Kurvítko = Skurvítko ?, part2.

By Administrator at februára 07, 2020 08:32
Filed Under: Non-Atari

 

Idem na to bez nejakého ďalšieho úvodu:


Dnes začnem už v prvej časti okrajovo spomenutým televízorom LCD SONY (Bravia), aj keď som samozrejme presne nevedel čo sa časom objaví. Niečo som tam síce na danú tému už popísal, ale to čo je k dispozícii je ďaleko nad mojím očakávaním v tejto oblasti. Dočkal som sa, ale naozaj to predčilo moju fantáziu. TV má v sebe priamo kartu na pripojenie na UPC, už to je "potešujúce" že televízor štartuje tak cca 1 minútu, pretože musí previesť tzv. autentifikáciu (musí spoznať že má oprávnenie). Príma, hlavne že si pokecajú a vy čakáte. V dnešnej dobe by to mala byť záležitosť maximálne pár sekúnd a nie minúty, to je môj názor.

Ale toto nie je to naj čo ma ňom vytáča. Predstavte si že máte možnosť nastavenia tzv. eko režimu, t.j. či sa vypne TV po 1 alebo 2, 4 hodinách nečinosti, teda ak nestlačíte medzitým niektorú klapku na ovládači. To je fajn, je to zelené a teda mala by to byť paráda. Je tam ešte aj možnosť vypnúť to úplne - čo aj robím. V dnešnej dobe film za 2 hodiny aj s reklamami nepozriete aj keby ste po......

Zapíšete to do TV 4 hodiny, zobrazí sa to a Vy ste spokojný. Lenže prejde pár dní a TV si sám (bože, tá umelá inteligencia !) nastaví čas na 2 hodiny a je mu šumafuk čo si Vy želáte. Niekedy to urobí  t.j. prevedie sám túto zmenu po 2 dňoch, inokedy to vydrží týždeň až 10 dní, proste robí si z Vás prču. Vy pozeráte a zrazu Vám vyskočí hláška že za 1 minútu sa TV vypne (ak niečo na diaľkovom ovládači nestlačíte). Proste TV trendovo zozelenal, šetrí životné prostredie - a to za každú cenu, Vy postupne zeleniete tiež, ale už z iných príčin. Rozhodne viac by prospelo keby z programov vypadli reklamy, to by šetrilo životné prostredie omnoho výraznejšie.

Vec druhá - nastavil som TV programy ktoré ma zaujímajú (v ponuke je ich cca 200), obmedzil som to a vybral 50, ostatné som zmazal, v TV som zakázal aktualizácie nech mi tam ustavične nenahráva ďalšie kraviny. Po pár dňoch televízor začal robiť štrajk, občas po zapnutí dlho rozmýšľa, nenabehne a nasleduje reštart, občas ešte jeden. Proste nie je spokojný a až potom po druhom reštarte nabehne do môjho nastaveného módu. Po vypnutí nezostáva niekoľko desiatok minút v tzv. hotovostnom stave, každýkrát  štartuje "za studena". Zjavne je nasraný že mu niečo vnucujem. Po pár týždňoch sa to ukľudnilo, síce občas ešte protestuje (skúša či ma "neprebije"), ale vcelku sa to už dalo.

Rozsah prijímania možných kanálov je 0 až 999, čiže miesta je zatiaľ celkom dosť.

Lenže on (TV) po zakázaní nahratia nových programov si vytvoril ďalšie 4 kanály, každý s rovnakým číslom 1000, tie ani nejdú zmazať (nie sú v ponuke editácie programov), zato v Guide sú, aj napriek zákazu tvorby nových kanálov. A z menu Guide sa tieto programy s rovnakým číslom 1000 dajú spustiť ... Tak toto je sila, ale čo už s tým, TV má viac ako 4 roky a teda reklamovať to môžem asi tak na lampárni.

Dá sa to nazvať nadštandartnou službou ? Asi nie.

Samozrejme som potom uvoľnil akutalizácie - paráda, tie 4 kanály TV presunul na voľné miesto za nainštalovanými a ... a nič, ďalšie kanály sa neobjavili. Takže nezostalo nič iné ako tieto konkrétne 4 kanály zmazať (teraz už išli vymazať, mali pekne správne poradové čísla) a potom som reštartoval TV. Bingo ! - objavili sa ďalšie kanály. Po vypnutí zostáva pekne v hotovostnom stave.

Niet nad inteligentný TV (našťastie nemá pripojenie na internet), pretože potom by asi ešte len prišli ďalšie prekvapenia.

P.S.:

Teraz beží trend mať aspoň 55" uhlopriečku TV, rozmer okolo 40" fakticky vymizol, ja osobne nemám záujem vidieť tie hlúpe reklamy ešte väčšie a žiarivejšie, na to je naozaj škoda kupovať veľkú obrazovku. Dosť mi to pripomína trend spred pár rokov - 3D televízory, reklama ako sa bez nich nedá žiť boli vtedy naozaj všade. A dnes ?  Po uvedenom ani pes neštekne.

Testy skonštatovali že ľudské oko nerozozná rozdiel medzi 4k a 8k televízorom, pretože 4k je medzou rozlíšenia ktoré je schopné spracovať ľudské oko. Ale reklama do nás búši nie si in ak nemáš 8k ! a basta. Pritom nemáme ani programy pre 4k ...

_______________________


Sporák Electrolux - blbla elektrická rúra, vypadávala. Zavoláte technika, príde, vymení jednu jedinú súčiastku a to ochranný bimetalový kontakt proti prehriatiu, cena tak 1 až 2.- Euro za súčiastku - s cestou technika, identifikáciou problému, jeho auto - výsledná cena opravy = 60.- Euro ... Problém ochranného kontaktu je v tom že je to v ňom vzájomne iba nalisované, nie bodovo privarené. Ideálne kurvítko, prechodom el. prúdu tam prebiehajú tepelné javy, sťahuje sa to, rozťahuje - až to povolí a Vy voláte technika - takú súčiastku sami nezoženiete. A namontovaná nová súčiastka (ktorá má v sebe priamo zabudované kurvítko už z výroby) zase čaká na svoju budúcu príležitosť aby mohlo prejaviť že je súčasťou zariadenia.

_______________________ 

 

Mnou "hodne obľúbené" kurvitko je zabudované vo firmware disketovej jednotky Atari XF551, po výmene diskety a zmene hustoty (90, 128, 180 alebo 360kB) nepozná že bola prevedená zmena. Vraj je to O.K., potom si neprepíšeme diskety. A tak isto je to žiadaná vlastnosť zariadenia. Do neba volajúca kravina ... našťastie existuje riešenie - patchovaný firmware 7.7. Dnes to síce už asi nikoho netlačí, ale aj tak je desivé to čo sa tvrdí - že je to systémovou vlastnosťou zariadenia.

_______________________

 

Spomenul som si ešte na akumulátory v aute. Jeden príklad - v roku 1993 kúpený Forman. Po 7 rokoch kedy som pravidelne denne štartoval tak cca 30x som si povedal - je načase vymeniť akumulátor (krátke jazdy po meste). Chyba lávky, nový akumulátor (Bosch) pri tom istom prevádzkovaní vydržal v aute necelé 3 roky a odišiel ako obyčajne v tú najnevhodnejšiu chvíľu (stačil prvý mráz). Takže niečo na tom bude že akumulátory dodávané priamo s autom sú predsa len kvalitnejšie.

Nakoniec tam išiel noname akumulátor a ten na svojom mieste vydržal ďalších 7 rokov (než auto išlo z domu, dovtedy s ním jazdil syn). Či ho menil hneď nový majiteľ neviem, vtedy mal kapacitu na 80%. Celkom poučné.

V Octávii mi vydržal originálny akumulátor 9 rokov a menil som ho až mesiac predtým než auto išlo z domu (zablblo diaľkové ovládanie a zostali trvale svietiť svetlá, cez deň počas ostrého slnka som to prehliadol, až úplne vybili aku). A následne po mesiaci rodinná rada rozhodla že sa ide kupovať nové auto. Dosť zbytočná investícia.

_______________________

 

Domáca klíma vyššej triedy - Toshiba. Perfektným kurvítkom je tam WiFi modul, cez ktorý môžete klímu zapnúť, vypnúť, nastaviť paramatre. Je to totiž napojené na cloud firmy, teda má to centrálne riadenie. V mobile ovládacia aplikácia zaberá celých 80Mbyte (dofrasa čo tam všetko môže byť ? - riadi to mimo iného aj burzu v NY ? A čo Tokio ?). Vtip je v tom že cloud celkom často vypadáva, niekoľkokrát do roka a to aj na niekoľko dní. Poviete si, bez diaľkového ovládania cez mobil sa dá predsa žiť. Dá, samozrejme je to pravda, lenže jednotka ak nemá prístup na cloud pípa ... trebárs 1x za 90 sekúnd, ak je v ráži tak pípa 1x za 15 sekúnd - skúste to v byte počúvať 3 dni v kuse vo dne i v noci. Pípanie pritom nie je možné vypnúť ... (staršie WiFi jednotky pritom repráčik nemajú, iba im bliká LED na prednom paneli).

Overené, ten kto má stašie WiFi pripojenie - samozrejme to tam tiež beží cez cloud, ale je to naozaj ticho, nepípa. Zase raz urobili vylepšenie ako hrom. Známy skúšal spustiť svoju jednotku počas výpadku cloudu cez mobil - žiadna odozva softu že je to odpojené od cloudu. Prešli 3 dni a jednotka sa zrazu zapínala a vypínala ako si dodatočne z cloudu stiahla doteraz nevybavené príkazy - a zaradom sa spúšťali a prevádzali pekne naskladané a prijaté povely. Husté, fakt husté. A že Toshibe ten cloud často vypadáva ... tak to je husté tak isto.

A keď to funguje tak Toshiba má prehľad kedy chladíte, kedy kúrite (teda ak im to funguje), pomaly vie kedy chodíte aj na WC. (To som ale nepreveroval.)

A WiFi modul letel z klímy von.

_______________________

 

Iste si pamätáte ako Apple úmyselne spomaľoval staršie iPhony - vraj aby dlhšie vydržala batéria. Ale aby sa to aplikovalo na usera po necelom roku od kúpy ? ... Think different ...

_______________________

 

Stojanová lampa s prídavným bočným svetlom, starší výrobok, opravoval som 2 kusy - od toho istého výrobcu. V prvom prípade v časti triakového regulátoru bol studený spoj na odrušovacej tlmivke. Prepájkované , O.K.  Druhý kus - studený spoj priamo na jednom vývode triaku. Lampa má 60W žiarovku a obrátený tanier smerom nahor kde je umiestnená halogénová výkonová 300W "tyčinka". Ak si zoberiem že obidva kusy mali na doske elektroniky studený spoj na tom istom mieste tak sa už začína črtať zabudované kurvítko priamo od výrobcu. Len tak ďalej !

_______________________


Pozrime si také kondenzátory - elektrolytické - existujú pre teploty do 85° a 105°. Je jasné že tie na nižšiu teplotu toho nejako extrémne veľa nevydržia. A ak ich prevádzkujete v tepelne namáhanom prostredí tak sa sa po čase prestávame diviť ako sa niečo pos..rie. A ak takýto kondenzátor "strelí" tak je to zvuk ako výstrel z poplašnej pištole. Sajrajt ktorý z kondenzátoru následne vyletí spoľahlivo skratuje všetky súčiastky v svojom blízkom okolí. A máme zarobené na poriadny a naozajstný problém.

Tu pomôže len jedna vec - občas zrakom skontrolovať stav kondenzátorov či nie sú časom už "nafúknuté", hlavne v napájacej časti zdrojov.

_______________________

 

V starších PC to boli NiCd akumulátorky ktoré zálohovali nastavenie BIOSu. Dosť často a po krátkej dobe vytiekol obsah na základnú dosku a tento "gél" spoľahlivo a takmer dokonale vo svojom okolí zničil plošný spoj s jeho cestičkami a tým pádom poslal do večných lovíšť celý motherboard. Riešenie ? - baterku uložiť na extra miesto mimo dosky a tak zabrániť aby sa kurvítko mohlo na doske prejaviť. Lenže - každý si to urobiť nevedel. (A nevie.)

_______________________

 

V ríši mobilných telefónov tu už dlhšie máme tak isto trend ktorý nepoteší - napevno pripojené batérie. Takéto mobily sú vlastne už v okamžiku kúpy odsúdené na pomalé odumieranie. Je to úprava ktorá má slúžiť zákazníkovi - podľa výrobcu (škoda len že toto riešenie zákazník neoceňuje). Akurát to poteší reálne len výrobcu. A o tomto to je.

_______________________

 

Toto by si zaslúžilo samostatnú kapitolu - niektoré lítiové batérie  z Číny. Na obale veľká kapacita, vovnútri pravý opak. Ktovie či práve takéto praktiky tak isto nedefinujú čínsky tovar ako málo kvalitný a aj hodnoverný.

_______________________

 

Čítače cyklov batérií v notebookoch. Pri konci skáču údaje od 100% do 0%. A keď to najmenej čakáte tak máte namiesto baterky v notebooku iba čisté ťažítko - bez akejkoľvek kapacity. Šlus - a aby to bolo poistené potom ani s pripojeným zdrojom nedáte ani ranu. (Konkrétne niektoré HP ntb.)

_______________________

 

Excelentným kurvítkom sú ističe v panelákoch. Na chodbe namontovaný hlavný istič je rýchly, v bytoch pritom stále pôvodné, pomalé ističe. Žiarovka ak sa vypáli zhodí centrálny istič - na chodbe, v byte sú ističe v poriadku. A Vy sa vďaka tomu aspoň občas možno stretnete zo susedmi. Smile

_______________________

 

Kombinovaná chladnička s mrazničkou Liebherr - síce ešte v záruke, ale predsa. Prídete ráno ku chladničke a dvere pootvorené. Z ničoho nič, dovtedy absolútne v pohode. Zatvoríte dvere, po pár sekundách - ozve sa tiché "puk" a dvere sa samé pootvoria.  No vec naozaj zaujímavá. Po telefonáte do servisu som dostal info že to robí dverný spínač a teda že ho prídu v rámci záruky vymeniť. (Dverný spínač je na strane pántov chladničky, čiže dosť ma udivilo že by spínač vedel vyvolať takú silu aby otvoril dvere veľkej chladničky, ale potvrdilo sa to. Ak si predstavíte že to spína iba LED svetlo ...) Budem stručný, servisák prišiel do 2 mesiacoch (!), vraj nové správne spínače neboli na sklade a čakalo sa kedy príde objednaný diel z Nemecka. Medzi nami - ak sa vie že je tam v niektorých sériách chladničky kurvítko tak by som predpokladal že majú na to v servise náhradné diely dávno na opravu k dispozícii, alebo ešte lepšie tie blbé diely by mali ešte pred expedíciou vymeniť. Náhradný diel v sklade nemali ... Po výmene dverného spínača chladnička zase robí to čo má, chladí a otvára sa iba vtedy ak ju otvoríte Vy. Jednoducho zázrak v priamom prenose (pritom spomenutý prvok iba konečne teraz robí to čo od neho očakávate od začiatku a po celú dobu).

Poznámka: A tak som mal 2 mesiace pred dverami chladničky položenú basu minerálok - tá zabezpečovala dovretie dverí, istota je istota, netreba aby sa v noci samovoľne (a na 100%) otvorili dvere chladničky. Fakt som mal už chuť si ten konktakt sám prerobiť - lenže stále to bolo v záruke ... a tak som čakal. A po čase som sa aj dočkal.

_______________________

 

Po 26 rokoch odišiel na chalupe bojler, Tatramat 80l, po odpojení a odmontovaní - váha cca 90kg (vlastná váha 66kg), vovnútri bolo cca 14l vodného kameňa (je tam naozaj tvrdá voda). Zážitok odmontovať to a zložiť na zem ... Vymenené za nový, tak isto 80l bojler, uvidíme koľko ten nový vydrží ... tento váži 33kg (MORA).

Vďaka tej vode tak isto odišla práčka, už je kúpená nová, tiež uvidíme koľko vydrží (pôvodná a aj nová - Whirpool).

Tak neviem či tieto 2 veci spadajú pod názov na začiatku, pretože som presvedčený že nové veci nemajú zďaleka takú životnosť - nuž tu to len uvádzam aby bolo aj nejaké porovnanie s tým že sa veci dali robiť aj tak aby niečo vydržali. Ale tým asi už vyrypujem.

_______________________

 

Notebook Acer Aspire One 756 - vlastnil som ho pred pár rokmi, šikovný 11" notebook, procesor PIII 1.6GHz, dal som mu tam 8GB RAM, OS bol WIN 7 profi. Maximálne som si na neho zvykol, malý, dobre prenosný, na písanie článkov tak akurát, výdrž skoro 5 hodín a to bez nastavenia nejakých extra šetriacich režimov. Vláčil som ho naozaj všade. Prešli 2 roky a 3 týždne - a odišla zdrojová časť na motherboarde - ako sa vraví unikol dym zo súčiastky a súčiastka prestala fungovať. No, toto ma naozaj nenadchlo a to načasovanie bolo tak nejako pekne tesne po vypršaní záruky, (teda priznám sa - nasr...lo ma to vtedy poriadne) radšej som to rovno vyhodil. A odvtedy bežím na ntb Fujitsu Siemens - ten zatiaľ drží. Ale po týchto skúsenostiach som si zohnal ešte aj jeho novšie verziu - predsa len kurvítko nespí ...

____________________________________________________________

 

V poslednej dobe ma dostal nalepovací štítok na práčkach Whirlpool:

Veľkými písmenami (tuším vysokými tak 5cm - konkrétne číslica 5):

A prečítajte si aj spodný riadok textu, ten má v reáli výšku asi tak 7÷8mm. Bombastická reklama - akurát "mierne" zavádzajúca. Ale to je už tuším v dnešnom živote normálka.

_____________________________________________________________

01.12.2021

Dnešný "zážitok" zo sušičkou Electrolux:

Poistka a háčik čo drží zatvorené dvere na sušičke - háčik vylomený smerom von, bez ručného úsilia nebolo možné zatvoriť dvierka. Po otvorení krytu dvierok mi padla brada, pružina čo tlačí na háčik z opačnej strany je pridržiavaná plastovým "dzindzikom" s hrúbkou tak 1/4 milimetru. Je zázrak že to doteraz držalo (a vydržalo). Tu naozaj po stlačení otvorenia dvier ich stačí rýchlejšie pustiť a vlastná sila dorazu na tento plast spôsobí jeho deštrukciu. Takže som riešil náhradu tohoto plastového kúsku. Nie je to realizované na jeho mieste, ale o niečo viac smerom von - tam je na to dostatočné miesto. Pomohol cuprexit 1.5 mm hrúbky, veľkosť 13x 51,5mm, v jeho strede a na kraji jeho jednej strany som nacínoval malý mosadzný šesťhran (kedysi slúžil na uchytenie motherboardu v PC) ktorý bol náležite upravený na vlastnú výšku 4.5mm a na jednej strane bol skosený aby nezavadzal opretiu o vlastný kovový háčik. Toto "veľdielo" bolo vsunuté na nové miesto, teda vyčnieva až k vnútornému plastovému okruhu. Výsledok ? Funguje to, práca tak na cca 20 minút, najviac trvalo aký veľký kus cuprextitu bude treba zasunúť tak aby sa už na svojom nvom mieste samovoľne nepohyboval a plnil aj zo šesťhranom správne funkcu podopierania kovového jazýčku uzáveru dverí.

Takže ako vidieť aj tu je zabudované kurvítko - a to poriadne, fakt len čakalo na svoju chvíľu. Dočkalo sa - a aj ja.

_____________________________________________________________

19.05.2022

Druhá, rovnaká sušička Electrolux v rodine, rovnaké kurvítko v praxi. Už poučený som mal odložené potrebné rozmery pre výrobu nového ND, chyba bola opravená za prijateľných 10 minút ...

_____________________________________________________________

06.07.2022

Spomenul som si ešte na televízor Junosť C301, malý farebný televízor made in CCCP, tipujem to tak na rok 1981 alebo 1982. Farba samo sebou iba v norme SECAM, po čase pri prevádzke dlhšej viac ako hodinu zrazu začal vypadávať obraz. Stačilo vypnúť, počkať 5 minút a zase hodinu bezproblémová prevádzka. Po jeho odkrytovaní závadu nebolo možné nájsť a identifikovať. Vyplývalo z toho jediné - teplotná závislosť ... pomohol fén a bingo - bola to oneskorovacia linka. Šlendriánske prevedenie jej vrchného krytia (staniol) ktorý sa po zahriatí dotýkal jedného z vývodov linky a tak ju skratoval. Boľšája techníka !

A tie schémy zapojenia tohoto veľdiela ...

_____________________________________________________________

23.09.2022

Každý z Vás pozná plastovú lopatku na smeti, či už s predĺženým držiakom alebo aj bez neho. Po pár týždňoch používania sa stredná "naberacia" časť nezameniteľne vyhne smerom nahor do tvaru písmena U a je skoro nemožné nabrať smeti na túto lopatku. Experti dokážu zatlačením na držiak smeti naďalej naberať pretože potom sa stred lopatky nanovo dotkne zeme - ale tu zase po čase povie dosť samotná rúčka a definítvne praskne. Priznám sa že už ani neviem koľko sme ich doma za tie roky menili ...

(Riešenie problému ? jednoduché, nezbierať smeti zo zeme ... Laughing)

P.S.:

Ešte sa vrátim k televízoru SONY - momentálne sa rozhodol že nebude blbnúť pri zapínaní a reštarty akoby mávnutím kúzelnej paličky zmizli, tvrá to už niekoľko mesiacov, samooprava alebo televízor "konečne" pochopil že sa nevzdávam ... ?

_____________________________________________________________

Záverom článku by sa patrilo dodať že dosť často sa stáva že kurvítkom v praxi môže byť aj vlastný užívateľ  zariadenia ...

A ešte dodám, nejako začínam mať pocit že nie je správne si myslieť že pračka má prať, chladnička chladiť, televízor zobrazovať niečo čo od neho očakávate.

Zmierme sa s tým - je new deal, stačí platiť.

 

Tento článok je voľným pokračovaním prvej časti:

Kurvítko = Skurvítko ?

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

13. 2. 2020 20:34:50 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

14. 2. 2020 8:32:13 #

Sledge

Mám Bravii podobného stáří (5-6 let) a těch specifických bolístek má taky dost. Párkrát se ten báječný OS, který je mimochodem na 90% založen na nějakém osekaném starém Androidu, ač to výrobce neinzeruje, sekl tak, že byl třeba restart vytažením ze sítě. Pokud mám povolené "červené tlačítko", TV se sama od sebe při sledování některých kanálů restartuje. Vestavěný přehrávač padá s oblibou uprostřed rozkoukaného filmu. Veškeré funkce spojené s Internetem (včetně interního YouTube přehrávače) jsou od pořízení v podstatě nepoužitelné, software něco umí, ale hardware nemá výkon. Naštěstí problém se s přechodem na DVB-T2 řeší sám, televize bude degradovaná na tupé zobrazovadlo a chytrost obstará Raspberry PI s TV hatem Smile

Sledge Czech Republic |

14. 2. 2020 11:48:31 #

Admin

No čo dodať - si spriaznená duša ...

Admin Slovakia |

14. 2. 2020 12:08:03 #

Sledge

Ještě jsem zapomněl - cca půl roku zpět odešel té TV zdroj, a to tak, že začal vyhazovat pojistky Smile TV to naštěstí přežila.

Sledge Czech Republic |

14. 2. 2020 16:34:43 #

Admin

Tak toto ma minulo (našťastie). Zatiaľ.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: