K.S.O. Turbo 2000, Turbo Blizzard, AST - Atari Super Turbo.

By Administrator at januára 07, 2014 04:19
Filed Under: Atari

V dnešnom článku sa presuniem k našim severným susedom - teda priamo do Poľska. Tu počas minulých rokov vyvinuli niekoľko Turbo systémov na kazetové magnetofóny pre malé ATARI. Niektoré sú fakticky rovnaké ako je štandart Turbo 2000 od Jiřího Richtera, iné sa odlišujú, niekedy dosť podstatne.



Je síce dosť veľký predpoklad, že sa s týmito poľskými interfejsami v našich končinách nestretnete, ale zase by nebolo férové tieto hardvérové doplnky nespomenúť - aj tam majú niektorí "zlaté ručičky", tak prečo o tom nenapísať, škoda keby sa na to zabudlo.

 


V Poľsku to samozrejme nehrozí, tam to žije naďalej a dobre. Samozrejme si nenárokujem o jednotlivých systémoch podať úplné informácie - bohužiaľ ani jedno z uvedených hardvérových riešení som osobne nepostavil a ani nedržal v ruke ... tak preto nasledujú už konkrétne veci a bez ďalšieho obkecávania.

 


Väčšina podkladov v tomto článku pochádza zo stránok: www.atari.org.pl  - s tým teda súvisí aj to, že popisy sú po poľsky. Článok si nečiní žiadne nároky na to, že by pokryl skutočne celú šírku používaných interface pre kazetové magnetofóny ktoré boli urobené v Poľsku, skôr je to popis tých najviac používaných.


 

Nasleduje základná úprava (neoriginálneho) kazetového magnetofónu - ešte to nie je Turbo, len úprava na prácu s Atari s pôvodným záznamom dát:

Nowy_interfejs.png (21,93 kb)

 

Interface pre normálny magnetofón, ktorý má DIN konektor, toto nie je TURBO úprava, slúži to namiesto originálneho ATARI magnetofónu:

interfejs_magnetofonu.djvu (346,93 kb)

 

A poďme teda už na tie Turbá ...

 

Niečo na spôsob TURBO 2000, rozhodne to priamo spolupracuje, (prosím všimnite si ako je ošetrený obvod 74LS03 odpormi, viď článok CD-link):

Turbo_mgtf.png (998,01 kb)

_____________________________________________________

 

Schéma zariadenia Turbo Blizzard:

(obrázok som len upravil rozmerovo, pretože bol zbytočne strááášne široký)


 

Blizzard 2B.djvu (137,28 kb)

Blizzard Cartridge.djvu (359,69 kb)

Instrukcja obslugi systemu Blizard Turbo.djvu (67,32 kb)

 

K.S.O. Turbo 2000 (schéma je k dispozícii v poslednom súbore na download v tomto článku)

K.S.O. Turbo 2000.djvu (230,34 kb)

 

AST - ATARI Super Turbo

ast interface (preview).pdf (24,87 kb)

AST_multi_cartridge.pdf (22,44 kb)

AST_MULTICART.pdf (1 015,87 kb)

ast-drugie_spojrzenie.pdf (167,17 kb)

atari_super_turbo.pdf (318,07 kb)

TUR1.jpg (578,26 kb)

TUR2.jpg (570,67 kb)

TUR3.jpg (442,58 kb)

 

Nasleduje záverečný materiál s obrázkami (schémami) jednotlivých Turbo systémov:

standardy_turbo.pdf (8,53 mb)

 

P.S: môj postoj ku kazeťákom je jasný, ale to neznamená že iní na ne zanevreli tiež, tak si tu tak trošíčku splácam dlh v tejto oblasti ... v dnešnej dobe sa začína prejavovať mechanická záležitosť - končí životnosť gumičiek v kazeťákoch a je s tým trošku problém zohnať náhradnú, síce sa to dá, ale sú to už dosť veľké starosti. Tiež mechanické kontakty napríklad v XC-12 nie sú bohvieako kvalitné, takže dnes udržať kazetový magnetofón v prevádzke je naozaj podmienené zanietením vecou.

_____________________

Posledná vec k týmto podkladom, kto vie trošku po poľsky - navštívte si tento link a dostanete naozaj hodne podrobné informácie o systémoch Turbo pre magnetofóny ...

http://atariki.krap.pl/index.php/Systemy_turbo

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:47 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: