľovať Eprom typu 2732. Na atariage.com prebehla celkom búrlivá debata, pretože nebolo možné napáliť všetky druhy Eprom 2732 (programátor "berie" iba Eprom ktoré používajú Vpp programovacie napätie 12.5V alebo 21V). Ak si pozriete tabuľku je jasné že tento konkrétny programátor nedokáže obslúžiť všetky druhy existujúcich typov Eprom (teda uvedených v mojej tabuľke). Nevidím to ale ako nejakú chybu - za prvé tá možnosť napaľovania 2732 bola pridaná ako bonus, za druhé ak si zoženiete Epromy na podporované Vpp tak to bude fungovať na jednotku. Proste stačí si skontrolovať (a zháňať) čo presne treba aby to spolu fungovalo - a to sa netýka iba tohoto prípadu.

Ako typický príklad problému medzi stoličkou, počítačom a programátorom Eprom toto myslím postačuje.

Takže než niekto začne "bublať", najprv treba začať od seba. Ťažké ...

 

P.S.: Ak si pozrieme populárny programátor TL866 - tak isto programuje 2732 Eprom pamäte 21V a 12.5V, 25V verziu nemá v nastavení k dispozícii ... lenže bacha, nová verzia dosahuje napätie iba 18V (i keď nastavenie na 21V ukazuje ako O.K.), čo je na programovanie skutočne málo. Takže majte to na pamäti.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

10. 12. 2022 12:41:16 #

trackback

07-08_2019 Blog, Notes.

07-08_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: