Igiho knižnica 18 - ZAK Praha 1987 príloha II TURBO 2000.

By Administrator at apríla 28, 2019 07:30
Filed Under: Atari

Legendárna príloha ZAK Praha z roku 1987 - TURBO 2000. Autorom tohoto zlepšováku pre záznam a čítanie pre magnetofón je autor Jiří Richter. Práve tento materiál spôsobil obrovskú zmenu pri používaní magnetofónu v súvislosti s 8bit Atari. Obrovský nárast rýchlosti nahrávania a prehrávania - a už aj fakticky veľmi spoľahlivý záznam namiesto pôvodného nám všetkým dodal chuť počítač skutočne rozumne používať a to aj vtedy ak ste neboli majiteľom disketovej jednotky. Jasné, príloha vyšla počas roku 1987, ale moje rozhodnutie je že prílohy čo má dám až na záver vecí z daného roku, tak to berte prosím na vedomie, ďakujem.


ZAK Praha 1987 príloha II TURBO 2000.pdf (1,79 mb)

 

Ja už len dodám že je dobré na mieste diódy D5 použiť dve diódy v sérii za sebou (nie iba  jednu ako na obrázku) a ušetrí Vám to kopu starostí. Nakoniec je to spomenuté tak isto aj v samotnom texte materiálu. Tak isto neskôr boli vyvinuté nové verzie zapojenia, ale toto je to prvé uverejnené a bez problémov mi chodilo aj na podstatne vyššie rýchlosti (po malom hardvérovom zásahu - v ďalšom bude uverejnený potrebný popis úpravy). Zase len pripomínam, že ak ste si vybrali dvierka magnetofónu a potom nastavili univerzálnu hlavičku na najkolmejšiu polohu voči páske tak sa dala docieliť veľmi spoľahlivá funkcia celého zariadenia. Dvierka totiž majú "zobáčik" na to aby zostali zatvorené - ale majú ho iba iba na jednej strane. To spôsobuje že kazeta vo dvierkach je trvale mierne stáčaná na jednu stranu a to má za následok že kazeta nie je uložená kolmo voči hlavičke - a je zarobené na problémy. Vybrať dvierka je skutočne najmenší problém - a hlavne je to vratné riešenie - ak si dvierka chcete vrátiť naspäť. Vyskúšajte si to a uvidíte ten dramatický rozdiel v spoľahlivosti čo to prinesie !


Príjemné čítanie.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

28. 4. 2019 7:32:43 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: