Forever 2013 - XIV 8 bit párty.

By Administrator at marca 18, 2013 04:08
Filed Under: Atari

Piatok:

Začnem pekne po poriadku - v piatok 15.3. odchod z Bratislavy na akciu - cca 14.15. Predtým som ešte balil veci a stále mi chodilo po rozume či som na niečo nezabudol - divné, nezabudol som na nič. A mal som všetko po príchode aj na párty, to už rozum neberie.

 


Cesta chvalabohu bola celkom dobrá, na ceste žiaden sneh, teda pred Trenčínom po ľavej strane na tých kopcoch  bola biela stena, inak to neviem popísať - bola tam šialená snehová fujavica. Pri pohľade na poveternostné podmienky som si predstavil organizátorov ako im postupne šedivejú vlasy či sa vôbec niekdo dostane na miesto akcie načas, našťastie sa to vybláznilo o kúsok ďalej a miesto akcie bolo ušetrené. Nasledovala ešte krátka zastávka v Trenčíne - doplnili sa zásoby, cestu som mal spríjemnenú tým že som mal šoféra - viezol ma syn. Pohodlné, skutočne. Príchod na miesto akcie do Hornej Súče bol potom o cca 16.30, od Trenčína mierne snežilo až po cieľový bod. Ellvis priamo na mieste zabezpečoval ubytovanie, všetko bolo zariadené bez najmenších problémov. Potom som okolo 17.00 išiel dolu a už tam bola dosť veľká partia z Poľska a na obvyklej strane hneď vľavo od vstupných dverí už boli ataristi na čele s Fandalom (bob!k, mapa, pepax, pg atď, ak som na niekoho zabudol - ospravedlňujem sa). Neboli tu ešte všetci ataristi z Čiech, postupne večer dorazil ešte Krupkaj, Zdeňek Burian a Bohdan Milar. Na strane Poliakov už prvý večer boli Lotharek a Candle, takže ataristi mali naozaj silné zastúpenie. Ja som sa zakecal postupne s viacerými (nehodlám ich všetkých menovať, ale bolo o čom rozprávať), nakoniec som neskoro večer skončil u Romana Bôrika a PMD 85 a NCB-85 - ktorú som teraz nevyfotil (...), ale minulý rok ju na foto z Foreveru mám. Na NCB-85-ke mu beží CP/M, je to fakt pekná vecička ...  Roman ma potešil, zohnal si ATARI 130XE (kuloárové drby), takže z neho možno časom bude aj nádejný atarista. Laughing  Má nachystanú peknú malú zvukovú kartu na PMD85, ešte na tom doťahuje niektoré veci - ako to býva zvykom človek začne niečo robiť tesne pre Foreverom a potom už nezostáva veľa času na dotiahnutie do konca - ale on to zvládne. Ruku na srdce - kto by si dnes nebyť Romana (samozrejme aj Martina) spomenul na PMD ?

Večer už naozaj bolo plno (určite bolo cez 70 účastníkov), hlučno a nálada a kontakty gradovali. Ja som nakoniec usúdil v sobotu tak asi okolo 00.20, že je načase zaliezť do postele a oddýchnuť si.

_________

Sobota.

Ráno pri pohľade von z okna bolo jasné že v noci snežilo a bolo aj celkom slušne chladno - vonku, vovnútri bolo príjemne teplo.



Pred vchodom do Forever Computer Centrum to vyzeralo takto:



Ja som začal fotiť o 8.00 ráno, preto nie sú na viacerých foto zapnuté počítače, výhoda bola zase tá, že som nemusel nikoho odháňať kvôli záberu ... Pôjdem na to pekne zaradom - tak ako som fotil, ale občas aj na preskáčku.

Ranní vtáci boli už na svojich miestach, tých som neprekvapil - najďalej sedí MaPa, v strede je Fandal, najbližšie Solaris (dúfam že som sa nepomýlil - ale pomýlil, už je to opravené - vďaka krupkaj !)



Ešte sa vrátim k obrázku nad týmto textom:

Problém som mal s tým umiestnením osôb na obrázku, najviac vľavo je skutočne Fandal, ale celé to asi nebolo dobre  zrozumiteľné a Solarisovi som prisúdil iný nick - sorry. Krupkajovi som tiež pozmenil nick - nepatrí tam háčik - opravené, tak isto sorry. Nabudúce ich tuším presadím ... pre lepšiu prehľadnosť.

Na stoloch je vidieť už rozložená výpočtová technika,  v strede obrázku pred malým ATARI je položený MultiJoy (plexi krabička), výroba krupkaj.


Ešte niekto bol ráno v prevádzkyschopnom stave, ale to bolo už naozaj všetko čo žilo:


 


Hneď ráno som sa dozvedel, že Poliaci mali pustenú muziku do 5-tej ráno, takže účastníci čo spali priamo v miestnosti si vlastne vôbec neoddýchli. Tu by som smeroval svoj návrh na to, aby po polnoci sa už nepúšťala hudba, pokec nech je ďalej voľne možný - takto by sa všetci poriadne vyspali (aj tí čo chcú spať) - aj priamo v poriadateľskej miestnosti. Doobeda ešte nasledovalo pomaly povinné  vyvenčenie sa na čerstvom vzduchu - prechádzka smerom ku kostolu, alebo vlastne k pôvodnému miestu konania Foreveru - kulturák a naspäť. Dobre sme sa vyzimili a potom už vovnútri bolo príjemne teplo. Poobede nasledovalo spestrenie akcie asi tak hodinovým výpadkom elektriny - takto sa zase všetci počuli a nemuseli prekričať hodne hlasnú aparatúru (tiež by som sa prihováral za mierne zníženie hlasitosti ...), v tomto čase bez elektriny kraľovali tí čo mali notebooky  a tak sa dostalo aj na emulátory jednotlivých 8bitových strojov a aj na to že účastníci sa naozaj mohli pohodlne pozhovárať medzi sebou. (V sobotu poobede potom bolo zábavné sledovať niektorých Poliakov, ako im po 16.00  padala hlava pri predvádzaní muziky a grafiky - deficit spánku bol citeľný a viditeľný, ale aby som bol spravodlivý týkalo sa to aj iných účastníkov.) Príjemným prekvapením tohoto ročníka boli jednotlivé demoprogramy - či už zvuk alebo grafika - bolo sa na čo pozerať. Tu to nechcem hodnotiť, len chcem skonštatovať že predvedené diela boli príjemným prekvapením tohtoročného Foreveru. V kuloároch sa hovorilo o prekvapení hlavne zo strany spektristov.


 Teraz teda pár obrázkov priamo z akcie, kolega xi mal na stole svoje ATARI:



večer ho aj otvoril:



a mal tam ešte jedno otvorené Atárko:



xi v plnom nasadení:



A idem na spektristov, všade dominujú na interfejsoch SD karty (teda nielen na ZX-Spectrum):



Ellvisov pracovný nástroj:



Na ďalšom stole pomôcka pri výrobe hudby:



Ranné zátišie s Didaktikom a vypnutým displejom:



a zase ďalší interface, interface, interface:



V sobotu ráno som zaregistroval jeden stôl, ktorý bol svojím osadením tak špecifický, že som okamžite vedel že je na Foreveri aj dex:



jedno "hudobné" zátišie:



čo  k tomuto dodať ? Commodore 128:



čo to len môže byť za počítač ? Hmmm ...



Prekvapenie od sindikatu, mini ZX-Spectrum, displej 2.5", malý perfektne ostrý obraz, ak som dostal správne informácie kŕmiť displej je potrebné cez procesor PIC na frekvencii 80MHz ... vraj je to len vývojová verzia, takže konečné riešenie bude ešte asi o poriadny kus menšie.



a pohľad zospodu - fakt je tam miesta a miesta - všimnite si napájací článok, asi z mobilu:



PMD85 a v ňom (vľavo) zasunutá nová zvuková karta  - kto iný ako Roman Bôrik:



ešte raz ZX-ko:



zátišie ATARI + Smädný mních:

 


Nová vec z od jookieho, produkcia Lotharek, v tejto verzii v tom tepe 400Mhz ARM ..., podľa informácií rovno od autora robil to najprv cez AVR, ale pri 16 Mhz mal k dispozícii len 4 strojové takty aby niečo zvládol previesť, takto pri 400Mhz má k dispozícii na prevedenie potrebnej akcie celých 100 strojových taktov (to je už trošku rozdiel, že) a nakoniec ten ARM stojí 10.- Euro ... podrobnejšie na uvedenom linku:

http://joo.kie.sk/ultrasatan/



Pohľad na pracovisko na Foreveri - Lotharek, vedľa stola bola ešte veľká taška z rôznymi interfejsami na malé a veľké ATARI:



pohľad na dosku simulátoru floppy - produkcia Lotharek, použiteľná na počítače rady ATARI ST, CPC Amstrad Schneider, AMIGA, tak isto na PC, nakoniec celé portfolio jeho výrobkov pre rozličné typy počítačov si môžete pozrieť priamo na jeho stránkach:

http://lotharek.pl/

 

Mimochodom perlička, Lotharek začína dodávať aj SPECCY 2010 ...



Ešte niečo z Lotharekovej produkcie, mal tam toho ale viac a mal špeciálne Foreverovské ceny, skutočne sa nákupy na Foreveri u neho oplatili, mechanické prevedenie a aj dosky plošných spojov sú na fakt vysokej úrovni a tak teda treba to vidieť a skúsiť !



BIG 3Bit + interface v akcii:



Ataristi z Čiech ako vždy v akcii, teda ich jedna časť:



Nasleduje 3x foto mojich hardvérových maličkostí na Foreveri:


SIO2SD (display 24x 2) + zabudovaný zdroj 5V/max.3A (reálne to všetko "papá" asi tak 1A - počítač + rozšírená pamäť + SIO2SD), pridaný Reset. Napájanie SIO2SD ide  priamo zo zdroja 5V, nie cez SIO káblik = perfektný neblikajúci obraz na disleji (pretože napájanie ide priamo zo zdroja a tak teda sa prenášajú iba datové signály a nebeží napájanie cez celú dĺžku kábla, aj zaoxidované konektory na SIO porte potom nemajú šancu znehodnotiť funkciu periférie), v popredí mini joystick, bol otestovaný aj  na MultiJoyi - fungoval tak isto bez problémov, popis je v predchádzajúcom článku spolu zo zapojením. Bol to príjemný pohľad na Krupkaja a jeho skonštatovanie: "Ono to cez MultiJoy taky funguje !". Základ je v použití tých Schottky diód, ktoré našťastie aj Krupkaj použil v MultiJoy - inak by napätie na diódach bolo už asi tak na hodnote 1.3V a tak by nefungovali správne logické úrovne. Takže aj Krupkaj má na tom nemalú zásluhu že použil predvídavo to čo bolo treba a ja som sa potom už iba pri tom zviezol a použil zase len to, čo bolo treba použiť. Ukážka v praxi keď sa používa rozumne to čo by sa malo v týchto veciach používať.



V pozadí zdroj 33V/1.5A (zdroj pochádza z tlačiarne HP) z neho je všetko napájané (mimo displeja), počítač je ATARI 600XL (64kB RAM):



Prídavná pamäť 320kB od Ctirada Feřtřa, nič sa neodpája, proste sa to nacvakne na systémový konektor - počítač ATARI 600XL (RAM vovnútri rozšírená z 16kB na 64kB):



Dosť bolo mojich vecí, ideme ďalej:

Posedenie pred vchodom do 8bit Computer Centrum:



A ešte nejaké tie zábery priamo z akcie, ostatné fotografie účastníkov budú podrobnejšie na konci článku v linku na fotografie od Krupkaja:





v strede  - založené ruky (čierne tričko) -  zoom, doplnená informácia o tričku, pretože aj iní účastníci na fotke si tiež dovolili založiť ruky ...



A nakoniec som si urobil radosť a kúpil od Lothareka na malý 8bit ATARI toto, kvalitu prevedenia cartridge môžete sami posúdiť z priložených obrázkov:



 

Pretože som to kúpil priamo na Foreveri nie je tam založená Compact Flash karta, jednoducho som ju nemal u seba a tak som to len nechal nabehnúť so zabudovaným SPARTA-DOSom (na obrázku nie je celá hláška ktorá sa má objaviť, proste som stlačil spúšť skôr):


 

Nedeľa:

V nedeľu ráno som zase ešte pred vyhlásením výsledkov padal do Bratislavy, rozlúčil som sa s usporiadateľmi a aj s jednotlivými mne známymi účastníkmi,  chcel som odísť asi tak o 9.00, vypadli sme nakoniec asi tak o 9.15, cesta domov naprosto v pohode a aj príchod. Cestou domov som tuho rozmýšľal, kde doma mám založené dve Compact Flash karty ...  aj som ich po príchode domov hneď našiel.


Vzhľadom k atmosfére a výbornému prostrediu by som rád prišiel aj na budúci ročník. Poďakovanie patrí aj usporiadateľom, pokiaľ je mne známe -  všetko prebiehalo tak ako má a svojej role sa usporiadatelia zhostili na 1-ku.


Na dnes je to z mojej strany všetko, ak chcete podrobnejšie fotografie z akcie, navštívte nasledovný link - ďalšie podrobnejšie foto z akcie Forever 2013 - autor Krupkaj:

http://www.krupkaj.cz/xgal/Forever14

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: