Hodiny s budíkom. AT89C2051 Microcontroller Alarm Clock Schematic.

By Administrator at septembra 15, 2013 09:18
Filed Under: Non-Atari

Kedysi som mal čas a chuť postaviť niečo zo súčiastok čo boli doma a tak padlo kedysi dávno jedno nedeľné poobedie na stavbu hodín ktoré majú aj zabudovaný budík, mám ich už síce dlhšie postavené, ale nejako som "pozabudol" o tom niečo napísať. Klasicky som to postavil na univerzálku dosku, pretože som s tým ešte chcel ďalej laborovať.

 

Základná doska hodín bez displeja, pridal som tlačítko na reset mikroprocesoru

a tak isto aj tlačítko na podsvietenie displeja.

 

Základ tvoria dva obvody - DS1307 a ATMEL AT89C2051. Starý mikroprocesor, ale dobrý. Zálohovanie hodín je urobené pomocou lítiovej baterky CR2032, t.j je to 3V batéria. Pri nastavení času budenia sa na pine č.7 obvodu DS1307 objavia 1Hz pulzy, ktoré budia buzzer. Ten musí byť na napájanie 3 alebo 5V a sám vydáva pri pripojení napätia tón, pozor, nie je to teda jednoduchý reproduktorček ! Ak ho nemáte k dispozícii (môj prípad) dá sa pomôcť tak že máme malý 50Ω reproduktorček (k nemu v sérii ešte odpor 100Ω) a k nemu pridáme jednoduchý generátor s CMOS verziou 555-ky (7555) a nastavíme si tak najpríjemnejší tón pre naše budenie (ak taký vôbec existuje ...). Budiaci signál trvá presne 1 minútu, ďalšie spracovanie tejto informácie pre Vašu potrebu je už iba na Vašej fantázii.

 

Funkčné hodiny s budíkom.

 

Pretože vývod 7 obvodu DS1307 je v kľude stiahnutý do "0", je dobré vybrať tranzistor s veľkým prúdovým zosilňovacím činiteľom a potom môžeme na mieste R9 použiť odpor o hodnote až 10K (nebude to "papať" naprázdno 5mA), spokojne tam môže ísť aj tranzistor BC547 (BC546). Samozrejme sa to dá postaviť maličké, pretože je to zálohované batériou CR2032, nič sa nestane ak vypadne elektrina, po opätovnom zapnutí beží stále presný čas.

Napájanie beží cez obyčajný stabilizátor typu LM7805, t.j. napájanie = 5V. Switch č.6 je jediný ktorý má prepínacie kontakty, SW1 SW5 sú iba spínacie. Odber je malý, stabilizátor beží bez akéhokoľvek chladiča, proste nie je ho potrebné chladiť ale aj tu sa dá ešte na odbere ušetriť - na tomto mieste by bol na nasadenie najlepší nízkopríkonový stabilizátor 78L05 alebo niečo podobné.

Resetovacia kapacita C3 10uF - v mojom zapojení je použitý tantalový kondezátor.

Čo už k tomu dodať ?

Našiel som doma "sovétskije" odpory 100 ohmov (keď už odpor tak poriadny ...), nuž som ich k tým západným veciam pripojil, je to pekný kontrast vo veľkosti, nakoniec síce to bolo urobené na skúšobnej doske, ale dodnes to beží ...



Hodiny v prevádzke, ruské odpory sú pod displejom.


Funguje to, LCD displej som použil s 16 pinmi, nie zo 14-timi a tak teda mám tu možnosť aj podsvietiť displej - je na to ďalšie tlačítko. Ak si pozriete podrobnejšie fotografie, je vidieť že som tam pridal spomínaný časovač 555 a výkonový tranzistor - ale to sú už moje konkrétne úpravy - najprv som hodiny postavil, rozbehal a potom následne prerábal k obrazu svojmu - preto sa to líši od originálnej schémy, ale pretože je to na jednu konkrétnu vec tak to nemá zmysel nejako ďalej pitvať. Tak ako to je - funguje to ako hodiny a budík.

Vlastný trimer pre nastavenie displeja - teda jeho kontrastu je umiestnený priamo pod displejom, pretože jeho nastavenie sa prevedie 1x a potom s ním už netreba manipulovať. Nastavoil som ho, pripevnil displej a bolo hotovo.

Aha, ešte som upravil zobrazenie na slovenčinu, ale to už si každý upraví sám z originálu, to je jednoduché vliezť do binárky (najprv som urobil prevod hex2bin) a prepísať potrebné hodnoty, alebo niekomu vyhovuje pôvodný text. Je to zabudované v jednej aplikácii, kde spúšťa niečo 1x za deň na určenú dobu. Pretože je to funkčné už dobrých 10 rokov tak si myslím že je to už naozaj dostatočne overené časom.


Hláška pri nastavovaní budenia.

 

Bohužiaľ odkaz na pôvodné stránky už nejako nefunguje (alebo teraz práve nefunguje, neviem, jednalo sa o stránky rentron.com) a tak teda dávam k dispozícii to, čo som si pred dávnymi časmi stiahol z netu.

Poznámka po čase - takže stránky sú definitívne zrušené.

Na obrázku som prepísal tie hodnoty, ktoré boli ťažko čitateľné, originálny obrázok mal "useknutý" na schéme popis Reynolds Electro, takže nie je moja vina že to tam nie je kompletné, iný obrázok nemám k dispozícii. Nakoniec prikladám v zipe aj originálny obrázok.


 

Takže ak máte nejaké staré šuplíkové "rezervy" a dostanete chuť si niečo postaviť a boli by to hodiny aj s budíkom - toto je potom to pravé "orechové".


Želám príjemnú stavbu!


Nasledujú:

Aplikačné poznámky pre DS1307, datasheet DS1307, assembler k tomuto zapojeniu, hexa súbor - hodiny v origináli komunikujú v angličtine, listing, datasheet AT89C2051 a originálny neupravený obrázok:

clockDS_AT.zip (525,21 kb)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:25 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: