Hewlett Packard HP35 - 40 rokov, 40 years.

By Administrator at februára 06, 2012 10:42
Filed Under: Non-Atari

Pred pár dňami (presne to bolo 01.02.2012) sme si zase pripomenuli jedno významné výročie, 40 rokov od vzniku prvej vedeckej kalkulačky na svete. Jedná sa o typ HP35, výrobca Hewlett Packard.


Zdroj foto: hpmuseum.org


Americká spoločnosť Hewlett-Packard predstavila pred štyridsiatimi rokmi prvú vreckovú vedeckú kalkulačku HP-35, ktorá sa vošla do vrecka na košeli, teda presne to bolo 1.2.1972. Zatiaľ čo stolné kalkulačky zvládali len základné počtové operácie, HP uviedla 1. februára 1972 model HP-35, ktorý si poradil aj s logaritmami a trigonometrickými funkciami a to aj bez zložitých pomocných výpočtov – stačilo stlačiť jediné tlačítko. Tento model sa vlastne stal prvým elektronickým logaritmickým pravítkom.
V HP pôvodne zamýšľali vyrábať vreckové kalkulačky len pre svojich inžinierov. Nakoniec sa ich však rozhodli predávať a ľudia si ich kúpili desiatky tisíc a nakoniec aj stovky tisíc. Cena tejto štvrťkilovej kalkulačky bola v tom čase 395 dolárov. Časom klesla aj pod hranicu 200 dolárov.

Spoločnosť potom predstavila v júli 2007 repliku kalkulačky HP35, retro model HP35s, ktorý patrí medzi najvýkonnejší typ kalkulačiek, dnes sa dá zohnať za cca 60 dolárov. HP35s vzdáva hold najstarším modelom svojim klasickým designom pripomínajúcim originálnu kalkulačku HP35, vrátane mierne vystúplych hrán, vďaka nim sa potom bez problémov vojde do dlane každého užívateľa.


Zdroj foto: www.engadget.com


HP35s  patrí k najvyspelejším prístrojom čo se týka vedeckého programovania. Má veľkú pamäť na tlačítkové programovanie, riešenie rovnic a má viac ajko osemsto položkový pamäťový register. Obsahuje tak isto aj 100 zabudovaných funkcíí a môže se pyšniť veľkým dvojriadkovým LCD displejom s nastaviteľným kontrastom. HP35s vykazuje väčšiu mieru  flexibility tým, že umožňuje svojim užívateľomm jednoducho prepínať medzi režimom reverznej poľskej notácie (Reverse Polish Notation, RPN), exkluzívnym HP modulom postfixovej notácie pre šetrenie časom a tradičným modulom pro algebraické počty, naviac HP35s má k dispozícii aj ochrannú kapsu.


Na tejto tabuľke inštrukcií  je roztomilé to, že dole vpravo je namiesto odberu 500mW napísané 500MW ... ale to je len taká perlička.


___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:34 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: