Igiho knižnica - poznámky4.

By Administrator at decembra 03, 2021 09:20
Filed Under: Atari

Canon Canoscan LiDE 120.


Objavila sa otázka čímže to skenujem svoju knižnicu - odpoveď je jednoduchá - ako každý, skenerom. Poďme mierne do histórie.

V roku 2019 som si zohnal z druhej ruky šikovný A4 skener CANON Canoscan LiDE 120, pretože sa mi nejako nakopilo celkom dosť spravodajov (a aj inej literatúry) ktoré nie sú uverejnené ani na CALPe. A doma som nemal skener (teda ak nepočítam manželkinu multifunkčnú tlačiareň s kopírkou), chcel som mať niečo naozaj iba pre seba. Skener nebol drahý a dodnes funguje parádne (nepotrebuje napájanie extra zdrojom, stačí mu to čo si "cucá" priamo z USB portu, to sa mi pozdáva - a hlavne pracuje fakticky okamžite pri spustení skenovania). Síce aj tento typ skeneru má svoje "muchy", súvisí to s tým že má problém dobre (ostro) oskenovať niečo čo neprilieha na sklo podložky - ale pretože materiály rozoberám a skenujem stránku po stránke tak táto "mucha" je u mňa absolútne bezpredmetná. A na vlastné skladovanie vyžaduje zlomok miesta oproti pôvodnému skeneru. Na druhú stranu - ani pôvodný skener čo som mal predtým niečo čo neprilehalo dobre na podložku neoskenoval oslnivo, takže žiadna sláva to tak isto nebola.

Vlastnil som pred rokmi HP A4 skener ale to jeho nahrievanie ktoré trvalo pred každým skenom viac ako 20 sekúnd (niekedy to trvalo aj dlhšie), tak to bolo niečo čo ma pri jeho používaní neskutočne vytáčalo (a nesmierne to pri skenovaní zdržovalo). A nezáviselo to od toho či skenujem A4 alebo A5 materiál. Jasné, boli tam trubice ktoré sa museli spustiť aby sa stabilizoval ich jas (vedel skenovať aj diapozitívy), tak by celkom dobre padlo keby tam bol k dispozícii režim trvalého svietenia - nebol. Mimo iného to malo samostatný napájací zdroj, čiže bolo treba kabeláž navyše a teda veľkostne a hmotnostne to bolo tak nejako hodne neskladné. Takže pri tých pre a proti to posledné prevážilo jednoznačne a
už pred pár rokmi som sa ho práve preto zbavil. No a vďaka tomu som mal doma dlhšie "vákuum" zo skenovaním.


Terajší skener nemá nádstavec na diáky, na veci čo mám - spravodaje (a knihy) ktoré chcem skenovať to absolútne nevadí. Je malý, plochý - na hrúbku niekde tak 1/3 pôvodného HP skeneru (možno je to ešte menej), podsvietenie robia LED. A nepotrebuje extra napájací zdroj, zase o jeden potrebný káblik menej. A výsledná hlučnosť skeneru ? - tak tá je minimálne o rád nižšia ako v prípade HP. Keď si pomyslím že by som na HP skenoval 231 strán popisu prílohy DOSov, tak by som iba čakaním pred skenom (nie vlastným skenovaním) strávil viac ako 4000 sekúnd. A to je už sakra rozdiel. Toto asi na porovnanie či malo zmysel zhánať niečo iné bude stačiť. Malo, aspoň pre mňa.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

3. 12. 2021 9:26:00 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: