História firmy ATARI.08.History of ATARI.

By Administrator at septembra 15, 2013 23:10
Filed Under: Atari

08.

Koniec éry Warner Communication.
Nový majiteľ ATARI - Jack Tramiel.

 

Niet sa čo diviť, že ATARI si takto postupne vyčerpala všetky svoje finančné rezervy a následne 07.07.1983 odstúpil Ray Kassar z funkcie predsedu (CEO), pritom mal na krku zvyšujúce sa podozrenie na ďalšie nezákonné praktiky s akciami firmy (ani tu mu ale nič nedokázali). Funkcia predsedu zostala voľná až do 06.09.1983, vtedy bol menovaný nový CEO - James Morgan, predtým bol výkonným viceprezidentom marketingu firmy Philip Morris. Práve v tomto období nahradzovala firma počítače ATARI 400, 800 a 120XL novými modelmi - ATARI 600XL a 800XL.

Atari 600XL

 

Atari 800XL

 

Celý rok 1983 firma ATARI premárnila s nasadením neúspešnej konzoly ATARI 5200 a nasledoval tak isto "úpešný" počítač ATARI 1200XL. Na konci roku 1983 bolo úplne jasné, že u ATARI prišlo k totálnemu prepadu. Výsledok? - denná strata dosahovala cca 2 mil.USD ! S takýmto výsledkom určite nerátali, ale od toho sú tu predsa manažéri, nie ? Alebo za čo sú potom platení ?

 

ATARI stratila 536 mil.USD, nasledovalo prepustenie cca 8000 zamestnancov firmy z celkových 10.000 zamestnacov - podľa vyjadrenia samotného Howarda Scotta Warshawa - a to všetko počas vlády Jamesa Morgana, t.j. prepúšťanie zamestnancov síce "pristálo" na triku Jacka Tramiela, ale ako vidieť pravda bola niekde inde.

Howard Scott Warshaw v dnešnej dobe.



Zostal vlastne iba každý piaty zamestnanec ... Výroba sa postupne začala presúvať do Hongkongu a na Tchaj-wan. Ale ATARI na tom vtedy nebola takto sama, aj ostatné firmy v tomto jobe boli na tom vtedy boli podobne.

Nastáva koniec éry Warner Communication.

A nasledovali ďalšie zlé správy:

V 02/1983 na veľtrhu hračiek International Toy Fair 83´v NY ATARI predstavila svoj projekt nazvaný "My First Computer". Mal to byť 8-bitový domáci počítač na bázi ATARI 2600, s klávesnicou a ďalšími perifériami. Dostal sa len do rannej fázy vývoja a nakoniec bol projekt ako neperspektívny zrušený.
Tých kiksov bolo už akosi priveľa.

V 03/1983 ATARI zakladá AtariTel - divíziu pre vývoj a výrobu integrovaných computer/phone/video systémov. Mal to byť projekt domácej siete pre hlasovú komunikáciu  a videokomunikáciu, kontrolu a riadenie domácnosti. Mali sa tu pre komunikáciu používať aj videotelefóny. Šéfom projektu bol Steve Bristow, projekt mal meno Falcon - prosím, nemýliť si to s radou počítačov Falcon ! Napriek istým dielčím úspechom projekt nikdy neprekročil štádium vývoja a po období 2 rokov bol tak isto zrušený ...

 

 

Pretože peniaze sa hľadali všade a ako sa len dalo, ATARI sa rozhodlo uvoľniť svoje klasické hry aj pre konkurenčné herné a počítačové systémy a teda že by sa na týchto klasických a obľúbených hrách dalo znova zarábať. A tak v 04/1983 bola založená ďalšia divízia - AtariSoft, ktorá sa transformáciou hier z ATARI na iné značky začala úspešne zaoberať. Do konca roku 1983 bolo vydaných 37 titulov.


Ako sa blížil koniec roku 1983, firma ATARI zahájila výrobu menšej verzie konzoly 2600, mala nový názov ATARI 2200 (Bonnie). Bolo použité nové zmodernizované zapojenie, využili sa aj prvky zo zrušeného projektu ATARI 2000 - takto sa dosiahli nízke výrobné náklady. Z obchodných dôvodov bola konzola pomenovaná ako ATARI 2600jr (Junior). Na základe predchádzajúcich negatívnych skúseností s ATARI 5200 táto konzola bola s ATARI 2600 na 100% kompatibilná. Pretože bola určená hlavne pre mládež, tak bola dôležitá aj nízka predajná cena - preto sa napríklad pribaľoval iba jeden joystick CX24 a bola priložená iba jedna hra. Cenu sa takto podarilo stlačiť pod 50.- USD, porovnajte si to z cenu 2600-ky pri uvedení v roku 1977 - vtedy bola tesne pod hranicou 200.- USD.


Na budúci rok ATARI na Winter Consumer Electronics Electronic Show 84´ predstavila novú konzolu v cene 140.- USD. Táto konzola mala nahradiť neúpešnú konzolu ATARI 5200 a teda mala vybojovať naspäť stratený trh. Konzola mala označenie Atari 7800 ProSystem. Nebola tak zložitá ako 5200-ka, používala kvalitné joysticky. Čo ale bolo najdôležitejšie - bola konečne spätne kompatibilná s ATARI 2600. Konzola Atari 7800 používala špeciálny grafický čip "Maria", nakoniec to aj bolo vývojové meno tohoto projektu.

 

 

 


Základná doska Atari 7800.

 

Staršie hry síce neboli upravované, ale na tejto konzoli ťažili z lepšieho zvuku a obrazu. Konštruktéri pomocou kryptografie zaistili, aby sa na konzoli dali spúšťať len certifikované hry, aby proste nebolo poškodzované dobré meno firmy. Ak systém zistil založenú hru a nevedel ju autorizovať, tak sa konzola prepla automaticky do menej výkonného režimu - bola z nej vlastne stará ATARI 2600-ka.

 

Atari 7800

 

Hier ale nebolo veľa, programátorské firmy sa už orientovali na iné a hlavne modernejšie systémy - vtedy už frčali domáce počítače konkurenčných značiek. ATARI zaspalo dobu ... konzola Atari 7800 prišla na trh príliš neskoro.


Cartridge pre Atari 7800.


A že to s tými hrami tuším nebolo až také zlé - časom.


Bol to posledný domáci videoherný systém vyrobený u ATARI za éry Warner Communication.

___________________________________________________________

Ešte jedna dôležitá informácia, o ktorej budem ešte neskôr podrobne písať, pretože nakoniec zasiahla do budúceho obdobia firmy viac ako kto vtedy tušil a čakal:

21.11.1983 sa udiala ešte jedna zaujímavá vec, ATARI podpísalo zmluvu z firmou AMIGA (spomínate si ešte na Jaya Minera ?), jednalo sa o dispozičné práva na jej novovyvíjanú 16-bitovú čipovú sadu pod názvom Lorraine, za tieto práva AMIGA obdržala 500.000.- USD na ďalší vývoj. O čo sa jednalo? Táto čipová sada mala pozostávať z 3 špeciálnych koprocesorov pre spoluprácu s mikroprocesorom MC68000. Práve táto čipová sada mu mala výrazne pomôcť a mala hlavný procesor odľahčovať pri práci a preberať na seba potrebné úlohy. Po úplnom dokončení sa táto čipová sada mala stať najprv základom pre nové herné konzoly u ATARI, potom mala byť použitá aj pre 16.bit počítače ATARI. Obidva tieto projekty dostali predbežné vývojé meno Mickey, ale vtedy asi nikto nepredpokladal že vďaka Jackovi Tramielovi im naozaj zostanú z týchto projektov iba tie dlhé uši ...


Ale bolo by dobré aby ste si mohli prečítať originál tej zmluvy, pretože je to v ďalšom pokračovaní histórie dosť dôležité - tu si nájdete link na zmluvu medzi Atari a Amigou:

http://www.atarimuseum.com/articles/mickey.html

Nakoniec bolo všetko inak, ako to dopadlo bude popísané o dve časti neskôr.

___________________________________________________________

 

Rok 1984 bol úplne jasne koncom videoherného rozmachu a tak isto rokom, kedy skrachovalo monožstvo firiem z oboru, tak isto aj ATARI sa zmietalov problémoch. Prispeli k tomu aj vyčerpávajúce súdne spory. Menujem spory s Texas Instruments, Imagic, Activison, divízia AtariTel sa ukázala ako príliš drahá a tak vzal za svoje aj tento grandiózny plán na komunikačné diaľnice.

Drobná rekapitulácia:

Celý rok 1983 ATARI premárnila s konzolou Atari 5200 a s núspešným počítačom ATARI 1200XL. Problémy s predajom cartridgí stále pretrvávali. A vedenia na trhu domácich počítačov prevzala firma Commodore ... no comment.


Za tejto ťaživej situácie začali Warner Communication - majitelia firmy ATARI už v prvej polovici roku 1984 hľadať ochotného kupca, a hľadali poriadne potichu. Nakoniec sa našiel, zrazu bolo všetko jasné - firmu kúpil Jack Tramiel.

 

 

Spoločnosť Atari Inc. kúpil 02.07.1984 Jack Tramiel - bývalý riaditeľ firmy Commodore a jeho rodina. To teda zahŕňalo aj jeho 3 synov - Sam, Leonard a Gary. Nekúpili ale celú firmu, to ani nemali v pláne, Warner Comm. si nechali ziskovú divíziu herných automatov - Arcade Division, mohli naďalej používať logo a názov ATARI, ale premenovali to na Atari Games. Vlastnili väčšinu akcií (Warner Comm.), niečo bolo predané firme Namco, ktorá podiel o niečo neskôr predala naspäť Warner Comm. Nakoniec sa to celé predalo firme Midway Games Inc.


Tramielovci pohromade, zľava doprava:

Gary, Jack, Sam a Leonard

 

Spornú divíziu AtariTel predali Warner Comm. spoločnosti Mitsubishi a tá ju potom premenovala na Luma Telecom. Divízia AtariSoft, ktorá prerábala hry na iné počítače bola ešte pred predajom úplne zrušená.

To čo zostalo, teda zbytok pôvodnej firmy ATARI a teda spotrebiteľskú divíziu s názvom "Consumer Electronics Division" a divíziu domácich počítačov "Home Computer Division" dostal Jack Tramiel za sumu 240 mil.USD, vrátane všetkých práv k software titulom.


Zmluva bola urobená tak, že Tramielovi umožnila zaplatiť až z budúcich výnosov, zkrátka a stručne - zo začiatku Tramiel Warner Comm. nemusel zaplatiť vôbec nič! Warner Comm. sa tak veľmi chcela zbaviť týchto 2 divízií, že pri obchode Tramielovi poskytli pôžičku vo výšek 25 mil. USD ... asi tiež bez ďalšieho komentára.
Nezostáva nič iné, len proste skonštatovať že sa Jackovi Tramielovi podaril výborný obchodný ťah.

Nebolo to všetko, ATARI ešte čakalo ďalšie veľké, ale skutočne veľké zemetrasenie ...

Jack Tramiel sa stal výkonným predsedom a syn Sam sa stal prezidentom spoločnosti. Nastala doba veľkých zmien, niekedy až príliš veľkých. Meno spoločnosti bolo zmenené na Atari Corp. (Tramielova rodina vlastnila 51% akcií spoločnosti) a v rámci veľkej reštrukturalizácie sa okamžite prepustilo na 1.000 zamestnancov. Tramielovým cieľom bolo obnoviť slávu Atari ako počítačovéj spoločnosti. V 11/1984 oznámila spoločnost svoj úmysel vyrábať lacné počítače, ktoré by priamo dokázali konkurovať IBM PC a Macintoshom od Apple. O to se pokúsili nové modely 65XEa 130XE v roku 1985, v tomto roku tiež odštartovala svoju kariéru slávna rada ST.
______________________

Stručne:

1979 - Atari 400 a Atari 800 debutovali v 01/1979 na Consumer Electronics Show (CES)


1981 - 11/1981 - ATARI 400/800 sa začali predávať s novým GTIA obvodom namiesto CTIA
 

1982 - Predstavený Atari 1200XL. Kompatibilný s väčšinou software aj hardware z 800 a 400, ale teraz vybaveý už mikroprocesorom 6502C a pamäťou RAM 64K. Zostal jeden port pre cartridge a monitor a 2 porty pre ovládače. Naviac 1200XL mala 4 programovateľné funkčné klávesy a klavesu Help.

___________________

Pokračovanie nabudúce ...

Odkaz na všetky pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-History-of-ATARI.aspx

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:35 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: